Sport

Fannemel svevde 233 meter

Verdensrekordholder Anders Fannemel kvalifiserte seg med et kanonhopp på 233 meter og sørget for at Norge har fire hoppere på start i skiflygings-VM fredag.

Av Stian Grythaugen

De tre andre norske hopperne – Kenneth Gangnes, Johann André Forfang og Daniel André Tande – var forhåndskvalifisert og hoppet uten press i torsdagens kvalifisering i Kulm.

VM i skiflyging innledes med individuell konkurranse fredag og lørdag. Sammenlagtvinneren etter de to rennene tar VM-tittelen.

Anders Fannemel, som hoppet 251,5 meter da han satte verdensrekord i Vikersund sist sesong, landet på formidable 233 meter i kvalifiseringen. Det holdt til seier.

Verdensrekordholderen var også sterk i de to treningsomgangene forut for kvalifiseringen. Hornindal-hopperen landet på 222 meter i den første og sikret seg med det plass på det norske laget. I omgang nummer to strakk han seg til 204,5 meter.

Sterk Prevc

Johann André Forfang har vært stabiliteten selv denne vinteren. Torsdag var han ujevn. 220,5 og 206,5 meter på trening ble til 191,5 meter i tunge forhold under kvalifiseringen.

Kenneth Gangnes hoppet 213 og 206 meter i sine treningshopp, men fikk også fryktelig tunge forhold i kvalifiseringen. Dermed var han sjanseløs og landet på 140 meter.

Bedre gikk det for Daniel André Tande, som fulgte opp sine to treningshopp på 198,5 og 202,5 meter med et meget godt kvalifiseringssvev på 212,5 meter.

Hoppukevinner Peter Prevc imponerte stort i sine treningshopp torsdag. I kvalifiseringen var sloveneren i likhet med de store stjernene offer for tunge forhold og landet på 188,5 meter.

Stoch skuffet

Kun fem hoppere skulle siles ut i torsdagens kvalifisering. Én av dem ble høyst overraskende Kamil Stoch. Polakken misset stygt og landet på bare 134,5 meter. Dermed går en av hoppsportens store stjerner glipp av de individuelle VM-rennene.

På tribunen får Stock selskap av Joachim Hauer og Andreas Stjernen. Duoen er med i den norske VM-troppen, men klarte ikke matche lagkameratene i torsdagens to innledende treningsomganger. 165,5 og 173,5 meter ble Stjernens fasit, mens Hauer landet på 184 og 192 meter.

Dermed ble det ikke plass til de to i det fire mann store norske laget til den individuelle konkurransen. Søndag kan imidlertid Hauer og Stjernen få en ny sjanse i Kulm. Landslagstrener Alexander Stöckl har anledning til å endre på det norske laget foran den avsluttende lagkonkurransen. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen