Sport

Avsluttet med å gi smakebiter av Vålerengas framtid

(Viking - Vålerenga 0-2). Kjetil Wæhler takket for seg og Magnus Retsius Grødem debuterte med å score sesongens siste mål for VIF. Eller det første for den nye årgangen? Det ble en symbolsk kveld for Vålerenga.

Magnus Grødem tilhører den etterhvert slepne 98-årgangen i norsk fotball (Martin Ødegaard, Sander Berge) og kom til Vålerenga fra Bryne i sommer.

Først i siste serierunde fikk han sjansen fra start. Og han benyttet muligheten godt fra sin kantrolle. Med sin slepne teknikk og smarte bevegelser (192cm høy)  spilte han både fram Moa Abdellaoue til en stor sjanse tidlig og avsluttet altså selv da Vålerenga kontret inn 2-0 i sluttminuttet på Viking stadion. Det er jo ikke hver dag en 18-åring kommer alene med keeper i debutkampen og får det til å se lekende lett ut...

På den andre kanten startet lånet fra Manchester City, Ernest Agyir, også han kom til VIF i sommer.

Nå blir disse unggutta en del av Vålerengas framtid når Ronny Deila og Kjetil Rekdal skal bygge det nye laget inn mot neste år. I andre omgang fikk også Mathusan Sandrakumar sin velfortjente sjanse.

Feiret med kort nummer ti

Men som kontrast til alt dette: Avskjeden til Kjetil Wæher, som hadde stoppermakker Markus Nakkim, som han er nøyaktig dobbelt så gammel som (40mot 20).

- Ja, det føles riktig å gi meg nå. Jeg kjente på det i sluttminuttene at dette var litt vemodig, men flott å avslutte med en slik sterk boreseier, sa Kjetil Wæhler til TV 2.

En stor og lang karriere er over. Og han feiret dagen med å ta i mot sitt tiende gule kort for sesongen, rekord for året!

Nesten årsbeste

Seieren betø en plass opp på tabellen, en ekstra bonus på 400.000 kroner for det. Dermed endte Vålerenga på 10. plass etter den katastrofale sesongstarten med fire nederlag på rad. Høyeste tabellplassering i løpet av sesongen var 9. plass ved utgangen av august.

I Stavanger var det igjen Vålerenga som hadde ballen mest, men det var ingen sjansebonansa som de siste års oppgøjr har vært, men to vakre scoringer av Vålerenga. Moa Abdellaoue satte den første før pause etter flott forspill av Simen Juklerød, mens Ghayas Zahid spilte fram Grødem på den andre. Begge avsluttet rolig alene med keeper, en egenskap Vålerenga har savnet med mange anledninger tidligere i sesongen.

Vår: Katastrofe, høst: godkjent

- Vårsesongen var en katastrofe, høsten godkjent. Men vi har vært altfor ustabile. Nå skal vi analysere sesongen og få rettet opp mye, sa Kjetil Rekdal til Dagsavsisen etter kampslutt.

Det var han som hentet inn unggutta i sommervinduet, nå skal de foredles og utvikles under Ronny Deilas ledelse.

Men selve kampen ble et jublende punktum for VIF som åpnet og avsluttet mot Viking i år. Etter 0-2 på Ullevaal i mars måned, startet det lange marerittet. Så kan man tenke seg hva 2-0 på Viking stadion betø før den lange bussturen hjemover. Ny sesong, ny giv, ny stadion og ny satsing.

Økonomisk var det heller ikke noe minus at Lillestrøm beholdt plassen, det sikrer norsk fotballs heftigste derbyer også neste år.

PS. For Vålerengas unggutter er sesongen på ingen måte over. NM-finalen for juniorer gjenstår og der har ikke denne klubben vært siden 60-tallet.

KAMPFAKTA

Viking – Vålerenga 0-2 (0-1)

Viking stadion: 11.347 tilskuere

Mål: 0-1 Mohammed Abdellaoue (43), 0-2 Magnus Grødem (90).

Dommer: Tore Hansen, Feda.

Gult kort: Karol Mets, Mathias Bringaker, Viking, Kjetil Wæhler, Vålerenga.

Lagene:

Viking (4-4-2): Iven Austbø – Claes Kronberg (Mathias Bringaker fra 75.), Joackim Jørgensen, Karol Mets, Kristoffer Haugen – Michael Haukås, André Danielsen, Abdi Ibrahim (Chris Dawson fra 67.), Tor André Aasheim (Hassan Sale Usman fra 46.) – Patrick Pedersen, Samuel Adegbenro.

Vålerenga (4-2-3-1): Marcus Sandberg – Robert Lundström (Mathusan Sandrakumar fra 77.), Kjetil Wæhler, Markus Nakkim, Simen Juklerød – Ernest Agyiri (Herman Stengel fra 66.), Christian Grindheim – Vajebah Sakor, Ghayas Zahid, Magnus Grødem – Mohammed Abdellaoue (Henrik Kjelsrud Johansen fra 56.).

Nyeste fra Dagsavisen.no: