Fotball

Brentford senket Arsenal i premierekampen – debutant Ajer ut med vond legg

Kristoffer Ajer og Brentford fikk en pangstart på Premier League-livet. De nyopprykkede slo Arsenal 2-0 i fredagens London-derby.

Snaut 15.000 tilskuere fikk akkurat den festen de drømte om. Med energi og høyt press lyktes Brentford lenge å sjokke Arsenal i klubbens første kamp på øverste nivå i engelsk fotball siden 1946/47-sesongen.

Sergi Canos og Christian Nørgaard scoret mot et bortelag som nok en gang viste defensive svakheter. Begge målene kom etter lange baller som gjestene ikke greide å håndtere.

Ajer ble nylig hentet til Brentford fra skotske Celtic for rundt 164 millioner kroner. Fredag gikk landslagsstopperen rett inn i hjemmelagets trebacksforsvar. Romerikingen gjorde en fin figur i debuten, men ble byttet ut 20 minutter før slutt.

Ti minutter tidligere satt romerikingen nede med en vond legg etter en takling. De neste dagene vil vise om det dreier seg om en skade.

Første på 27.110 dager

Brentford tok ledelsen etter 22 minutters spill. Et stresset Arsenal-forsvar fikk aldri ryddet unna, og det utnyttet Canos. Spanjolen tok Calum Chambers på feil fot og sendte ballen forbi keeper Bernd Leno.

Det var Brentfords første scoring i Englands toppdivisjon på 27.110 dager, vel 74 år.

– Jeg har drømt om å score det første målet her på stadion, og disse menneskene fortjener det, vi fortjener det. Det var fantastiske tre poeng. Nå trenger vi litt ro, og så er vi klar igjen neste uke, sa en entusiastisk Canos til Sky Sports.

Vertene hadde flere gode muligheter før pause. I 2. omgang var det klar bedring fra Arsenal, men overtaket ga ikke uttelling. I stedet kunne Nørgaard nikke inn 2-0 etter et langt innkast med vel et kvarter igjen å spille.

– Jeg synes vi fortjener seieren. Det jeg likte godt var hvor modige vi var, at vi satte presset høyt på banen, og at vi prøvde å spille, sier Brentfords danske sjef Thomas Frank til BBC Sport.

Syke stjerner

Arsenal har skuffet i flere sesonger på rad, og sesongstarten lovet heller ikke bra for storklubben fra Nord-London. Det skal sies at manager Mikel Arteta måtte klare seg uten stjerneduoen Pierre-Emerick Aubameyang og Alexandre Lacazette i angrep. Begge var uaktuelle på grunn av sykdom.

Dermed stilte Arsenal et ungt og uerfarent lag i Premier League-åpningen. Offensivt gikk Arteta for kvartetten Emile Smith Rowe (21), Nicolas Pépé (26), Gabriel Martinelli og Folarin Balogun (20). I tillegg debuterte nykjøpet Ben White (23) i midtforsvaret, mens Albert Lokonga (21) spilte sin første PL-kamp på midtbanen.

– Jeg er skuffet. Vi startet sesongen mot en god motstander, og jeg mener vi ikke fortjener et annet resultat. De scoret på et langt innkast, og vi hadde ikke nok folk i boksen, sier Arteta til BBC.

Arsenal har to tøffe kamper i vente mot Chelsea hjemme og Manchester City borte, mens Brentford på papiret har et bra program framover. Laget skal møte Crystal Palace (b), Aston Villa (b), Brighton (h) og Wolverhampton (b) i sine fire neste ligakamper.

Kampfakta:

Premier League menn fredag, 1. runde:

Brentford – Arsenal 2-0 (1-0)

Brentford Community Stadium, 14.918 tilskuere.

Mål: 1-0 Sergi Canós (22), 2-0 Christian Nørgaard (73).

Dommer: Michael Oliver.

Lagene:

Brentford (3-4-1-2): David Raya – Kristoffer Ajer (Mads Bech Sørensen fra 70.), Pontus Jansson, Ethan Pinnock – Sergi Canós, Vitaly Janelt, Christian Nørgaard, Rico Henry – Frank Onyeka (Mads Bidstrup fra 80.) – Bryan Mbeumo (Marcus Forss fra 86.), Ivan Toney.

Arsenal (4-2-3-1): Bernd Leno – Calum Chambers (Nuno Tavares fra 82.), Ben White, Pablo Marí, Kieran Tierney – Albert Sambi Lokonga, Granit Xhaka – Nicolas Pépé, Emile Smith Rowe, Folarin Balogun (Bukayo Saka fra 58.) – Gabriel Martinelli (Reiss Nelson fra 71.).

Mer fra Dagsavisen