Sport

Advarer unge mot doping

Undersøkelser viser at flere unge doper seg. – Økt fokus på kropp og muskler kan være en av forklaringene, sier leder i Antidoping Norge, Anders Solheim.

Norway Cup-deltagere kan bli testet

EKEBERGSLETTA: – Det er ikke greit å jukse, sier Norges beste kickbokser Mette Sollie (32). Sammen med Norges beste svømmer, Anne-Mari Gulbrandsen (23), ba hun i går ungdommene på Norway Cup å holde seg unna doping.

– Jeg er positivt overrasket over hvor mye barn og unge kan om doping, sier Sollie til Dagsavisen.

Den firedoble verdensmesteren sparret mot Norway Cup-deltagere på Ekebergsletta, mens hun fortalte at det ikke er greit å jukse. Og kickbokseren er glad for at hun kan være med å gi anti-dopingsaken et ansikt utad.

– Jeg er instruktør for barn i klubben min, og det er viktig å formidle at det ikke er greit å jukse, sier den hardtslående Molde-jenta.

Flere unge doper seg

Forebyggende arbeid mot unge er viktigere enn noen gang. Undersøkelser viser nemlig at flere unge doper seg enn før. I en rapport utarbeidet av forsker Lars Wichstrøm fra 1995 svarte 1,2 prosent av guttene at de hadde brukt anabole steroider. I 2006 kom forsker Ståle Pallesen med en studie som viser at 3,6 prosent av guttene hadde brukt anabole steroider.

– Undersøkelser viser at flere unge doper seg, sier leder i Antidoping Norge, Anders Solheim. Han tror en av årsakene kan være økt kroppsfokus i samfunnet.

– Flere er opptatt av utseende, og det er et økt fokus på kropp og muskler. Det kan være en av forklaringene, sier Solheim.

Han mener det er viktig med holdningsskapende arbeid rettet mot unge, og sier at Norway Cup er en viktig arena for å få fram budskapet.

– De ungdommene som er på Norway Cup representerer morgendagens idrettsutøvere. For å unngå dopingskandaler som Tour de France i norsk idrett må vi ha fokus på holdningsskapende arbeide, sier han.

Stikkprøver på sletta

Dopingkontrollørene har i år bestemt seg for å ta stikkprøver av de eldste Norway Cup-deltagerne. Hensikten er å drive forebyggende arbeid, og at publikum skal få informasjon om hvordan en dopingtest foregår. Utøverne som kan bli plukket ut er 17 og 18 år gamle, og vil bli tvunget til å avlegge urinprøve dersom de blir trukket ut. Svarene på prøvene kommer etter seks til åtte uker. Dersom prøvene er positive risikerer utøveren opp til to års utestengelse.

Viste publikum dopingtest

I går lot Norges beste svømmer, Anne-Mari Gulbrandsen, seg teste på liksom, for å vise publikum hvordan en dopingtest foregår.

Gulbrandsen, som har tre EM-bronser og holder de norske rekordene på 50-, 100- og 200 meter bryst (langbane), er vant til å bli testet.

– De siste månedene har jeg blitt testet fire-fem ganger, forteller hun.

Selv om hun synes det er litt ubehagelig å bli testet, er hun takknemlig for at dopingjegerne passer på.

– Det er bra at vi blir testet. Da vet vi at de andre også blir det, og det tvinger utøvere til å holde seg rene.

Og svømmekometen er klar i sin tale til de unge utøverne:

– Hold dere unna doping. Det er så unødvendig. Hvis det er så viktig å bli god, har dere misforstått, avslutter hun.

Mer fra Dagsavisen