Sport

Amerikansk seier da Boasson Hagen ikke klarte tidsgrensen og røk ut av Touren

Sepp Kuss rykket fra bruddet og syklet til mål i ensom majestet på søndagens etappe i Tour de France. Edvald Boasson Hagen slet tungt hele dagen, og klarte ikke å komme seg til mål innenfor tidsgrensen.

Søndagens etappe startet med et smell da flere store ryttere gikk i brudd. Blant dem var Julian Alaphilippe, Michael Woods, Nairo Quintana og Sergio Henao. Vinneren på den 11. etappen, Wout Van Aert, var også der, men han måtte slippe etter hvert.

Det ble derimot ikke mye spenning om etappeseieren da Sepp Kuss syklet alene inn som seierherre. Kuss bor i Andorra, der etappen sluttet, og sier at det derfor var ekstra spesielt.

– Det er fantastisk. Jeg har slitt stort i denne touren, sa han i seiersintervjuet.

– Jeg var ekstra motivert foran denne etappen siden jeg bor her i Andorra, fortsatte han.

Han tok den første amerikanske etappeseieren i Tour de France på ti år. Nå er planen videre klar for Jumbo-Visma-laget som har tatt to seire på de fem siste etappene.

– Nå skal vi kjøre for Jonas (Vingegaard), sa han.

Boasson Hagen røk utenfor tidsgrensen

Med 60 kilometer igjen rettet bildene seg mot en veldig sliten Edvald Boasson Hagen. Nordmannen slet på store deler av etappen, og hang langt bak hovedfeltet og gruppene bak mot slutten.

Han klarte ikke tidsfristen på litt over 43 minutter og er dermed ute av årets Tour de France.

En annen nordmann, Vegard Stake Laengen, kunne i målområdet fortelle at Boasson Hagen trodde at det ville bli en tøff etappe.

– Jeg snakket med ham før etappen, og da sa han at kroppen var i søvnmodus, sa han til TV 2.

Dermed er det kun nevnte Laengen og Amund Grøndahl Jansen av nordmenn som er igjen i årets ritt. De to slet seg i mål henholdsvis 33.20 og 34.48 etter Kuss.

Angrepsbonanza og trøyeskifte

De fleste sammenlagtfavorittene lå sammen store deler av etappen, men mot slutten var det angrepsbonanza. Først kom outsider Ben O’Connor på en visitt der han satte de andre under press. Han ble imidlertid hentet kjapt tilbake igjen i Pyreneene. Deretter var det Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar som skulle veksle på å støte.

Det var imidlertid ingen problemer for gruppen å hente inn utbryterne. Bortsett fra Guillaume Martin, som falt ned igjen etter å ha klatret til 2.-plass med sin plass i lørdagens brudd, var det ingen endringer blant de beste. Pogacar innehar fortsatt den gule trøyen. Han har 5.18 minutter ned til Rigoberto Urán på 2.-plass. Danske Vingegaard er ytterligere 14 sekunder bak på 3.-plass.

Søndagens etappe bød på mye drama, og ett trøyeskifte. Michael Woods, som var med i dagens brudd, måtte etter hvert se at han ikke hadde krefter til å kjempe for å beholde klatretrøyen.

Wouter Poels, som syklet inn til tredjeplass på etappen, tar nå over klatretrøyen. Han har fem poeng ned til Woods på 2.-plass.

Spurteren Nacer Bouhanni måtte bryte i løpet av søndagens etappe. Det åpner døren ytterligere for flere seiersmuligheter til Mark Cavendish, som trenger én seier til for å legge Eddy Merckx bak seg og stå igjen som mestvinnende i Tour de France.

Mandag skal rytterne ha hviledag, før de skal tilbake i kupert terreng tirsdag.

Mer fra Dagsavisen