Sport

VIF-minus på 13 millioner kroner. Foreløpig

Vålerenga blør økonomisk. Permitteringene speiler alvoret.

Det er dessverre illustrerende for hvilken situasjon VIF er i. Spillerne er 75 prosent permittert helt til mandag. En måned før seriestart er det tvingende nødvendig å være på jobb. Ingen topplag trener mindre enn VIF akkurat nå.

Permitteringene er gjort for å kutte kostnader. Klubben er av enkelte beskyldt for trygdemisbruk. Tirsdag møtte spillerne på Intility Arena der de fikk lar beskjed: Den økonomiske situasjonen er kritisk. VIF-sjef Erik Espeseth tegnet og forklarte.

Det eksakte svaret om VIFs økonomi er vrient å sette to streker under. Det Espeseth bekreftet er at til nå i år har man tapt 13 millioner kroner i markeds- og arrangementsinntekter. Det store spørsmålet som verken VIF eller andre har svar på, er hva som skjer med hovedinvestor Tor Olav Trøim, mannen klubben på sikt ønsker å bli uavhengig av. Mannen skal ifølge Finansavisen ha tapt hele sluttoppgjøret han fikk med forrige VIF-investor John Fredriksen på 1,7 milliarder kroner. Nå blør shippingmarkedet han er tungt inne i.

I fjor skal Trøim ha måttet etterfylle 24 millioner inn i VIF-kassa, ifølge Nettavisen. Men regnskapet som ble lagt fram på årsmøtet nylig viste at han endte på 9,5 millioner i direkte bidrag. Hva skjer hvis han ikke kan bidra mer? I årets budsjett (før koronakrisen inntraff) skulle han bare bidra med to millioner.

Det behovet kan bli betydelig større. Men kan, eller vil han?

Formelt er det selskapet Magni Sports AS som sørger for pengeflyten inn i VIF. Selskapet med adressen Innspurten 12 (samme som Intility Arena) har Tor Olav Trøim som styreleder og Erik Espeseth som daglig leder. Det er det. Men lønna får han fra Vålerenga Fotball A/S.

Les også: VIF ønsker seg tre treningskamper.

Ingen vet hvor lenge publikumsinntektene og dertil hørende salg vil utebli Eneste trøst er at TV-penger snart kan sildre inn hvis Eliteserien vitterlig kommer i gang, Og så må VIF se hva de kan få ut av de forskjellige krisepakkene idretten kan søke på. Vålerenga er som klubb en frivillig aktør og gjennom toppfotballen en næringsaktør som kan søke hjelp via andre plattformer også.

Ingen norske klubber har betalt mer penger per poeng det siste tiåret enn VIF. Hvordan klarer spillerne nå å holde fokus i et smittevernregime som setter store begrensninger i deres hverdag? Dag-Eilev Fagermos utfordring er blitt betydelig større enn da han ble ansatt den siste dagen i januar. Men han sier han er svært motivert for å ta den. Og får han suksess kan kanskje VIF selge en spiller eller to som kan gjøre underverker i et rødt regnskap.

Les også: Leif Eriksen: 80 år i dag!

Mer fra Dagsavisen