Sport

Bragden mot Frankrike: Opplæring i sunn sjåvinisme

(Frankrike - Norge 26-28). Skal det pipes eller applauderes? Skal man støtte opp eller ødelegge? EM-kampen mot Frankrike ga svar. Motstanderen skal pipes i senk. Frankrike er sensasjonelt slått ut av EM.

1 av 3

KOMMENTAR

TRONDHEIM SPEKTRUM (Dagsavisen): Etter en orkan av en håndballkamp foran 9000 tilskuere, har håndballgutta satt standarden. Var publikumstrøkket avgjørende? Det er det mange som mener.

Frankrike er grossist i internasjonale titler. De har tatt ni av dem i dette årtusenet fordelt på OL, VM og EM. Nå må de ganske sjokkert spille sin siste kamp i Trondheim tirsdag uten å ha sjanse til å gå videre. Ganske uvirkelig i denne tette sporten.

Det var tidligere landslagskeeper, nå tv-ekspert Ole Erevik som satte i gang debatten etter Norges kamp mot Bosnia-Hercegovina fredag kveld. Norsk publikum er for snilt. Han vil ha mer hat (den godartede sorten) inn i håndballhallene.

Les også: Sagosen: – Fantastisk atmosfære

Han fikk svar fra avkast søndag kveld. Da Frankrikes stjernespiller Nikola Karabatic fikk ballen ble det en haglskur av pipekonsert inne i den nye storstua. Og tilsvarende jubel da enten Norge scoret eller Torbjørn Bergerud reddet. Det gjorde sistnevnte mye av. Han ble en sentral matchvinner.

Det ligger ikke i den norske folkesjela å opptre sjåvinistisk. Men høflige som norsk publikum er, gjør man som man får beskjed om. For det er slik det arter seg i andre land. Og publikum skal være en støttespiller. Sander Sagosen jaget opp publikum fra første sekund. Og den fullsatte hallen responderte.

Moderne håndballmesterskap skal være tette oppgjør i en kaskade av lyd. Hvis ikke publikum leverer, gjør høyttalerne der. Musikknåvet er så høyt at "Drillo" ville forlatt arenaen etter ti sekunder. Men han var opptatt med quiz i roligere omgivelser i Trondheim denne helgen.

Opplæring i sjåvinisme? Delvis, ja. Eller som kommunikasjonssjefen i håndballforbundet, Jan-Erik Aalbu tvitret underveis: "Respekt under nasjonalsangene, piping på motstanderen under kampen". Sannsynligvis synes også spillerne på begge lag at det er helt greit. Håndball skal være støy og leven. Stillheten kan man oppsøke på bilblioteket.

Men det blir likevel noe teatralsk over scenariet. Publikum skal piskes med enten de vil eller ikke. Dette publikummet ville. Med bankende bassrytmer og blinkende målstenger var dette sportens moderne rockeshow. Kampropene settes i gang fra teknikken. Også "Levva livet" var md i rockeshowet.

Drepes det naturlige engasjementet? Det var det som slo oss i kampen mot bosnierne fredag. Da det en sjelden gang var antydning til stillhet i hallen, var det bosnierne vi hørte. Da hadde norsk publikum vendt tilbake til virkeligheten i dette landet. Vi sitter lydig og ser på, vi som ikke er blodfans.

Denne søndagen hørtes det ut som alle var blodfans. Opplæringen hadde lykkes. Når Portugal er siste motstander i gruppespillet tirsdag skal også de pipes i senk selv om begge lag er videre.

Norge lå ett mål under ved pause og slet tungt rett etterpå. Så stengte Bergerud buret samtidig som Sander Sagosen banket inn ti scoriner, enda sterkere enn de tolv han satte fredag.

Norge har fått en fantastisk start på dette mesterskapet. Laget leverer under høytrykk. Men det kan bli enda mer leven når laget forflytter seg til Malmö senere i uka. Det er bare å glede seg.