Sport

Ny Cavendish-seier i Tour de France – nærmer seg Merckx-rekorden

Mark Cavendish var best da det som ventet ble massespurt på torsdagens etappe i Tour de France. Det var den britiske veteranens etappeseier nummer 32 i rittet.

Strekket inn mot målområdet i Châteauroux er over én kilometer langt, og det var dermed timing som skulle bli utslagsgivende.

Der var Cavendish sterkest og stakk dermed av med en ny etappeseier bare to dager etter at han triumferte for første gang på fem år. Nå er han oppe i 32 stykker. Eddy Merckx har rekorden på 34.

– Dette var gøy. Wow, sa Cavendish etter seieren og avviste snakk om rekorden.

– Jeg har nettopp vunnet en etappe i Tour de France. Det er noe mange drømmer om hele livet, sa han.

I seiersintervjuet gjorde han som tirsdag. Han takket lagkameratene.

– Du ser hvor godt de jobber. Se på Julian Alaphilippe som sitter alene der fremme og drar, sa han.

God mulighet

Den sjette etappen av Tour de France var igjen en god mulighet for spurterne. På tirsdagens etappe endte ringreven Cavendish opp med seieren, og det var ventet at han kom til å være i seierskampen torsdag også.

Cavendish har tidligere vunnet etapper i torsdagens målby i 2008 (hans aller første i rittet) og 2011, og han viste igjen at han fortsatt er en av verdens beste spurtere.

– Det er ti år siden sist jeg vant her. Det er veldig spesielt, sa Cavendish.

Det var knyttet stor usikkerhet til hvorvidt Cavendish ble å se i årets ritt, men han kom med i tolvte time, og har ikke kastet bort muligheten.

Rett bak Merckx

Cavendish' seier betyr at han nå har to seire opp til Eddie Merckx' rekord på 34 etappeseire i Tour de France.

– Ikke si navnet, ikke si navnet, sa Cavendish lattermildt på spørsmål om hvorvidt han jakter på rekorden til nevnte Merckx.

– Jeg tenker ikke på det. Jeg tenker bare på å vinne etapper. Hvis jeg er god nok til å vinne 50 til så vinner jeg 50 til. Hvis jeg ikke er det så får det være, sa han.

Greg Van Avermaet og Roger Kluge satt i et tomannsbrudd underveis. De holdt ut lenge, men hovedfeltet lot dem ikke stjele seierssjansen fra spurtkanonene. Van Avermaet gjorde det meste av jobben for de to i fronten, og de ble til slutt hentet av hovedfeltet med rett under tre kilometer igjen.

Fredag venter fjellene for rytterne. Der kan spenningen øke i kampen om den gule ledertrøyen. Mathieu van der Poel har den fortsatt, men det er ventet at han får stor konkurranse om den på fredagen etappe.

Sykkelrittet Tour de France torsdag, verdenstouren menn (21 av 33):

6. etappe (flat), 160,6 km Tours – Chateauroux:

1) Mark Cavendish, Storbritannia (Deceuninck-Quickstep) 3.17.36, 2) Jasper Philipsen, Belgia (Alpecin-Fenix) samme tid, 3) Nacer Bouhanni, Frankrike (Arkéa Samsic) s.t., 4) Arnaud Démare, Frankrike (Groupama-FDJ) s.t., 5) Peter Sagan, Slovakia (Bora) s.t., 6) Cees Bol, Nederland (DSM) s.t., 7) Tim Merlier, Belgia (Alpecin-Fenix) s.t., 8) Wout Van Aert, Belgia (Jumbo-Visma) s.t., 9) Michael Matthews, Australia (BikeExchange) s.t., 10) Mads Pedersen, Danmark (Trek-Segafredo) s.t.

Norske: 39) Amund Grøndahl Jansen (BikeExchange) s.t., 43) Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies) s.t., 63) Vegard Stake Laengen (UAE Emirates) s.t.

Sammenlagt:

1) Mathieu van der Poel, Nederland (Alpecin-Fenix) 20.09.17, 2) Tadej Pogacar, Slovenia (UAE Emirates) 0.08 min. bak, 3) Van Aert 0.30, 4) Julian Alaphilippe, Frankrike (Deceuninck-Quickstep) 0.48, 5) Aleksej Lutsenko, Kasakhstan (Astana) 1.21, 6) Pierre Latour, Belgia (TotalEnergies) 1.28, 7) Rigoberto Urán, Colombia (EF-Nippo) 1.29, 8) Jonas Vingegaard, Danmark (Jumbo-Visma) 1.43, 9) Richard Carapaz, Ecuador (Ineos) 1.44, 10) Primoz Roglic, Slovenia (Jumbo-Visma) 1.48.

Norske: 85) Boasson Hagen 14.38, 106) Laengen 18.51, 176) Jansen 40.46.

Poengtrøya: 1) Cavendish 148, 2) Philipsen 102, 3) Bouhanni 99.

Klatretrøya: 1) Ide Schelling, Nederland (Bora) 5, 2) Van der Poel 4, 3) Anthony Perez, Frankrike (Cofidis) 3.

Ungdomstrøya: 1) Pogacar 20.09.25, 2) Vingegaard 1.35 min. bak, 3) David Gaudu, Frankrike (Groupama-FDJ) 2.27.

Lag: 1) Jumbo-Visma 60.32.02, 2) EF-Nippo 2.25 min. bak, 3) Bahrain-Victorious 3.02.

Rittet avsluttes søndag 18. juli.

Mer fra Dagsavisen