Sport

Fotball på tribunen best

APEROPET: Vi tar et oppgjør med sportsredaksjonen i denne avisen, men er ikke voksne nok til å drikke ansvarlig.

Seriestarten var en fantastisk og etterlengtet dag. Viktigst er det at Vålerenga vant sin første kamp med Dag-Eilev Fagermo som trener. For øvrig så var det bare tirsdag på Lillestrøm.

Ingenting er som norsk toppfotball. Litt gampete og treigt, men nært og vårt. Norges langstrakte land er relativt godt representert i de to øverste divisjonene, så det krever ikke mye for den jevne nordmann å komme seg på kamp. Beklageligvis var det samlede antall tilskuere for den første Eliteserierunden 1.600 på de forskjellige arenaene. I skrivende stund gjelder det også for den kommende. Samtidig er begge rundene helt utsolgt. Jeg er rimelig sikker på at samtlige stadioner i Eliteserien har oversolgt egen kapasitet. Det kan ikke ha skjedd før. Håper det holder seg sånn etter hvert som de gradvis åpner mer av tribunene.

Kommentar: Hvor mange bamseklemmer kan Dag-Eilev Fagermo dele ut før han innhentes av koronareglene?

Selv måtte jeg ta til takke med sofaen og TV-kamp, og det ser vel sånn ut på søndag også. Mitt lille offer for at verden snart skal fungere litt normalt igjen. Men TV-kamp kan ikke måles mot opplevelsen av å være på stadion. Luktene av nyslått kunstgress og kald betong. Muligheten for å slenge noen ærlige ord til en motstander, eller forklare dommeren hvor faglig uenig du er i avgjørelsen han nettopp tok. Være så engasjert at du er på nippet til å kastes ut, sånn for å styrke lagmoralen. På stadion er du en del av spillets gang. Den opplevelsen får du ikke hjemme i stua.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Derfor må jeg melde om interne stridigheter mellom Aperopet og sportsredaksjonen i denne avisen. Dagen etter den norske seriestarten publiserte Dagsavisens Espen H. Rusdal en sak om at Premier League starter opp igjen med tittelen «Fotball er best hjemme, på TV». For å redegjøre litt for leserne som ikke vet: Premier League er navnet på den engelske toppdivisjonen. Visstnok er det noen her på berget som bryr seg om fotballen der borte. Forstå det den som kan. I England får de fortsatt ikke slippe til publikum, men ifølge Rusdal er det ikke noe problem. For hjemme i stua får han repriser av omstridte situasjoner med en gang, og så slipper han å måtte høre på folk som prater om hvor ofte de har besøkt Anfield.

Ok, jeg kan støtte boikott av folk som skryter av hvor ofte de har besøkt engelske fotballarenaer. Men omstridte situasjoner er betydelig bedre på stadion. De har stor sosiopsykologisk forskningsverdi, med tanke på hvor hardnakket noen vil hevde at de så noe dommeren skulle sett. Når disse inntrykkene ikke umiddelbart rettes opp vil de jo bare vokse seg større i tankene dine. Jeg kjenner flere som vil forsvare sine feilaktige observasjoner over flere år, til tross for at de fikk dokumentert utenfor enhver tvil at deres antakelser er helt feil. Det er mulig at jeg har nære familiemedlemmer som føler seg truffet nå.

Også drar Rusdal fram tilgangen til seks kalde i kjøleskapet når han ser kamp i egen stue. Er han ikke en ordentlig supporter? Jeg regner med at han sikter til øl. Ifølge de som styrer Oslo kan ikke supportere ha tilgang til øl under kamp. Det er jo problematisk, selv om dette ville skjedd på lukkede områder. Fotballsupportere er jo som aper i sosiale sammenhenger. Kan ikke regnes som voksne mennesker med ansvar for egne liv. Først må vi nok gå i læra hos publikum på Holmenkollsøndager.

Les også: VIF-profilen: – Hvordan det så ut, driter jeg i (Dagsavisen+)

Så dropp de seks kalde hvis du ønsker å imitere en ekte fotballsupporter. Sånn jeg leser det, sitter Rusdal alene når han ser fotball, og da høres seks litt vel mye ut.

Se gjerne fotball på TV inntil videre, men drøm deg tilbake til tribunen. Der forvandles en fotballkamp fra underholdning til en interaktiv opplevelse. La gå at ikke alle rundt deg er like fotballsmarte. Det vil fortsatt være noen som kan mer enn deg, som du kan lære av.

Gjennomfør et personlig Brexit. Norsk, kortreist fotball er ekte fotball med ekte supportere. Klimavennlig er det også.

Vålerenga tar imot Stabæk på søndag, med 200 heldige på tribunen. Jeg skåler i vann i retning Valle og sier god kamp.

VIF-tilhengere skriver i Dagsavisen hver fredag under vignetten Aperopet.

Mer fra Dagsavisen