Sport

Klubbene ønsker å komme i gang – uten nedrykk

Både Frigg, Lyn og Ready håper å komme i gang med tellende kamper så snart det lar seg gjøre.

I forrige uke presenterte NFF sine tanker om serieoppsettet ut året for klubbene i 3. divisjon. Deres forslag gikk ut på å dele alle puljene i to, og kjøre enkel serie etterfulgt av opprykkskvalifisering med alle puljevinnerne. Det vil si at sesongen bare vil bestå av seks kamper, og av den grunn er det mange av lagene som ønsker at serien da skal bli spilt uten mulighet for å rykke ned.

– Vi har meldt fra om at vi ønsker å komme i gang med seriespillet så fort det lar seg gjøre, og at vi ønsker å spille med sjansen for å rykke opp og uten mulighet for å rykke ned. Grunnen til det er at det bare er seks kamper i sesongen, noe som i seg selv er lite, sier Vegard Lund Nes til Dagsavisen.

Les også: Andrelagene til topplagene får ikke rykke opp i 2. divisjon

– Må få kamper som betyr noe

Han er hovedtrener i Ready, og sier at nedrykkssituasjonen også avhenger av om det blir oppstart i 4.divisjon eller ikke.

– Det sier seg selv at hvis det ikke blir kåret noen vinnere av 4.divisjon i år, slik at ingen rykker opp, så blir det heller ikke noe nedrykk fra 3. divisjon. Likevel mener jeg at det er viktig at vi beholder muligheten for opprykk, slik at vi har noe å spille for. Ikke bare for oss, men også for lagene som spiller i 2.divisjon, der tabellen blir delt etter en enkelt serie og halvparten av lagene skal spille for å unngå nedrykk. Rykker ingen opp fra 3. divisjon, vil de lagene ikke ha noe å spille for de heller, forteller Lund Nes.

I likhet med veldig mange av klubbene i 3. divisjon snart har gått ett år uten å spille tellende kamper. Med så mange utsettelser, og så vage forklaringer på hvorfor de ikke får lov til å spille fotball, vil også bare det å trene med fullkontakt igjen være et stort skritt i riktig retning.

– Vi kan ikke gjøre noe med situasjonen til eller fra, og forholder oss til det som blir bestemt. Bare det å trene normalt igjen vil være en stor opptur, men det er klart at alle ønsker å komme i gang med kamper som betyr noe. Det er derfor vi trener, og derfor vi spiller fotball. Det trenger ikke nødvendigvis å være et seriespill, men vi må ha noe å spille for, sier Ready-treneren og fortsetter:

– Hvis det ikke går an å komme til en enighet rundt et rettferdig serieoppsett, går det an å arrangere en høstturnering uten opprykk eller nedrykk der det ligger premiepenger eller en kvalifiseringsplass til NM eller noe annet i potten, sier Lund Nes.

Les også: Divisjonsforeningen ringes ned av frustrerte klubber

– Vilkårlig og kaotisk med nedrykk

Etter det Ready-treneren har sett i sosiale medier, og de klubbene han har snakket med selv, tror han flere klubber ønsker seg den samme løsningen. Da vil det i så fall bli en sesong uten tellende kamper for andrelagene, som verken kan rykke opp eller ned.

– Andrelagene er i en særposisjon der de har fått lov til å trene i flere måneder, og mange andrelag har også spilt treningskamper mot hverandre. At denne fordelen skal bety nedrykk eller ikke for lag i divisjonen, mener jeg bryter med fair play-prinsippet, sier treneren.

Det er Frigg-trener Magnus Aadland enig i. Også de har meldt inn at de ønsker en serie uten nedrykk.

– Det vil bli veldig vilkårlig og kaotisk med direkte nedrykk etter kun seks kamper, og spesielt når andrelagene er blandet inn i det. Da er det mye bedre å sette opp andrelagene i en egen serie denne sesongen, slik at vi unngår det problemet med når de topper laget kontra når de spiller med juniorlag. I vår avdeling er det tre andrelag, og nedrykk kan da i ytterste konsekvens bli avgjort av serieoppsettet som jo er et lotteri, og sånn kan vi ikke ha det, sier han.

Les også: Loddtrekning om serieoppsettet i 3. divisjon

Åpen for nedrykksfinaler

Aadland er positiv til forslaget som NFF har kommet med, og sier at de stiller seg bak det han også oppfatter som en gjengs oppfatning i resten av divisjonen om å spille uten nedrykk. Selv om han har noen innspill til hvordan det kunne blitt gjennomført.

– Hvis det blir satt i gang spill og det blir kåret en vinner i 4. divisjon, synes jeg de skal ha muligheten til å rykke opp. Hos oss i 3. divisjon er forslaget sånn at det ikke blir direkte opprykk, men at puljevinnerne møtes til en opprykksfinale. Noe lignende kan også være en mulighet for nedrykk, at det også der spilles en slags nedrykksfinale. Slik at du får en sjanse til hvis du er uheldig med oppsettet, eller med skader, sykdom eller andre tilfeldigheter som ikke jevner seg i løpet av seks kamper, forteller Aadland.

Hos Lyn er opprykk den soleklare ambisjonen, men de har også stilt seg bak forslaget om å spille uten å risikere nedrykk.

– Vi har medlidenhet med de klubbene som frykter nedrykk, og synes selv at det blir urettferdig å skulle rykke ned til 4. divisjon på seks kamper. Spranget mellom de to divisjonene er det største i Norge, og med tanke på hvor mye som avhenger av hva andrelagene gjør blir det for tilfeldig hvem som rykker ned på så få kamper, sier Bjørn Gohn Johnsberg til Dagsavisen.

Les også: Gull og sølv til VIF og Lyn i tillegg til cupfinale på Skeid og Frigg. Kan det skje igjen? (+)

Trenger en avklaring

Johnsberg er daglig leder i Lyn, og sier at han forstår at det å kutte nedrykk kan være fryktelig kjipt for lagene i 4. divisjon som vil spille om opprykk.

– Samtidig er det også sånn at hvis vi får lov til å komme i gang igjen, skjer ikke det før i midten av september. I beste fall er da 4. divisjon i gang i starten av oktober, og da blir det vanskelig å få arrangert et ordentlig seriespill og få kåret en vinner hos dem. De fleste 4.divisjonsklubbene har heller ikke mange proffspillere eller de største budsjettene å ta hensyn til, og ett sted må grensa gå for hvilke serier som skal bli satt i gang i år, forteller Johnsberg.

Lyn-sjefen sier at de flere ganger har vært nødt til å legge planer, skrote dem og legge nye planer igjen. Selv om han selvsagt håper på godt nytt, håper han også å få en endelig avklaring på hva som skjer.

– Vi ønsker alle å komme i gang igjen, og få spilt fotball. Selv jeg som ikke spiller fotball begynner å slite med motivasjonen og uvissheten, så vi må få en avklaring på plass. Også for de talentfulle spillerne i troppen vår som vi eventuelt kan leie ut slik at de får trent skikkelig og kanskje prøvd seg i klubber høyere oppe i divisjonene. Vi kan ikke leie de ut hvis vi plutselig uka etter får beskjed om at serien starter opp igjen, sier Johnsberg.

Les også: Wæhler skal få Lyn-spillerne i toppform (+)

Nyeste fra Dagsavisen.no: