Sport

Fotballandskampen mellom Norge og Israel er avlyst

Nye vurderinger fra Helsedirektoratet gjør at Norges Fotballforbund avlyser onsdagens privatlandskamp mot Israel.

Det bekrefter forbundet i en pressemelding.

Beslutningen ble tatt onsdag formiddag, kun noen timer før avspark på Ullevaal stadion. Så sent som tirsdag bekreftet NFF at kampen ville gå som planlagt. Da hadde kommuneoverlegen i Oslo gitt klarsignal for at kampen kunne spilles til tross for at en spiller i den israelske troppen hadde testet positivt på koronaviruset.

Onsdag opplyser NFF at Helsedirektoratet kom med nye anbefalinger i et møte onsdag og i et påfølgende brev til Norges Fotballforbund.

– Vi har planlagt kampen som vanlig. Etter en smittesituasjon i den israelske troppen klargjorde kommuneoverlegen at kampen kunne gå som normalt. Så ble det gjort en ny vurdering ut over kvelden i går. Det ble vi gjort oppmerksom på i dag, sier generalsekretær Pål Bjerketvedt i NFF til NTB.

– I en unntakstid hvor store deler av Norge er stengt ned, fremstår det som unødvendig at en denne type arrangementer gjennomføres med den risikoen det innebærer, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i en pressemelding.

Les også: «Landskamp uten mening»

Fulgte UEFA-protokollen

Flere landskamper på kryss og tvers av Europa er rammet av koronapandemien, og treningskampen mellom Danmark og Sverige gjør blant annet at for eksempel Englands oppgjør mot Island kanskje må spilles i Albania. Det på grunn av at Island skal spille mot Danmark senere i landslagsoppholdet, og at England har innført reiserestriksjoner på grunn av det muterte koronaviruset funnet i mink i Danmark.

Likevel hevder de fleste særforbund og UEFA at det er trygt å spille landskamper på grunn av UEFA-protokollen, men senest tirsdag ble det kjent at en israelsk spiller testet positivt og flere av hans lagkamerater var satt i karantene. Til kampen mellom Sverige og Danmark er for eksempel også begge landslagssjefene og åtte spillere på det danske landslaget satt i karantene på grunn av en positiv test.

– Nettopp på grunn av en streng og effektivt UEFA-protokoll, så har det som har vært av smittetilfeller blitt raskt avdekket og håndtert på en smittevernfaglig forsvarlig måte. Det er også bakgrunnen for at myndigheter over hele Europa tillater kamper i toppfotballen – nasjonalt som internasjonalt. Fordi fotballen tar smittevern på alvor og har ressursene til å følge opp, sier fotballpresident Terje Svendsen pressemeldingen på NFFs hjemmesider.

– Vi har selvsagt forståelse for at det settes spørsmålstegn ved gjennomføring av en landskamp når smittetallene nå går opp. Dette er ett av flere dilemma vi har stått i det siste året. I hele år har vi vært opptatt av å gjennomføre aktivitet innenfor smittevernfaglige trygge rammer. Aldri på bekostning av smittevern, avslutter han.

Les også: «Hvor lenge skal fotballen få lov til å leve i et adskilt vakuum fra samfunnet denne gang?»

Klar anbefaling

Helsedirektøren kom med en sterk anbefaling om at kampen skulle avlyses til NFF.

– Helsedirektoratet mener det er en risiko for smitte blant spillere og støtteapparat dersom dagens landskamp mellom Norge og Israel blir gjennomført. Jeg vil derfor fraråde at kampen spilles, sier Guldvog.

Der påpekes det videre at et negativt testresultat ikke betyr at spillere ikke er smittet, fordi det kan ta flere dager fra man er smittet til testen slår positivt ut. Personer som ikke har symptomer på covid-19 tidlig i sykdomsforløpet, kan likevel være smittsomme.

«Helsedirektoratet har tidligere i høst anbefalt at man ikke gir unntak fra karantereglene i forbindelse med gjennomføring av landskamper i fotball. Helsedirektoratet har ikke uttalt at gjennomføring av en fotballkamp på internasjonalt nivå, hvor deltakerne ikke har vært i karantene, er trygt å gjennomføre», skriver direktoratet.

Bjerketvedt i NFF sier til NTB at helsemyndighetene var usikre og derfor ikke valgte å direkte avlyse kampen. Samtidig oppfattet NFF anbefalingen som så sterk at de ikke hadde noe annet valg enn å avlyse.

Les også: Positiv test på israelsk landslagsspiller før Norge-kamp

Mer fra Dagsavisen