Sport

FIFA vedtok omfattende reformer

FIFA-kongressen vedtok fredag dyptgripende, strukturelle reformer for å gjenreise tilliten til organisasjonen. Reformene ble vedtatt mot 22 stemmer.

Av Stian Grythaugen

De 207 stemmeberettigede medlemslandene som deltar på den ekstraordinære kongressen i Zürich stemte over en samlet pakke med reformer. Disse ble vedtatt med klart flertall. 177 stemte, mens 22 var imot. Totalt stemte 89 prosent av de stemmeberettigede for reformpakken. 75 prosents oppslutning hadde vært nok.

Reformene skal blant annet endre strukturen i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), slik at både presidenten og styret får mindre makt. Eksekutivkomiteen skal erstattes av et råd som skal bestemme over strategi og visjoner, mens den daglige driften overlates et nyopprettet generalsekretariat.

Presidenten som skal velges senere fredag, vil også få mindre innflytelse enn Sepp Blatter og hans forgjengere har hatt. Meningen er at han skal ha mer av en ambassadørrolle.

I reformpakken ligger også bestemmelser om at ingen kan velges til flere enn tre fireårsperioder, at alle som stiller til valg skal underkastes integritetssjekk, og at alle økonomiske vederlag skal offentliggjøres.

Mens FIFA-styret i alle år har vært fullstendig mannsdominert, skal det nye FIFA-rådet på 36 medlemmer inneholde minst seks kvinner – en fra hvert kontinentale forbund.

Et uavhengig kontrollorgan skal holde oppsyn med avgjørelser fattet av rådet, generalsekretariatet og FIFA-komiteene.

Store underskudd

Kriserammede FIFA trøbler ikke bare med korrupsjonspåstander og turbulens rundt valget av ny president. Økonomisk er forbundet også i vanskelig farvann.

Det bekreftet generalsekretær Markus Kattner da han talte til den ekstraordinære FIFA-kongressen.

Fra talerstolen opplyste Kattner at skandalene som rystet Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) den siste tiden, har skapt en generell usikkerhet i hele organisasjonen.

– Det økonomiske miljøet er også vanskelig. Vi kommer til å levere et rekordsvakt negativt resultat for 2015, sa han.

– I øyeblikket er vi 550 millioner dollar (4,8 milliarder kroner) bak de finansielle målene våre for perioden 2015 til 2018, fortsatte Kattner.

I perioden 2011 til 2014 hadde FIFA et overskudd på 5,7 milliarder dollar.

VM-sluttspillene skaper i det store og hele det som er av overskudd i FIFA. Sluttspillet i Brasil i 2014 skal ha gitt et overskudd på 4,8 milliarder dollar.

Trakk seg

Presidentkandidaten Tokyo Sexwale trakk sitt kandidatur i sin tale til kongressen før valgene startet fredag.

Sørafrikaneren holdt en underholde tale hvor han blant annet illustrerte endringene han ville kjempet for, satt opp i et 4-4-2-system.

Han snakket også om at fotballmesterskap kun burde bli avholdt i ett land og at utvelgelsen burde skje demokratisk framfor under bordet med et klart stikk til Qatar.

Mot slutten av sine tillate femten minutter, kom han med kunngjørelsen.

– Mitt kandidatur ender i dag, jeg forlater dere med fire kandidater! (NTB)

Mer fra Dagsavisen