Sport

Kristoff sjanseløs da Philipsen tok suveren Tour-seier: – Litt for svakt

Jasper Philipsen viste muskler da han spurtet til seier på den 10. etappen i Tour de France. Feltet var aldri i nærheten av å bli truet av sidevinden.

Philipsen var sterkest i den fartsfylte avslutningen.

– Han viser at han fortsatt er i stjerneform. Der viser de hvorfor opptrekket til Mathieu van der Poel er så viktig. Det er en suveren seier, sa TV 2s ekspert Mads Kaggestad.

– Det er en stor lettelse for oss at vi endelig fikk seieren. Forrige uke var ingen bra uke for oss, så jeg er veldig glad for at vi kan vise hva vi er gode for i dag. Vi har gjort det vi kom for og fikk med oss en seier, og det var perfekt jobba av alle på laget, sier Philipsen i seiersintervjuet med arrangøren og fortsetter:

– Alle på laget kom kanskje ikke hit i sin beste form, og det har vært en tøff start for oss uten seier på de fem sprintene som allerede har vært. Derfor er det deilig at vi starter den andre uka med en seier, og endelig fikk til det vi kom for. Nå må vi bare satse på flere etappeseiere og vinne så mye vi kan, forteller Philipsen.

Kristoff sjanseløs

Forrige gang Tour de France-sirkuset hadde målgang i Saint-Amand-Montrond, tok Cavendish sin 25. etappeseier i rittet. Det var på forhånd knyttet spenning til den krevende avslutningen

– Det er en ganske teknisk finale. Inngangen til svingene er på ganske dårlige veier med mange kumlokk og mye asfalt. Det rolige tempoet betyr at det kan bli mange med gode bein inn i en kaotisk finale, sa TV 2s sykkelekspert Magnus Drivenes.

Uno X-laget håndterte avslutningen dårlig. Alexander Kristoff syklet inn til en 16. plass.

– Vi klarte ikke å holde meg foran dessverre. Vi ble forbikjørt på den siste kilometeren, og mistet Søren (Wærenskjold) i en rundkjøring før slutten som jeg hadde trengt for å gjøre det bedre. Jeg fikk også en dårlig sving før mål og kom for langt bak. Jeg satt der med mange andre sprintere, så med en bedre utgangsposisjon kunne jeg vært med å kjempe, men det var håpløst fra en så dårlig posisjon. Det er litt for svakt fra oss rett og slett, sa Kristoff til TV2 rett etter målgang.

– Det ble litt klabb og babb etter den andre kilometeren, og Alexander og Søren mistet hverandre. Alexander savnet en mann på slutten, men vi satt der vi skulle, før det skjedde noe i den rundkjøringen, sier sportsdirektør Kurt Asle Arvesen til TV2.

Les også: Turgis vant fartsfylt Tour de France-etappe – André Drege minnet før start

Ingen sidevind

Tross en flat etappeprofil var det spådd at sidevind kunne skape trøbbel for sammenlagtkanonene på de siste seks milene. Det var tilfelle da Tour de France-feltet tråkket i mål i Saint-Amand-Montrond i 2013.

– Sidevinden kan virkelig gjøre mye ugagn. Det var et voldsomt sidevindskjør her i 2013. Det kan det også bli i dag, sa Drivenes før etappestart.

Vinden var imidlertid ikke kraftig nok til å utgjøre en forskjell, og den 10. etappen endte dermed i massespurt.

Les også: Girmay vant den 8. etappen i Tour de France – Abrahamsen hylles etter solobrudd

– Lurer på hva arrangøren tenker

Stort sett hele lørdagens etappe gikk særdeles rolig for seg. Det fikk Eurosports kommentatorer til å reagere.

– Rittarrangørene prøver å lage et dynamisk ritt, men dette er antakeligvis saktere enn de sykler på trening. Jeg lurer på hva arrangøren tenker. I gamle dager ville det vært helt naturlig at lag som Uno-X og TotalEnergies ville gått i brudd for å vise seg plassen verdig. Sånn er det ikke lenger, sa Eurosports sykkelekspert Henrik Evensen.

Eurosport-kommentator Theis Magelssen stemte i.

– Vi ser i andre Grand Tour-ritt at på etapper som dette, så er nivået på de svakeste lagene så høyt at ingen av dem føler at de må gå i brudd. TotalEnergies vant på søndag. Hvorfor skal de rote bort krefter i bruddet? undret Magelssen.

Les også: Pogacar fortsatte kritikken mot Vingegaard: – Prøver å underspille

Mer fra Dagsavisen