Sport

Warholm takket alle som går på jobb hver dag

Karsten Warholm måtte opp på scenen og takke for priser tre ganger lørdag kveld. – Vi får så mange priser. Takk til dere som går på jobb hver dag uten å få noe som helst, sa Warholm på norsk idretts store takkefest.

KOMMENTAR

HAMAR (Dagsavisen): Han fikk utøvernes pris og prisene som årets mannlige utøver og "årets navn". Den siste var det folket som hadde stemt fram. – Takk til juryen for at dere ikke nominerte Magnus Carsen, sa Warholm etter å ha mottatt kveldens tredje og siste pris.

Det er en umulig øvelse å sammenligne idretter. Norske prestasjoner slår hverandre i hjel. Men å løpe om kapp skiller seg ut som en av dem som favner hele kloden. I tillegg vant han alle løp han stilte opp i og forsvarte et VM-gull i friidrett, noe ingen nordmann har klart før.

Eneste problematiske med all hederen er at han satte mange andre store prestasjoner i skyggen. Som han selv siterte fra en sms han hadde fått midt på natta: "Martin Ødegaard er best".

Norsk idrett har mye å feire og de gjorde det til gangs på Hamar. Birgit Skarstein var både nominert til pris og debuterende programleder. Det gjorde hun med glans i samarbeid med idrettsentusiasten Nicolay Ramm.

Karsten Warholm ble en forgrunnsfigur og han hadde forberedt seg godt. Han driver med ekstremsport, men er også klar over sin rolle som forbilde og inspirator. Å takle hans hverdager handler om detaljer ned til minste nivå, men samtidig ha dager som går i hop. Han bruker humoren aktivt slik han også gjorde fra scenen i det gamle OL-amfiet fra 1994. Han balanserer lek og alvor i en balansert rolle. Idrett skal være lek. Men for mange er det gravalvor. Alt for mye alvor.

Til slutt fikk Suzann Pettersens Idrettsgallaens ærespris av statsminister Erna Solberg. Hun evnet også å sette sine prestasjoner inn i en sosialpolitisk sammenheng. – Det er deilig å komme hjem, hjem til sjøen, marka og menneskene, sa hun hun: – Etter at jeg fikk barn måtte egoet settes til side, avsluttet hun.

For idretten er full av egoister. Noen er helt nødt til å være det når det står på. Men det viktigste er å se hele reisen. Det minnet Suzann Pettersen og Karsten Warholm oss om.

Golfsporten har aldri tatt av som fokesport i Norge. Hun fikk den for sin mange år i verdenstoppen, langt unna de store tv-øyeblikkene i Norge som samler seg om langt mer marginale idretter. Slik er det. De fleste land har sin egen idrettskultur. Og her står vintersporten sterkt selv om det var en sommerutøver som nesten stakk av med alt sammen denne kvelden.

Men aller størst applaus fikk vinneren av Ildsjel-prisen: Brit Eirin Tungeland. Da reiste hele salen seg. Et navn få kjente på forhånd. For det er alle de anonyme heltene som skaper norsk toppidrett. De som går på jobb hver dag.

FAKTA

Dette var vinnerne under Idrettsgallaen i Hamar OL-amfi lørdag:

Årets kvinnelige utøver:

Therese Johaug (langrenn).

Øvrige nominerte: Tiril Kampenhaug Eckhoff (skiskyting), Maiken Caspersen Falla (langrenn), Caroline Graham Hansen (fotball), Ada Stolsmo Hegerberg (fotball), Maren Lundby (hopp), Ragnhild Mowinckel (alpint), Marte Olsbu Røiseland (skiskyting), Ingvild Flugstad Østberg (langrenn).

Årets mannlige utøver:

Karsten Warholm (friidrett),.

Øvrige nominerte: Johannes Thingnes Bø (skiskyting), Henrik Christiansen (svømming), Viktor Hovland (golf), Johannes Høsflot Klæbo (langrenn), Henrik Kristoffersen (alpint), Olav Lundanes (orientering), Jarl Magnus Riiber (kombinert), Martin Ødegaard (fotball).

Årets lag:

Anders Mol/Christian Sandlie Sørum (sandvolleyball).

Øvrige nominerte: Fotballjentene (landslaget fotball kvinner), håndballgutta (landslaget håndball menn), VM-laget kombinert lagkonkurranse, VM-stafettlaget langrenn menn, VM-stafettlaget skiskyting blandet.

Årets gjennombrudd:

Erling Braut Haaland (fotball).

Øvrige nominerte: Vetle Sjåstad Christiansen (skiskyting), Gustav Iden (triathlon), Salum Ageze Kashafali (friidrett), Casper Ruud (tennis), Jenny Stene (skyting), Thea Vatshelle (kickboksing).

Årets kvinnelige parautøver:

Vilde Nilsen (langrenn/skiskyting).

Øvrige nominerte: Aida Dahlen (bordtennis), Helle Sofie Sagøy (badminton), Birgit Røkkum Skarstein (roing).

Årets mannlige parautøver:

Salum Ageze Kashafali (friidrett).

Øvrige nominerte: Jens Lasse Dokkan (dressurridning), Jesper Saltvik Pedersen (alpint), Nils-Erik Ulset (skiskyting), Tommy Urhaug (bordtennis).

Årets trener:

Leif Olav Alnes (friidrett).

Øvrige nominerte: Christian Berge (håndball), Gjert Ingebrigtsen (friidrett), Siegfried Mazet og Egil Kristiansen (skiskyting), Kåre Mol (sandvolleyball), Eirik Myhr Nossum (langrenn).

Årets navn:

Karsten Warholm (friidrett).

Øvrige nominerte: Johannes Thingnes Bø (skiskyting), Erling Braut Haaland (fotball), Ada Stolsmo Hegerberg (fotball), håndballgutta, Jakob Ingebrigtsen (friidrett), Therese Johaug (langrenn), Salum Ageze Kashafali (friidrett), Johannes Høsflot Klæbo (langrenn), Maren Lundby (hopp), Anders Mol/Christian Sandlie Sørum (sandvolleyball), Martin Ødegaard (fotball).

Årets navn kåres av folket gjennom en avstemning blant 12 nominerte navn.

Årets ildsjel:

Brit Eirin Tungeland (Os Turnforening, Hordaland).

Øvrige nominerte: Karin og Kåre Ivar Melsæther (Bærums Verk Hauger IF, Akershus), Vivian Nilsen (Berlevåg Turn & Idrettsforening, Finnmark), Rolf Hansen (Galterud IF, Hedmark), Sverre Inge Lystrup Ness (Hommelvik Guts, Trøndelag).

Årets hederspris:

Suzann Pettersen (golf).

Årets forbilde:

Maren Lundby (hopp).

Utøvernes pris:

Karsten Warholm (friidrett).

Det var ingen forhåndsnominerte. Warholm fikk over halvparten av stemmene.

Fotballpriser, Gullballen til årets beste spiller, kvinner:

Caroline Graham Hansen.

Øvrige nominerte: Maren Mjelde, Ada Hegerberg, Guro Reiten.

Menn:

Martin Ødegaard.

Øvrige nominerte: Erling Braut Haaland, Joshua King, Sander Berge.