Sport

Petter Northug dømt til ubetinget fengsel i sju måneder

Skiprofilen Petter Northug (34) er dømt til sju måneders fengsel og tap av førerkortet på livstid for råkjøring og oppbevaring av narkotika. Han godtok dommen.

Saken er oppdatert

Det kunngjorde tingrettsdommer Ole Kristen Øverberg etter å ha behandlet tilståelsessaken mot Northug i Oslo tingrett mandag.

– Jeg godtar dommen, sa Northug etter å ha tenkt seg om og snakket med sin forsvarer.

Påtalemyndigheten hadde bedt om åtte måneders ubetinget fengsel, samt tap av førerkortet på livstid.

Dommeren sa at det var skjerpende at Northug laget flere filmer av egen råkjøring som han senere viste til venner, og at han tidligere er dømt for en lignende overtredelse.

Samtidig fikk Northug en strafferabatt på 15 prosent fordi han har tilstått alle forholdene.

Etter domsavsigelsen fikk 34-åringen fem minutter til å snakke med sin forsvarer, advokat Halvard Helle.

Les også: Northug innrømmer omfattende rusproblem: – Jeg trenger hjelp

221 i 80-sonen

Råkjøringen Northug er dømt for, var delt opp i fire tilfeller over tre ulike dager: 10. og 12. august og to tilfeller 13. august. Den groveste fartsovertredelsen var 221 kilometer i timen i 80-sonen.

Northug var også siktet for å ha oppbevart over seks gram kokain i tillegg til 0,6 gram MDMA. Han har også hatt tre tabletter med stoffet Diazepam og to tabletter som inneholdt Alprazolam.

Northug forklarte seg via videolink om råkjøringen og det at han hadde filmet med mobiltelefonen mens han kjørte i hastigheter over 200 kilometer i timen.

Ifølge siktelsen var den tidligere langrennsløperen flere ganger over i motsatt kjørefelt mens han filmet og kommenterte egen kjøring. Ved tre tilfeller var han oppe i en fart på over 200 kilometer i timen.

Les også: Northugs far: Petter har ikke mestret overgangen

Lekkasjer

Northugs forsvarer prosederte på at påtalemyndighetens straffepåstand var for høy. Han konkluderte med at straffen burde være mindre enn seks måneders fengsel.

– Påtalemyndighetens straffeforslag er flere måneder for høyt. To-tre måneder for høyt i utgangspunktet. Hvis man i tillegg da gir en tilståelsesrabatt på 15 prosent, er man kanskje nede på en straff mellom 120 dager og fem måneders fengsel. Ikke åtte, slik påtalemyndigheten har argumentert for, sa Helle.

Helle argumenterte også for at en legeerklæring viser at Northug, i tillegg til å ha gjennomført og gjennomfører et forpliktende behandlingsopplegg, kan vise til rene urinprøver. Han har vært rusfri fra dagen han ble pågrepet og fram til i dag, påpekte forsvareren.

Videre mente Helle at lekkasjer fra politiet til mediene om detaljer fra etterforskningen bør være formildende for Northug.

– Det lekkes opplysninger, som for eksempel mengde stoff som var funnet hjemme hos Northug. Eller det faktum at det ble tatt en spyttest av UP-patruljen som ble kjent gjennom lokalavisene og mediene for øvrig. Det berører siktedes rett til en rettferdig rettergang.

Kommentatorstemme

Da Øverberg gikk gjennom siktelsen med Northug, samtykket den tidligere langrennsstjernen til alle punkter. Blant annet en post som omhandlet kjøring i en hastighet på 221 kilometer i timen i 80-sone.

– Hva tenker du om denne kjøringen? spør dommer.

– Det er uaktsom kjøring som ikke skal skje i trafikken.

– Hva gjør du?

– Jeg kommenterer kjøringen min som jeg gjør.

– Hva mener du med som du gjør?

– Jeg kommenterer kjøringen mens jeg tar forbikjøringen.

– Hva sier du?

– Det vil jeg ikke gå nærmere inn på.

– Jeg har jo sett filmene, så jeg vet at du snakker om å ydmyke de du kjører forbi?

– Jeg prøver å kommentere at jeg skal passere dem, og jeg gjør det med en slags kommentatorstemme.

– I avhør har jeg lest at du har vist filmer til vennene dine. Knyttet til det du sier?

– Ja.

Promillekjøring

Petter Northug ble i 2014 dømt til 50 dagers ubetinget fengsel for kjøring i ruspåvirket tilstand. Også da mistet han førerkortet på livstid. Det innebærer i praksis at han kan søke om å få det tilbake etter fem år. Den gangen fikk han innvilget hjemmesoning med fotlenke.

Northug har ikke uttalt seg siden pressekonferansen i august.

– Jeg har et alvorlig rusproblem bestående av alkohol, narkotika og piller i forbindelse med periodevis hard festing. Det er blitt mye hard festing i det siste. Jeg har ikke tatt det på alvor, fornektet det og skjult det for dem rundt meg. Konsekvensen er at det er blitt svært alvorlig og omfattende, sa Northug da.