Sport

IOC åpner for at utøvere kan knele mot rasisme under OL

De omstridte reglene som forbyr politiske markeringer under OL mykes opp. Utøvere kan sette seg på kne mot rasisme før konkurransene.

Det har vært knyttet stor spenning til om OL-utøvere som blir med på den verdensomspennende Black Lives Matter-bevegelsens markeringer ville bli straffet. Utøvere som kneler mot rasisme er et kjent syn i mange idretter.

IOC sendte fredag ut nye retningslinjer til utøverne. Der kommer det fram at de vil få lov til å uttrykke sine meninger før og etter konkurranse, men ikke på medaljeseremoniene.

Det betyr at utøvere fritt kan knele mot rasisme før konkurranser, snakke med pressen om politiske meninger og ha på klær med slagord på pressekonferanser og før konkurransene.

Markeringer lik knyttneven i været mot rasisme på seierspallen, slik Tommie Smith og John Carlos gjorde det i OL i 1968, vil fortsatt være forbudt.

IOC understreker at markeringer som rettet direkte eller indirekte mot folk, land og organisasjoner ikke er tillatt. Det spørs dermed om markeringer lik den norske fotball-protesten for menneskerettigheter i Qatar ville ha vært forbudt.


Mer fra Dagsavisen