Sport

Deila: Vi skal bygge VIF på sikt

Bilde 1 av 2

Av Per Erik Moen

VALLE: - Jeg tok avgjørelsen fredag kveld, etter lange samtaler med investor Tor Olav Trøim og Kjetil Rekdal, sier Ronny Deila. Han starter jobben i VIF umiddelbart, men får først lønn fra 1. oktober.

Kjetil Rekdal fortsetter som hovedtrener ut inneværende sesong, med Deila som det de omtaler som samtalepartner. Deila overtar som hovedtrener etter siste spark på ballen denne sesongen, og da går Rekdal over som sportsdirektør i klubben. Og samtalepartner med Deila.

Erik Espeseth sitter på oppsigelse i Strømsgodset, men kommer inn i VIF som ny administrativ leder i oktober.
Klokka 10.55 i dag, sto Dagsavisen som eneste avis utenfor Vallhall. Idet himmelen åpnet seg og regnet silte ned, parkerte en diger sølvgrå bil på plassen nærmest inngangen. Ut steg Ronny Deila. Han ba innstendig om å ikke bli tatt bilde av. Vi spurte:

– Ettersom du er her, kan vi nå slå fast at du er ny VIF-trener?

– Nei. Jeg skal i møter her nå. Men det skal vel være en pressekonferanse her litt senere, sa Deila til Dagsavisen.
Pressekonferansen ble så lansert til å starte klokka 12.30.

Da Ronny Deila og daglig leder Morten Nydal passerte Dagsavisen i gangene på Valle klokka 12, bekreftet Ronny Deila for første gang offisielt at han blir ny VIF-trener.

–  Ja, det er vel ikke så hemmelig nå, sa han til Dagsavisen.

Denne gang var det Nydal som ikke ville at vi skulle ta bilder av Deila.

Ikke bilder uten VIF-drakt

– Ikke før han får på seg VIF-utstyr, oppfordret VIFs daglige leder Dagsavisen.

Halvannen time senere, da pressekonferansen var over, snakket vi igjen med Deila. Da sto han fritt til å fortelle om hvordan det hele kom igang:

– Det har vært mange og lange samtaler med investor Tor Olav Trøim og med Kjetil Rekdal. Da jeg følte meg sikker på at satsingen blir stor, da jeg var sikker på at administrasjonen og opplegget framover blir som jeg var forespeilet, tok jeg avgjørelsen. Jeg sa ja til Trøim, Rekdal og Vålerenga fredag kveld, sier Ronny Deila til Dagsavisen.

– Når ble du kontaktet første gang?

– I midten av juni. Da ringte Kjetil Rekdal meg.

Ronny Deila har skrevet under på en fireårskontrakt, som gjelder fra 1. oktober. Fram til da skal han jobbe ulønnet, noe han smilende kommenterte slik:

– Per i dag bor jeg i Spania. Jeg skal flytte til Oslo, jeg skal bli kjent med folka i klubben, sette meg inn i saker og ting. Og jeg skal bli pappa igjen i begynnelsen av september. Jeg kan vel ikke heve lønn for sånt, smilte Deila i samtalen med Dagsavisen.

– VIF har alltid vært spesielle

– Du er jo kjent her i by´n, og kan hjelpe meg med å finne hus, fortsatte Deila i en munter tone overfor Dagsavisen.

Det blir vel på Nordstrand, svarte vi, før vi dro det tilbake til det mer saklige:

– Som Porsgrunn-gutt, og senere med sterke bånd til Odd og Strømsgodset som både spiller og trener, hvilket forhold har du hatt og har til Vålerenga?

– Vålerenga har jo alltid hatt en egen og spesiell klang. Stemningen i Klanen har minnet litt om den utrolige stemningen det er blant supporterne i Celtic, sier Deila, som ikke legger skjul på at de to nevnte klubbene alltid vil ha spesielle plasser i fotballhjertet hans.

– Men nå er det VIF. Jeg har flere planer for denne jobben. Først og fremst vil jeg si at jeg ikke er her for å vinne noe, for så å stikke til en større klubb. Jeg vil være her over tid, og være med å bygge VIF opp til den storklubben den på mange måter er ment til å være. Og på sikt ønsker jeg at klubben ikke skal være avhengig av investorer.

– Vil det si at du ønsker å gå tilbake til slik det en gang var, uten aksjeselskaper og investorer?

– Noe slikt. Men det må kanskje være med en investor eller flere, men en klubb kan ikke være så avhengig av en investor som tilfellet er nå. Men de skal ikke utelukkende være med for å dekke hull i budsjettene. Jeg mener VIF som klubb skal ha mest mulig av sine inntekter. Det klubben kreerer bør komme klubben til gode.

– Har du snakket med Trøim om disse tingene?

– Ja. Og han er enig. Det er slik det må bli.

– Etter sesongen overtar du som hovedtrener, så da får vel andre ta seg av den jobben, og du utelukkende trene laget?

– Det er riktig. Men jeg måtte være sikker på at fundamentet vi snakker om nå, nemlig å bygge opp klubben innenfra, var på plass.

– Jeg er derfor glad for at min gamle makker i Strømsgodset, Erik Espeseth, er ansatt i VIF. Og at Rekdal blir med videre. Vi skal få denne klubben opp på det nivået den hører hjemme.

Uaktuelt med nedrykk

– Mitt første og største fokus nå, er at klubben ikke rykker ned.

– Har du en klausul som sier du kan trekke deg hvis det blir nedrykk?

– Nei. Men jeg er enig med Rekdal. Nedrykk er uaktuelt. Det skal unngås.

Vil du bli med på treningsfeltet i inneværende sesong?

– Nei. Jeg skal være en samtalepartner for Rekdal. I tillegg til de andre tingene jeg nevnte, sier Ronny Deila til Dagsavisen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: