EM-håpet lever

Martin Ødegaard var toneangivende da U21-landslaget sikret toeromspill i EM-kvalifiseringen med 3–0-seier borte mot Kasakhstan i går.

– Det har aldri vært så høy stemning i garderoben før som det var etter kampen i dag, sa landslagstrener Leif Gunnar Smerud til fotball.no etter kampslutt i går.

Martin Ødegaard scoret to ganger og gjorde forarbeidet til mål nummer tre i Aktobe. Seieren betyr at Norge, som en av de fire beste toerne i gruppespillet, får en ekstra mulighet til å kvalifisere seg til neste års sluttspill i Polen. Omspillet går i første halvdel av november. Fredag får U21-gutta vite hvem motstanderen blir.

Ødegaard i form

Norge hadde som ventet ballen mest før pause i gårsdagens kamp, men slet med å skape de helt store målsjansene. Mål ble det først da Martin Ødegaard ble frispilt av Odd-back Thomas Grøgaard åtte minutter ut i annen omgang. Real Madrid-proffen ventet ut sin oppasser, og satte ballen hardt mellom beina på Kasakhstans keeper Stanislav Pavlov.

Zahid-mål

På scoring nummer to var Martin Ødegaard igjen involvert. Halve annen omgang var spilt da Spania-proffen åpnet det kasakhstanske forsvaret med en strålende pasning til Ghayas Zahid. Alene med keeper prikkskjøt Vålerenga-spilleren ballen i hjørnet til 2–0. Fem minutter før full tid utnyttet Martin Ødegaard en stygg glipp i hjemmelagets forsvar, rundet keeper og trillet inn 3–0.

– Martin hadde kanskje ikke sin beste kamp sist (mot Sveits), men han jobber på og har tatt med seg erfaringene fra den kampen. I dag var han veldig god for oss. Det var gøy at han fikk det til, og veldig viktig for laget, sa landslagssjef Smerud.

Nå kan Ødegaard og resten av U21-gutta lade opp til omspill.

Tsjekkia, Danmark, England (som vant Norges gruppe), Tyskland, Portugal, Slovakia, Sverige og vertslandet Polen er allerede EM-klare.(NTB)