Sport

Hovland pepret med spørsmål om omstridt golfsatsing: – Fikk et tilbud i fjor

Viktor Hovland ble utfordret av norsk presse til å utdype sine tanker om den saudifinaniserte LIV-touren i golf etter en veldedighetsturnering i Vestfold.

Viktor Hovland under Wright Invitational på Vestfold Golfbane i Tønsberg fredag.

I disse dager har Hovland en pause fra PGA-spill og er på en snarvisitt hjemme i Norge. Fredag deltok han i en showkonkurranse i Vear for en god sak. Etterpå stilte han til en medieseanse på vel tolv minutter.

Der gikk mesteparten av tiden til å snakke om egen formsvikt og forhold til den nyetablerte LIV-touren. Golfligaen er økonomisk støttet av det statlige fondet i Saudi-Arabia, og kritikere mener det hele er et forsøk på å «sportsvaske» landets omdømme.

På spørsmål fra NTB røpet Hovland at han er blitt spurt om å slutte seg til PGAs konkurrent.

– Jeg fikk et tilbud i fjor.

Nordmannens respons var negativ. Siden har flere store profiler som Dustin Johnson, Bryson DeChambeau og Phil Mickelson hoppet over til LIV. Valget har ført til utestengelse fra PGA- og europatouren. Hovland er ikke lysten på å bli en utbryter.

– Det er ganske uaktuelt å spille turneringer der du ikke får verdensrankingpoeng.

Skriver ikke essay

Han tviler på at flertallet av verdens beste golfspillere lar seg overtale tross lovnader om store pengesummer.

– Det gjenstår å se, men jeg tror og håper ikke det skjer.

Saudi-Arabias brudd på flere menneskerettigheter har særlig gjort LIV-touren omstridt. Kritikken har kommet fra flere kanter, deriblant Amnesty. Hovland slår tilbake mot dem som mener han ikke har tatt tydelig nok avstand fra satsingen.

– Jeg gjør jo det når jeg fortsetter å spille på PGA-touren. Jeg trenger ikke skrive et essay på hver beslutning jeg tar, sa han i møtet med norske journalister.

Savner nyanse

Da han ble konfrontert med hva han tenker om personene bak LIV, svarte Hovland slik:

– Det er ikke ideelt. Det er ikke folk jeg har lyst til å spille for.

Samtidig etterlyser han et mer nyansert bilde av tematikken. Han mener saken blir forenklet i mediene.

– Det er ikke sånn at de er de onde, og vi de gode. PGA-touren gjør veldig mye business med Kina, og det er tydeligvis helt greit. Det er ikke så svart-hvitt.