Sport

Heiberg vil ha kvinnelig norsk arvtaker

Gerhard Heiberg reiser fredag hjem fra det som trolig er hans siste OL som IOC-medlem. Han ønsker seg en kvinnelig norsk erstatter.

Av Espen Hartvig

RIO DE JANEIRO: Ole Einar Bjørndalen (valgt inn i 2014) trakk seg fra sitt IOC-verv, og dermed valgte Heiberg å fortsette slik at Norge ikke ble helt ribbet.

– Det jeg har tenkt til å gjøre er å finne fram til en kandidat som jeg mener vil være riktig, og så legge det fram for Idrettsstyret. Det får være siste instans som velger og som så sender søknad på vegne av herr eller fru x eller y, sier Heiberg til NTB.

– Sett med mine øyne bør vi komme med en kvinnelig kandidat.

Snart slutt

Heiberg har vært med i IOC-systemet siden 1992. – Jeg er jo på vei ut og trekker meg selv om ikke så lenge av helsemessige årsaker.

– Tror du dette er ditt siste OL?

– Som aktivt IOC-medlem er det nok det, men jeg blir nok æresmedlem. Da kan jeg komme på besøk.

– Er det vemodig?

– Litt, men alt har sin tid i livet.

Rotterace

– Det viktige er å finne en mulig etterfølger som kan komme inn etter meg. Det er ikke automatikk i dette. Det er land med 100 millioner innbyggere som ikke har et IOC-medlem. Mange nasjoner står i kø og sier at lille Norge ikke automatisk skal få fortsette. Det er en kamp i kulissene, men jeg snakker med de i systemet som jeg kjenner.

IOC får hvert år inn cirka 100 søknader fra land som ønsker IOC-medlemmer (cirka 100 i dag). Det er medlemmer fra 70 nasjoner i IOC-styret i dag.

Ikke trøbbel

Torsdagens norske ro-bronse var trolig Heibergs siste medaljeoverrekkelse. Han lot Tufte få med seg barna under seansen.

– Det har ikke skapt noen problemer for meg. Flere har kommet til meg siden han er norsk og spurt om jeg er klar over det. Da svarte jeg ja og sa at jeg ga ham tillatelse.

– Men det står ikke i reglementet, fikk jeg høre. Da svarte jeg at jeg vet det, men det er noe som heter «human touch» her.

– Er det noen nyheter rundt nye positive dopingprøver?

– Jeg tror nok det er noen på gang. Det er ikke noe mer å snakke om i øyeblikket, men vi følger nå veldig med, avslutter Gerhard Heiberg. (NTB)

Mer fra Dagsavisen