Sport

Haukes nål. Er han et offer eller en skurk?

Max Hauke satt der med nåla i armen og politiets bilde blir det sterkeste fra ski-VM 2019.

KOMMENTAR: Reidar Sollie

Er han et offer eller en skurk? Politimannen som tok bildet og publiserte det, er tatt ut av tjeneste. Bildet var en del av bevismaterialet som ikke skulle offentliggjøres.

Vi kjenner ikke til Max Haukes barndom og oppvekst, men han ble født i 1992, bor i Liezen i Østerrike og er en allsidig gutt som av alle ting skal bli politimann. Ved siden av langrenn driver han med golf og løping.

26 år gammel ble han verdensberømt. Det har kanskje vært drømmen hans. Men ikke for dette.

Bildet av ham med nåla i armen er like sjokkerende som det er avslørende. Men i stedet for å korsfeste ham er det mer fruktbart å analysere hva slags system han har vært en del av. Antakelig får vi vite mye mer om dette ganske snart.

Hauke er skiløperen som var et passe stort talent, men som hele tida ble liggende de minuttene bak de beste i verden som gjør at de færreste legger merke til ham. Nummer 27 på tremila og nummer 36 på femmila i Pyeongchang i fjor. Så prøvde han seg i Vasaloppet. På de ni milene fra Sälen til Mora ble han nummer 54. I skimiljøet hevdes det at det er blant disse vi finner de mest desperate.

Høydepunktet kom da han ble østerriksk mester på 15 kilometer i fjor. Ett år før VM på hjemmebane. Det var her gjennombruddet skulle komme.

Nå er han stemplet for livet uansett hva de neste dagers etterforskning måtte bringe. Dette var mannen som ga dopingen et brutalt ansikt.

Samtidig rammer det alle som er "tatt for doping", et stigmatiserende begrep uten nyanser. Max Hauke, Lance Armstrong og Therese Johaug er alle tatt for doping, men av vidt forskjellige årsaker.

Ubehaget blir sittende igjen. Er Max Hauke indoktrinert med at det er denne bloddopingen som må til? Eller er han en kynisk svindler? Det er lov å ha flere tanker i hodet samtidig i en slik situasjon.

Karrieren hans er over, men noe skal han drive med resten av livet. Hvem hjelper han med det?