trikkeligaen

Den tydelige nivåforskjellen

(Gent - Vålerenga 4-0) Det er mer kvalitet i belgisk fotball enn i Norge. Det fikk vi se nokså tydelig da Vålerenga tok med seg et umulig utgangspunkt fra Gent før returoppgjøret i UEFA Conference League om en uke.

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

Vålerenga gikk ut på den europeiske arenaen med selvtillit og selvsikkerhet. De første ti minuttene var VIF faktisk det førende laget, og Gent hadde nesten ikke ballen. Men så kom den første situasjonen som viste nivåforskjellen på norsk og belgisk fotball. Hjemmelagets Andrew Hjulsager slo innlegget på Gents første angrep i kampen, og spiss Gianni Bruno var den lille halvmeteren som skiller tempoet på nivået foran sin markør Jonatan Tollås Nation, og belgierne var plutselig i ledelsen mot spillets gang.

Deretter kom ikke VIF tilbake i det sporet de startet kampen i, og Gent tok gradvis mer og mer over. Vålerenga hadde mindre og mindre ballbesittelse, etter å ha hatt ballen konstant de første ti minuttene. Så ble de hardt straffet igjen med passivt forsvarsspill og Tarik Tissoudali til slutt satte ballen enkelt i mål, etter at flere VIF-forsvarere ventet på offsideflagget fra linjedommeren. Å spille til dommeren blåser gjelder også i Europa.

Men det så virkelig ut som at det var muligheter for VIF her, for mange hadde trodd at Gent skulle være langt bedre spillemessig enn det de var. Men belgierne var rustne og tydelig ikke i kampform, som man så i første omgang. Dessverre for Vålerenga var hjemmelaget litt raskere, litt sterkere, litt mer pasningssikre og langt mer effektive. Og nivåforskjellen ble igjen synlig da Gent scoret på de mulighetene de fikk, spesielt på lagets tredje scoring. Kaptein Vadis Odjidja viste frem kvaliteten på sin høyrefot da han hamret inn hjemmelagets tredje for kvelden i nettaket, etter at VIF-forsvaret ikke fikk ryddet unna et Gent-angrep.

Seedy Jatta scoret mot Asker for VIFs rekruttlag mandag. Å skulle starte som spiss i en Europa-turnering tre dager senere mot en stor, sterk og rutinert kamerunsk landslagsspiller i Michael Ngadeu-Ngadjui ble ingen lett oppgave for 18-åringen. Spesielt ikke da den raske unggutten ikke fikk mange baller i bakrom å jobbe på, som må ha vært Fagermos tankegang da han ga Jatta sin første kamp fra start for Vålerenga.

Uten Aron Dønnum på banen fikk Vålerenga det tøft offensivt. Hverken angrepsrekka eller resten av laget klarte å få et eneste skudd på mål i løpet av 90 minutter. Så gjorde bortelaget vondt til verre og ga bort mål nummer fire til innbytter Yonas Malede.

Det er lov å tro på mirakler, men det ser umulig ut for VIF med tanke på avansement akkurat nå.

Conferenceligaen fotball menn torsdag, 2. kvalifiseringsrunde 1. kamp:

Gent (Belgia) – Vålerenga 4-0 (2-0)

Mål: 1-0 Gianni Bruno (11), 2-0 Tarik Tissoudali (39), 3-0 Vadis Odjidja-Ofoe (56), 4-0 Yonas Malede (88).

Dommer: Mario Zebec, Kroatia.

Gult kort: Alessio Castro-Montes, Yonas Malede, Gent, Henrik Bjørdal, Osame Sahraoui, Christian Dahle Borchgrevink, Vålerenga.

Gent (4-2-3-1): Sinan Bolat – Andreas Hanche-Olsen, Christopher Operi (Núrio Fortuna fra 73.), Bruno Godeau, Michael Ngadeu-Ngadjui – Vadis Odjidja-Ofoe (Elisha Owusu fra 83.), Julien De Sart – Alessio Castro-Montes, Tarik Tissoudali (Yonas Malede fra 73.), Andrew Hjulsager (Sven Kums fra 60.) – Gianni Bruno (Vakoun Issouf Bayo fra 83.).

Vålerenga (4-3-3): Kristoffer Klaesson – Christian Dahle Borchgrevink, Jonatan Tollås Nation, Ivan Näsberg, Sam Adekugbe (Oskar Aron Opsahl fra 74.) – Henrik Bjørdal, Fredrik Oldrup Jensen, Osame Sahraoui – Tobias Christensen (Odin Thiago Holm fra 46.), Seedy Jatta (Henrik Udahl fra 74.), Amor Layouni (Mathias Emilsen fra 90.).