Sport

Fikk enerett i seks år

Seks år med enerett på norsk eliteseriefotball fikk Discovery til å bla opp 2,4 milliarder kroner for TV-rettighetene. Varigheten på avtalen hadde mye å si for at prisen ble så høy.

Bilde 1 av 2

Av  Jørn Henriksen Skjærpe

Den ferske avtalen er den største rettighetsavtalen i norsk idrettshistorie. Den gjelder for eliteserien og 1. divisjon.

Rettighetshaverne må betale 400 millioner kroner i året i perioden 2017-2022.

Det er Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball som har solgt rettighetene. Discovery eier TV-kanalene TVNorge, Max og Eurosport. Selskapet skal samarbeide med VG, som skal produsere daglige sportsnyheter og flere program.

– Vi kjenner glede og stolthet over at vi skal få vise eliteserien i seks år. Vi snakker jo om rettigheter som går helt fram 2022. Dette er et vendepunkt for oss. I dag jubler vi, sier Harald Strømme i Discovery og TVNorge til NTB.

– Å ha sikret oss en «A-rettighet» som Tippeligaen, og det over så mange år, er avgjørende for vår sportsstrategi, tilføyer han.

Antall år var med på å presse prisen på avtalen oppover.

– Langsiktighet var viktig for oss. Hvis vi måtte ha gått ut i en ny forhandlingsperiode etter tre år, ville ikke investeringsviljen ha vært like stor. Da ville det vært begrenset hvor mye man hadde vært villig til å investere i konsept- og produktutvikling, innrømmer Strømme.

Skuffelse i TV 2

TV 2 har rettighetene ut 2016-sesongen. Kanalen var også med i budkampen denne gangen, men nådde ikke opp.

– Vi er selvfølgelig skuffet over ikke å ha fått rettighetene. Vi strakk oss langt, men var likevel langt unna, uten at jeg vil kommentere noen sum. Dette ville vi ha tapt penger på, sier nyhets- og sportsredaktør i TV 2, Jan Ove Årsæther, til NTB.

– Hvordan skal dere tjene penger på dette, Harald Strømme?

– Vi ønsker å forfølge en annen forretningsmodell enn TV 2. Her har vi en seksårig avtale. Den gjør at vi, både fra fotballens og vår egen side, kan gå inn med et mye dypere engasjement. Hvis vi skal bygge en merkevare som «derbylørdag» eller «supersøndag», vet vi at vi har den merkevaren, og at vi kan kapitalisere på den over tid. Det gjør at verdien på rettighetene stiger, svarer den norske Discovery-sjefen.

PL-nederlag

Strømme innrømmer at det smaker godt å ha sikret seg rettighetene for norsk elitefotball etter at Premier League-rettighetene glapp til rivalen TV 2. Han understreker at han synes TV 2 har gjort en god jobb med å forvalte rettighetene til norsk fotball, men gleder seg stort til å ta over stafettpinnen.

– Premier League er også en fantastisk rettighet. Men for oss er Tippeligaen enda viktigere, sier Strømme.

– Ville du ha sagt det motsatte dersom dere fikk rettighetene til Premier League og ikke eliteserien?

– Vi var veldig klare for å kjøpe Premier League-rettighetene, men dette snakket vi om allerede i vår. Jeg spurte sportssjef Jan-Erik Aalbu: «Hva vil du helst ha?». Han svarte Tippeligaen. Der var han krystallklar, sier Strømme.

– Vi får større muligheter til å lage underholdning og konsepter rundt norsk elitefotball, enn det vi ville ha fått med en utenlandsk liga, legger han til.

Flere kanaler

Kampene skal sendes på Eurosport Norge og Max samt Eurosports strømmetjeneste.

– Fotball er en lidenskap vel så mye som forretninger og penger, slo Strømme fast på torsdagens pressekonferanse.

– Vi scoret på overtid og landet denne avtalen i samarbeid med VG. Det er stort for oss, la han til. (NTB)

FAKTA

Slik blir kamptidspunktene fra 2017:

Seks av åtte kamper i serierunden skal spilles på søndager. Fem av kampene blir en del av hovedrunden klokken 18. En av disse sendes på Eurosport Norge, mens fire kamper går bak betalingsmur. I tillegg blir hovedkampen klokken 20 sendt på Eurosport Norge.

* Lørdagskampen klokken 18 blir sendt på Eurosport Norge.

* Mandagskampen klokken 19 sendes på Max.

* Den nye rettighetsavtalen gjelder for 2017 til 2022.

Mer fra Dagsavisen