Sport

Fotball og korona – hva har vi lært fra forrige gang?

Med stadig flere smittetilfeller globalt, og flere og flere smittede fotballspillere, hvor lenge skal fotballen vente denne gang før den nesten uungåelige pausen tvinger seg fram igjen?

Tirsdag kveld kommer det norske kvinnelandslaget mest sannsynlig til å kvalifisere seg for et mesterskap i fotball. Slår vi Wales borte tirsdag kveld, klarer fotballjentene det fotballgutta ikke klarte, nemlig å kvalifisere seg til EM i fotball. Paradoksalt nok i et land som er totalt nedstengt, og der lokale idrettsutøvere ikke får drive med idrett på grunn av smittefaren.

Hadde det ikke vært for koronaviruset ville nok det norske landslaget allerede vært kvalifisert, da Norge kun trengte én seier mot enten Hviterussland eller Wales denne landslagssamlingen for å kvalifisere seg til EM. Men på grunn av smitte i den hviterussiske troppen, som ikke er veldig overraskende all den tid Hviterussland ikke har brydd seg særlig om viruset, ble kampen som skulle gått på Ullevaal forrige onsdag utsatt på ubestemt tid.

I stedet har altså Norge fløyet til Wales, som har innført total nedstengning av hele landet for å prøve å dempe det stigende smittetrykket som er i landet. Også nabolandet England har innført strenge restriksjoner, men i motsetning til i Wales får fortsatt eliteutøvere i England utøve idretten sin. Premier League og Championship ruller videre, riktignok uten publikum, mens det i Wales nå altså ikke er lov til å gå ut av huset for stort annet enn å gå på butikken.

Les også: Cristiano Ronaldo politietterforskes etter brudd på koronareglene

Likevel mener altså UEFA, og det walisiske fotballforbundet, at det ikke er noe problem for det norske kvinnelandslaget å fly til Cardiff og møte Wales til en kvalifiseringskamp som strengt talt ikke må spilles nå. Kvinnenes europamesterskap har blitt flyttet til 2022, så det er godt med tid for å fullføre den resterende kvalifiseringen.

Både UEFA og de nasjonale fotballforbundene legger stor vekt på koronaprotokollen de har innført, og boblen som landslagsspillerne må leve i, som gjør at spillerne stort sett bare oppholder seg på hotellet og der de skal spille/trene. Likevel ser vi et stigende antall positive koronatester også innenfor fotballen, og spørsmålet om når den neste fotballpausen kommer er et betimelig spørsmål å stille seg.

Alle spillerne blir testet før hver kamp, og flere ganger i løpet av landslagsoppholdet, men likevel flyr landslagsspillerne på kryss og tvers av kontinenter for å spille for sine respektive landslag. Veldig mange land melder om rekordsmitte, og uansett hvor forsiktig du er, skal det veldig lite for å bli smittet eller for at smitte skal snike seg inn i en landslagstropp eller fotballklubb.

Les også: Veton Berisha koronasmittet – flere Eliteseriekamper må utsettes (+)

Åtte spillere i PSV måtte stå over deres kamp i helgen mot Vitesse Arnhem som følge av koronaviruset, og i AZ Alkmaar var hele 15 spillere i karantene før de skulle møte Napoli i Europaligaen forrige uke. Fotballforbundet der har offentliggjort at over 150 spillere og øvrig støtteapparat der har testet positivt siden sesongstarten i september, og det samme finner vi i land som Frankrike, Italia, Spania og også her hjemme i Norge.

Veton Berishas positive test gjorde at Viking måtte utsette to kamper, som må spilles på et senere tidspunkt i en allerede smekkfull kalender. Fotballforbundet har på sin side tatt høyde for at den norske serien ikke nødvendigvis blir ferdigspilt i år, og vurderer å ta i bruk innendørshaller for å fullføre Eliteserien på vinteren neste år hvis flere positive koronatester fører til ytterligere utsettelser i kampprogrammet.

Cristiano Ronaldo testet positivt på koronaviruset dagen etter at han deltok på en lagmiddag med hele det portugisiske landslaget, og har enda ikke kommet tilbake i spill etter nok en positiv test. Zlatan Ibrahimovic har testet positivt, Xherdan Shaqiri gjorde det samme under landslagsoppholdet med Sveits og seks spillere på det ukrainske landslaget måtte isoleres under deres forrige landslagssamling på grunn av viruset. Senest mandag kom nyheten om at Jens Petter Hauge og fire andre i Milan-troppen har testet positivt for koronaviruset.

Les også: Jens Petter Hauge testet positivt på koronaviruset

Ved forrige korsvei brukte fotballen altfor lang tid på å reagere, slik at supportere fra det hardt rammede området Bergamo fikk reise ut i Europa for å følge Atalantas bortekamper i Champions League. Deres hjemmekamp mot Valencia i februar har blitt pekt ut som en superspreder, som akselererte smittespredningen i Nord-Italia, på samme måte som kampen mellom Liverpool og Atletico Madrid gjorde det i mars.

Forskjellen nå er selvfølgelig at flere blir testet, slik at mer smitte blir oppdaget, som gjør at vi nå ser rekordsmitte selv om situasjonen trolig var verre tidligere i år. I tillegg slipper langt færre tilskuere inn på kamper, som naturligvis senker risikoen for smitte, spesielt på reisen til og fra stadion. Men i mange land i Europa har de begynt å slippe publikum inn på stadion igjen, og i enkelte land er stadionene nesten fulle både på landskamper, i europeiske turneringer og i nasjonale kamper.

Flere skiløpere på både det norske og det svenske landslaget har uttrykt skepsis til å reise på kryss og tvers av Europa under den pågående koronakrisen, mens i ishockey er deres europeiske turnering blitt avlyst grunnet koronaviruset. Sykkelsesongen har ført med seg en del positive prøver i Frankrike, Italia og Spania Rundt, og spørsmålet er bare hvor lenge idretten og fotballen denne gang skal få lov til å leve i et vakuum adskilt fra resten av samfunnet?

Les også: Aleksander Aamodt Kilde testet positivt på koronavirus

Mer fra Dagsavisen