Sport

14 ting du kommer til å elske med Nye Jordal Amfi (og 5 ting å bli litt irritert av)

Amfin er åpna. Her er alt du trenger å vite.

Amfin er åpna. Her er alt du trenger å vite, skriver Aslak Borgersrud.

I dag var den store dagen. Jordal Amfi skulle endelig åpnes igjen. På en regntung og mørk lørdagskveld var det endelig mulig igjen, å labbe de få meterne fra Vålerenga og bort til Jordal, for å se landets overlegent beste hockeylag (hvis man har litt perspektiv, vel å merke), spille hockey igjen på vår helt egne is.

Selve kampen har kollega Reidar Sollie skrivi om her, men jeg har ikke (egentlig) greie på hockey. Alt jeg bryr meg om er klubben, arenaen, publikum, dassene, og at Vålerenga vinner.

Så, uten mere ståk og ståhei, her er de aller viktigste tinga å ta med seg fra tidenes aller, aller første hockeykamp på Nye Jordal Amfi. La oss begynne med det beste:

1. Jordal Amfi finnes igjen.

Etter alt for mange sesonger i den triste unnskyldningen av en blikkboks kalt Furuset Forum har Vålerenga et hjem igjen. Den nye amfien er åpenbart bygd for å likne litt på den gamle, med bølgete tak og bua ståldragere i taket og høye tribuner på sida som vender mot Kampen. Om det er helt vellykka eller ikke får vel tida vise. Men det er en splitter ny og fin hall. Og det er ikke bare digg. Det er koko.

2. Inni er den ferdig. Uttafor er det byggeplass.

###

Men hvem klager, når Vålerenga vinner?

3. Det er et splitter nytt og stort lydanlegg.

Riktignok var det umulig å høre hva speaker sa likevel, og lyden begynte å suse fælt en gang. Og musikk-reportoiret besto fortsatt stort sett av gubbete rock og russetekno. Men det virka!

4. Setene er akkurat som de burde være.

###

De er røde, har puter, og ser ellers nøyaktig ut som de gamle. Jepp. Det er mye nytt i Nye Jordal Amfi, men setene minner om hvordan det en gang var. Trivelig.

5. Vålerenga kommer på banen fra et helt annet sted enn vanlig

Det er ikke lenger hoppeløping inn fra samme sted som isbilen. Nei, nå er Vålerengas garderobe åpenbart plassert et sted under der hvor VIF-klanens tribune var i gamle dager. Ikke var det fyrverkeri da dem kom inn heller.

6. Den aller første droppen

Vålerenga vant den!

7. Du kan ikke si Amfin uten å si fin

Jepp, den er fin. Delt i to, med en stripe av servering og dasser og hva det nå måtte være mellom øverste og nederste del av tribunen. Klansfeltet skal visstnok etterhvert være bak målet, på Galgeberg-sida. Men i dag var det en liten kohort på hver langside.

Og når lyset skrus av før lagene kommer på banen, så dunker det litt ekstra.

Amfin er åpna. Her er alt du trenger å vite, skriver Aslak Borgersrud.

8. Axel Eidstedt ble første utviste spiller på Nye Jordal Amfi!

Noe skal vi jo bli huska for alle sammen. Axel fikk innvie fryseboksen. Grattis!

9. Det er (såvidt) mulig å se kamp gjennom vinduet fra oversida.

En lang vindusrad på Kampen-sida av nye Jordal åpner for en helt fantastisk bonus-opplevelse. At man kan stoppe opp og se litt på hockey når man egentlig bare er på vei forbi. Eller at man ikke har råd. Eller, sånn helt hypotetisk, at det bare slipper inn 200 folk på grunn av smittevern.

Riktignok har Vålerenga i dag valgt å lukke gardinene foran vinduene. Det håper jeg de kommer til å slutte med. Hvis de åpner vedder jeg lett på at massevis av unger fra nabolaget får sin første hockeyopplevelse fra feil side av det vinduet. Og før du veit ordet av det har dem overtalt mamma til å ta dem med inn på kamp også. Det er lavterskel-rekruttering, det!

