Innenriks

Bystyret i OL-stemning

Oslo er ett skritt nærmere drømmen om et nytt OL. I gårsdagens bystyremøte stemte kun sju mot videre arbeid med OL-søknaden.

- Det ble et betydelig flertall. Vi får håpe det er tilsvarende tall i resten av befolkningen, sier Oslo-ordfører Fabian Stang (H) til Dagsavisen.

Oslo Idrettskrets vedtok sist helg at Oslo bør søke om å arrangere vinterlekene i 2022. I går var turen kommet til bystyret, der 52 av 59 medlemmer stemte for videre arbeid med OL-søknaden. Høyre, Ap, Frp, Venstre og KrF var alle for planene om OL i 2022. SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne stemte imot forslaget.

- Jeg har respekt for dem som stemte imot OL-planene. Vi skal passe på at midlene brukes på en slik måte at det skapes vekst i hovedstaden, sier Stang.

Under OL-debatten i bystyret ble det trukket fram eksempler fra Lillehammer, der etterbruken av anleggene ikke hadde svart til forventningene. Selv om Stang ikke ønsker å sammenligne Oslo og Lillehammer, er han klar på at Oslo-idretten vil nyte godt av et eventuelt OL.

- Vi skal selvfølgelig passe på så vi ikke bygger noe vi ikke har bruk for. For meg er ikke selve OL det viktigste. Det beste er hvis vi kan inspirere flere barn og unge til å drive med idrett, sier Stang.

SV-skepsis

Marianne Borgen (SV) innledet debatten med å konstatere at hennes parti var imot videre OL-planer.

- Oslo-VM var en fest, men det kostet 1,8 milliarder kroner. OL vil koste mye mer. Bare i år skal det brukes 50 millioner på søknaden, og dette er penger vi i stedet bør bruke på idrettsanlegg - ikke analyser, sa Borgen.

Totalt er det anslått at 130 millioner går med til OL-søknaden. Ytterligere 80 millioner behøves før en eventuell søknad kan bli ferdigstilt i 2013. Også Rødt ved Bjørnar Moxnes mente en søknad til en verdi av 130 millioner kroner var i drøyeste laget.

- Rødt sier nei til OL. En OL-søknad vil koste kommunen dyrt. Dette er penger som heller bør brukes på svømmeanlegg i Oslo - ikke en 2-ukers fest, sa Moxnes under debatten i bystyret.

- Må uansett investere

Libe Rieber-Mohn (Ap) understreket at Oslo uansett får store utfordringer med tanke på idrettsanlegg i tida som kommer.

- OL vil være et enormt løft for byen. Vi trenger nye idrettsanlegg her, så vi må uansett investere. Etterbruken av anleggene kommer til å komme idretten til gode i mange år. Tenk bare på Bislett som var OL-anlegg i 1952. Nå er Usain Bolt, verdens raskeste mann, kommet for å løpe der, sa varaordføreren.

Frp har hele veien vært positive til OL-søknaden, men har uttrykt bekymring med tanke på kostnadene og selve søknadsprosessen.

- Det er en merkelig søknadsprosess. Først skal vedtaket gjøres lokalt, deretter i Idrettstinget, og så skal staten bestemme seg, sa Frps Mazyar Keshvari.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) la i likhet med KrFs Erik Lunde vekt på Oslos posisjon som vinterhovedstad.

- Det er viktig at Oslo er arena for store vinterarrangementer med jevne mellomrom. I 2022 vil det være 70 år siden forrige OL her, understreket Berger Røsland under debatten.

Idrettstinget neste

Nå går det slag i slag med tanke på veien videre i søknadsprosessen. Allerede førstkommende lørdag er neste etappe på veien mot en OL-søknad. Da venter nok en spennende debatt når Idrettstinget møtes i Stjørdal.

- Nå har vi sendt stafettpinnen videre, men det er fortsatt mye arbeid som gjenstår, sier Fabian Stang.

Sotsji (Russland) og Pyeongchang (Sør-Korea) skal arrangere vinter-OL i henholdsvis 2014 og 2018. Først i 2015 vil eventuelt Oslo og Norge få beskjed om de blir arrangør av vinterlekene i 2022.

are.kolstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen