Sport

Avlysningen: En lærepenge for toppidretten

Norge - Israel ble avlyst etter massivt press fra helsemyndighetene. En lærepenge for toppidetten.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Avlysningen av treningskampen Norge – Israel kom ikke på bakgrunn av nye konkrete opplysninger onsdag men som følge av en sterk henstilling fra helsedirektør Bjørn Guldvog. Budskapet er at fotballen ikke kan leve i sin egen boble, tross sterke smitteverntiltak.

«I en unntakstid hvor store deler av Norge er stengt ned, fremstår det som unødvendig at en denne type arrangementer gjennomføres med den risikoen det innebærer», skrev helsedirektøren i pressemeldingen onsdag. Han henviste også til at fotballen har og har hatt sine smittetilfeller til tross for strenge tiltak.

Les også: Hadde ikke noe annet valg

Det er UEFA (det europeiske fotballforbundet) som presser på at mer eller mindre viktige landskamper over hele Europa spilles. Det mest outrerte eksempelet får vi i Brøndby onsdag kveld. Danmark måtte ned på femtevalget på keeperplass mens Sveriges landslagssjef Janne Andersson satt koronasmittet i hjemlandet.

Årsaken til at fotballspillere sendes på kryss og tvers i Europa er ikke nødhjelp til trengende flyselskaper, men å trygge egen økonomi. TV-kamper skal gjennomføres fordi de er den største inntektskilden til internasjonal fotball. Derfor går de store ligaene sin gang i nasjoner som er betydelig hardere rammet enn Norge.

Det legges store ressurser i smitteverntiltak og det er riktig at de aller fleste kamper har vært greit avviklet. Men nå har den uvirkelige virkeligheten nådd fotballen også og da strider det mot folks fornuft at fotballen og andre idretter bare kan holde på. Det handler om toppidrettens legitimitet i en tid da de aller fleste av oss må ta ekstraordinære hensyn for at ikke enda flere skal bli rammet av medisinske og økonomiske katastrofer.

I løpet av noen dager skal håndball- EM i Trondheim og verdenscup i langrenn på Lillehammer gjennom helsemyndighetenes kvern. Mange venter på svaret.

«The show must go on», er et velkjentbegrep som IOC-president Avery Brundage serverte etter terroraksjonen mot München-lekene i 1972. Fotballen vil gjerne rulle, men den må det ikke. Ikke for en hver pris.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Trikkeligaen er en podkast fra Dagsavisen om oslofotball. Den kan høres på Apple Podcasts her, på Spotify her, eller der du vanligvis finner podkaster. I tillegg kan du høre den i spilleren under:

Mer fra: Sport