Sport

Brocken tror ikke på VIF-avansement: – Mer kvalitet i Belgia

Tidligere Vålerenga-spiller David Brocken (50) tror ikke VIF makter å slå KAA Gent i andre kvalifiseringsrunde av UEFA Conference League sammenlagt. Belgieren forteller at storklubben virkelig satser i turneringen.

David Brocken kom til Vålerenga før 2004-sesongen og tok sølv i Tippeligaen i sin første sesong, før laget vant serien for første gang siden 1984 året etter. Senere var den tidligere backen i trenerteamet i VIF, både på herre- og damesiden.

Nå jobber belgieren i Fjellhamar fotballklubb, men følger godt med på gamleklubben som han ble seriemester med i 2005. Brocken er ikke veldig imponert over Vålerenga-herrene så langt denne sesongen.

– De har vært skuffende, må jeg si. Forventningene mine var høye før sesongen i forhold til det de er nå. Det må nok litt ekstra jobb til for at de skal komme seg opp til toppen, sier David Brocken til Dagsavisen.

Nesten Champions League

Brocken spilte sin første offisielle kamp for Vålerenga i Europa League-kvalifisering mot Newcastle i 2004. Da spilte VIF uavgjort mot Premier League-klubben på hjemmebane, men tapte 1–3 i England i returoppgjøret. I tillegg spilte han i den skandinaviske turneringen Royal League i både 2004 og 2005, før han og Vålerenga var svært nære å kvalifisere seg til Champions League-gruppespill i sistnevnte år.

– Det var utrolig surt da vi spilte mot Club Brügge og var så nærme Champions League. Jeg husker det så godt den dag i dag. Ardian Gashi hadde et skudd som gikk i tverrligger helt mot slutten av kampen der. Hadde den gått inn, hadde vi gått videre, sier han.

Etter 1–0 til både VIF og Brügge i de to kampene, ble det ekstraomganger og straffesparkkonkurranse. Da bommet både Bernt Hulsker og Freddy dos Santos for Vålerenga, og måtte dermed dra hjem til Oslo igjen uten Champions League-billett.

– Det skal sies at det Club Brügge-laget der var veldig bra. De hadde svært gode spillere på den tiden, og vi var så nærme. Vi hadde en god sjanse, men så gikk det ikke. Det var surt, men sånn er det bare, forteller Brocken.

David Brocken var nære å nå Champions League-gruppespill med Vålerenga. Her fra en Tippeliga-kamp i 2005, da VIF sist vant serien.
Foto:

– Veldig god trener

Torsdag skal Vålerenga for første gang på ti år spille om en plass i en europeisk turnering. Sist i 2011 (og 2009) mot greske PAOK var det Europa League det sto om, nå er det UEFAs nye Conference League VIF har muligheten til å kvalifisere seg til. Det er som i 2005 et belgisk lag som er motstander, nemlig KAA Gent. En klubb som gjorde en forholdsvis dårlig sesong i fjor. Brocken følger godt med på belgisk fotball, og forteller at Gent virkelig satser i den nye Europacupen.

– De var ikke imponerende i fjor, men klarte likevel å ende på Europa-plass. Før sesongen som kommer nå har de kjøpt inn seks-sju spillere, og det forventes mer av Gent i år. De har selv sagt at de skal være på topp fire i Belgia, sier den tidligere VIF-backen.

Etter en svak start på 2020/21-sesongen som til slutt resulterte i sjuendeplass på tabellen, måtte den danske treneren Jess Thorup gå av etter to strake tap i sesongåpningen. Så fikk klubben etter hvert tilbake suksesstreneren Hein Vanhaezebrouck, som vant serien med Gent i 2015. Det var Vanhaezebroucks første sesong i klubben, som med det vant den belgiske serien for første gang i klubbens historie.

Brocken forteller at klubben har et godt ungdomsakademi, og har hatt spillere som Kevin de Bruyne innom på barne- og ungdomslag.

– Det er en fotballklubb med en stor base. De er veldig flinke med unge spillere fra meget ung alder. De gir unggutter sjansen tidlig. Gode treningsfasiliteter er det der også, med Ghelamco Arena som hjemmebane som er en flott stadion. De har også en del penger i Gent, og en veldig god trener nå i Vanhaezebrouck, sier han.

Tror ikke VIF går videre

Brocken forteller at hjemmelaget fra Belgia i første runde er soleklare favoritter, og Vålerenga får det tøft i Europacup-returen.

– Jeg tror ikke Vålerenga går videre, nei. Gent er et bedre fotballag.

Han mener det er ganske stor forskjell på toppnivået i norsk og belgisk fotball.

– Det er flere lag i Belgia som har mer kvalitet enn i Norge. Her har vi tre-fire gode lag som holder et greit nivå, men det er for mange her som burde vært bedre rent kvalitetsmessig i Eliteserien, synes jeg.

Han legger til at det er større nivåforskjell på topp og bunn i Belgia, og at nyopprykkede lag sjelden gjør det bra i første sesong på toppnivå.

– Hvis man for eksempel ser på Lillestrøm her, så rykket de opp før sesongen og henger nærmest med i toppen av Eliteserien nå. Det synes jeg er rart. I den belgiske serien hender det at topplagene skuffer, som Gent i fjor, men de var jo fortsatt med i toppen og fikk med seg Europa-plassen. I Belgia trenger klubbene mer tid og erfaring på toppnivået for å etablere seg, tror jeg.

Vålerenga reiser til Gent onsdag, og spiller den første kvalifiseringskampen i andre runde til UEFA Conference League torsdag 20:30.

Hold deg oppdatert! Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her

Nyeste fra Dagsavisen.no: