trikkeligaen

VIF-spillerne tror de kan overraske mot Gent: – Vi har ingenting å tape

Fredrik Oldrup Jensen og Henrik Bjørdal har begge spilt i Jupiler Pro League i Belgia. Nå skal de møte Gent - som Vålerenga-spillere. Begge har tro på at VIF kan overraske på bortebane i Europa.

VALLE (Dagsavisen): Fredrik Oldrup Jensen fikk 17 kamper for Zulte Waregem da han var i Belgia som utenlandsproff. Henrik Bjørdal fikk 44 kamper for samme klubb, og kom til Zulte like etter at Oldrup Jensen dro til IFK Göteborg sommeren 2018, som var Bjørdals siste klubb før han ble proff i Belgia.

Begge kjenner godt til den belgiske ligaen, men bare Bjørdal fikk kamper for Zulte Waregem mot Vålerengas kommende motstander i andre kvalifiseringsrunde til UEFA Conference League torsdag, Gent.

– Jeg kjenner jo igjen noen av spillerne som er i klubben, men de pleier jo å bytte ut en del spillere hvert år. Det er ikke lenge siden jeg spilte i belgisk fotball, så jeg kjenner nok litt mer til dem enn resten av laget, sier Henrik Bjørdal til Dagsavisen etter tirsdagens VIF-trening.

Oldrup Jensen fikk aldri spilt mot Gent i Jupiler Pro League, men satt på benken mot VIFs kommende motstander i sin siste involvering for Zulte.

– Som lag kjenner jeg ikke til Gent noe særlig, annet enn informasjon og analyse vi har fått fra trenerteamet her. Det blir uansett gøy å teste nivået, og se hvor vi ligger. Det blir sikkert en tøff kamp der nede, sier Vålerengas midtbanegeneral.

Fredrik Oldrup Jensen og Henrik Bjørdal på tirsdagens VIF-trening, dagen før avreise til Belgia. Foto:

Fysisk fotball

Hvor stor nivåforskjell det er på Eliteserien og Jupiler Pro League er ikke lett å si, men Jensen mener den belgiske ligaen er noe hvassere enn norsk eliteserie.

– Det er nok et knepp til Belgia i forhold til Norge, ja. I alle fall på de lagene som ender på topp fem-seks i Jupiler, der det er veldig bra nivå. Det er vanskelig å sammenligne, men jeg synes i alle fall at belgisk fotball er lenger fremme enn nederlandsk. Jeg føler flere nordmenn har et forhold til Eredivisie enn Jupiler Pro League, og jeg tror den belgiske ligaen er vel så god som den nederlandske, forteller Jensen.

Bjørdal mener det er flere fysiske lag i Belgia enn hjemme i Norge og Eliteserien.

– Det er en litt annen type fotball som er ganske fysisk i Belgia. De har mange sterke afrikanske spillere der nede, i tillegg til mange store franskmenn med god fysikk og høyde. Men det kan bli mange type kampbilder. Noen kamper er veldig strukturerte, mens andre kan by på skikkelig “Hawaii”-fotball. Det er mange åpne kamper der, sier Bjørdal.

Sunnmøringen betegner Vålerengas kommende motstander som et typisk belgisk lag.

– Jeg vet hva vi møter. Det er et typisk belgisk lag med bra fysikk og gode enkeltspillere, men på struktur kan vi ta dem, slår Bjørdal fast.

Henrik Bjørdal gleder seg til å møte belgisk motstand igjen. Her på tirsdagens VIF-trening. Foto:

Underdogs

VIF-spillerne er klare over at de ikke er favoritter når de reiser til Belgia, men tror likevel de kan gjøre en solid prestasjon på Ghelamco Arena. Jensen har tidligere spilt for Odd med VIF-trener Dag-Eilev Fagermo i Europa som underdog, da skienslaget ledet 3–0 etter 22 minutter mot den tyske storklubben Borrusia Dortmund i 2015. Tyskerne snudde til slutt til 4–3 og vant.

– Hva som skjedde i den kampen tror jeg ingen vet. Det er nok den sykeste opplevelsen jeg har, men når man møter lag som er antatt bedre enn seg selv må man bare tørre å slippe seg løs. Vi har ingenting å tape, og det er de som har presset på seg. Vi må bare ha troen på at det er mulig. Det skjer jo cupbomber i Norge hvert år, så det kan fort skje i Europa også, sier Jensen.

Hovedtrener Fagermo har også god tro på at Vålerenga kan overraske i Belgia.

– Gent er et godt, fysisk lag som spiller direkte fotball. Jeg sa til spillerne at «Det er min jobb å fortelle dere at vi kan slå Gent», men det mener jeg faktisk også. De har ikke startet sesongen, mens vi er i sesong. Det å ta tak i ballen blir det viktigste. Hvis vi ikke greier det, blir det en forsvarskamp. Da blir det tøft. Men vi må tørre å ta tak i ballen, sier VIF-treneren.

Kampen spilles 20:30 torsdag kveld på Ghelamco Arena i Gent.Nyeste fra Dagsavisen.no: