Under Olympiatoppens Beijing-samling tirsdag snakket Øvrebø om hvordan den norske OL-troppen vil forholde seg til forholdene for menneskerettigheter i Kina.
Toppidrettssjefen er åpen om hvor betent situasjonen er.
– Det er et annet forhold til menneskerettigheter i Kina enn det er i Norge. Å snakke om disse tingene er veldig komplisert. Det er et slags minefelt, sier Øvrebø.
Likevel mener han at ingen skal frykte konsekvenser dersom de uttaler seg negativt om menneskerettighetssituasjonen i Kina mens de er der.
– Alle som reiser har selvfølgelig full ytringsfrihet om disse forholdene. Man har ikke en plikt, men en rettighet til å ytre seg. Det synes jeg vi skal respektere, sier Øvrebø.
Likevel presiserer han at det er ett unntak fra ytringsfriheten og peker på regel 50 i det olympiske charteret. Den regelen sier at ingen form for demonstrasjon eller kommersiell, politisk eller religiøs propaganda er tillatt på olympiske arenaer.
[ IIHF-presidenten toner ned Kina-uttalelse – norsk ishockeys OL-håp lever videre ]
Kritikk
Flere norske utøver har tidligere uttalt seg negativt om Kinas brudd på menneskerettighetene, blant dem langrennsstjernen Johannes Høsflot Klæbo.
– Jeg tar fullstendig avstand fra det som skjer med tanke på menneskerettigheter. Dette er noe vi er nødt til å gå nærmere inn på. Det er helt uakseptabelt det som skjer i Kina, sa Klæbo til VG i september.
Han viste til hvordan Norges Fotballforbund og deres landslag har håndtert kritikken av menneskerettighetene i VM-vertslandet Qatar.
Norges fotballandslag har foran alle landskampene i år demonstrert for menneskerettigheter, med trøyebudskap og fem fingre i været under nasjonalsangen.
Klæbo mener at Olympiatoppen burde markere avstand fra forholdene i Kina på lignende vis. Det kommer ikke å bli tillatt på grunn av det olympiske charterets regel 50.
[ Kinesiske OL-arrangører om virustrusselen: – Føler et stort press ]
– Viktig rolle
Øvrebø mener uansett at Norge kan spille en viktig rolle ved å delta i lekene.
– Vi deltar så lenge det offentlige i Norge har kontakt med vertslandet. Vi har en viktig rolle som brobygger og gjennom å skape vennskap på tvers av nasjoner.
Toppidrettssjefen tror OL i Beijing i det minste kommer til å være en sportslig suksess.
– Det som går på det å være utøver, kommer til å være på stell. Jeg er helt sikker på at det kommer til å se fantastisk ut på TV. Det kommer til å bli en flott idrettsfest, sier Øvrebø.