Enn så lenge bare en bitteliten sprekk. Men det sto folk der. Sjøl i høstregnet.

###

10. Det tok bare fem minutter før dommern måtte fikse isen.

Lite brøler "Vålerenga" så elegant og presist som ødelagt is i første periode av første kamp.

###

11. Jonas Oppøyen

Kampens store spiller og første Vålerenga-målskårer sier han har vært på Jordal hver dag siden han var 12 år. Da er det trivelig at han får skåre to på åpningskampen. Sjøl om en Grüner-svenske fikk sette det aller første målet.

Les også: Oppøyens store kveld

12. Ny isbil!

Dessverre bare en av dem, i motstetning til før, hvor det var to. Men til gjengjeld er den elektrisk. Ålreit å slippe dieselmotorer innendørs, tross alt.

###

13. Ny keeper

Tobias Breivold, det unge stortalentet mellom stengene, ser ut til å utfordre Vålerengas superkeeper Søberg, og fikk æren av å starte kampen i dag. Dermed blei han også historisk, for han fikk dermed og æren av å slippe inn det første målet på Nye Jordal Amfi. Hurra!

###

14. Den følelsen man har i kroppen når man går hjem etter en hockeykamp på Jordal.

###

Det er kveld. Det er kaldt. Det regner. Men Vålerenga vant.

Bonus: 5 irriterende ting om Nye Jordal Amfi

1. Det er faenmeg kaldt å se hockey.

Særlig når man er i en amfi ment for 5000 folk, og det bare er to hundre der. Husk ullsokker i vinter, hvis du er så heldig å få deg en billett.

2. Det er ikke mobildekning her.

Ikke for å være sutrete, liksom. Det er ikke dårlig dekning. Det er faktisk null dekning overhodet. I 2020! Heldigvis jobber Vålerenga med å tvinge mobil-operatørene til å ta noen grep og fikse biffen. Det er kanskje sånt man får igjen for å dekke takene med solcellepaneler og gigantiske ståldragere.

3. Abid Raja fikk gå på rød løper før kampen.

Hadde staten enda betalt for hallen, hadde det kanskje vært på sin plass, altså. Men dette er altså kommunens anlegg, hvorfor er det staten som åpner den? Heldigvis slapp vi den klassiske øvelsen "politiker-tale", i det minste.

Men seriøst. Kunne ikke Zucca vært der, liksom? Et korps? Et band? Kunne vi ikke fått noe fyrverkeri. Noen unger? Ett eller annet stas, for å markere første kamp? Men neida, vi fikk kulturminister.

###

4. Vålerenga er best, men trenger skuddtrening.

Skuddstatistikken må ha endt med ca. 200 skudd til Vålerenga og tre til Grüner. Men uansett hvor lenge Vålerengas mannskap får sikte, så ender slagskuddet alltid klokkereint og presist midt i magan på keeper.

5. Det ble ærlig talt en ganske slapp åpningskamp.

Det er trivelig å vinne. Og særlig når det gjelder som mest, og er stas og stor anledning. Men det var litt puslete for det. Jeg tror kanskje at i historiebøkene, så kommer denne kampen til å være en parantes.

Men det kommer en dag. En kveld. En kamp. Hvor Nye Jordal Amfi virkelig skal åpnes. Hvor hvert eneste sete skal være fyllt. Og Vålerenga skal spille mot et godt hockeylag.

Den kampen kommer kanskje ikke denne sesongen. Men den kommer. Og det kan nok være at det er dagen som havner i historiebøkene. Hvor klanen skal synge høyere enn alle andre, og mobilisere hver eneste kraft i lagene på isen.

Den dagen kommer. Og først da blir vel ærlig talt nye Jordal Amfi innvia, på ekte.