Sport

Bjørgen satser på VM i 2017

Høygravide Marit Bjørgen (35) trener fortsatt mellom 15 og 17 timer i uka drøye to måneder før termin 23. desember.

Av Egil Sæther

ULLEVAAL:  Hun utelukker ikke at det kan bli noen skirenn på henne på senvinteren, for eksempel under NM del to i Øystre Slidre 31. mars til 3. april.

Foreløpig har graviditeten hennes gått på skinner.

Onsdag ble Bjørgen først intervjuet av komiker Bård Tufte Johansen under Norges Skiforbunds «kickoff» på Ullevaal stadion. Tufte lurte blant annet på om sønnen hun venter vil bli hetende Oddvar Brå Bjørgen, men skidronningen trodde kanskje ikke det.

Før pressekonferansen hadde Bjørgen gjennomført en intervalløkt opp mot terskel på rulleskimølla sammen med landslagstrener Egil Kristiansen. Etterpå snakket hun med alle som ville ha et ord med henne.

– Foreløpig går det greit. Så få vi se om det blir litt rarere når de andre reiser på høydeopphold i Val Senales til uka. Det blir nok litt rart å se bilder derfra, sa Bjørgen.

Der har veteranen tilbrakt noen uker på høsten flere ganger enn de fleste.

Vanskelig

Verdenscupsesongen avsluttes i Canada i mars, men der er Bjørgen neppe med. Hun ser lenger fram.

– Det er vanskelig å planlegge, men kanskje kan jeg gå noen renn i mars. Målet er å være tilbake for fullt under VM i Lahti i 2017.

– Det finnes flere eksempler på utøvere som har kommet tilbake etter fødsel minst like sterke som før?

– Ja. Det får man se på. Det er mange som er blitt sterkere etter fødsel. Fysisk sett tror jeg ikke det blir hemmende. Så er det andre ting i livet som betyr like mye som langrenn, og du får et litt mer avslappet forhold til idretten. Jeg kan ikke si at jeg har hatt noen problemer som helst hittil i svangerskapet. Jeg begynner å kjenne tyngden og at det tar mer energi, men jeg vil si at det har gått veldig bra.

Fulgt godt med på

Bjørgen blir fulgt tett opp av Olympiatoppen gjennom hele svangerskapet.

– Jeg er inne til vanlig kontroll som vanlige gravide, men jeg får mer oppfølging og mer ultralyd enn det som er vanlig. Jeg får hele tiden se at gutten vokser og at alt er bra. Det skjer i regi av Olympiatoppen. Jeg er til sjekk hver fjerde uke. Det blir feil å si at de forsker på meg. Jeg deler mine erfaringer fra svangerskapet slik at de kan bruke det overfor andre utøvere senere.

Bjørgen har snakket med andre idrettsmammaer som Anne Margrethe Hausken Nordberg og Ingvill Måkestad, og hun har fått noen råd av dem.

– Men jeg tror at du må finne veien selv også. Det er bare å lytte til kroppen. Den sier ifra og gir signaler om det er noe som ikke er bra. Det er blitt litt mindre trening på alt for meg, for jeg merker at det tar mer energi enn vanlig. Men jeg er glad for at jeg har vært frisk hele veien. Jeg har vært heldig, sier Bjørgen. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen