Sport

Nye FIFA-topper pågrepet

To visepresidenter i FIFA er blant de pågrepne i en større aksjon mot organisasjonen i Sveits torsdag.

Av Øystein Bjerkestrand

De to er Alfredo Hawit (64) fra Honduras og Juan Ángel Napout (57) fra Paraguay. Førstnevnte er president i CONCACAF, forbundet for nord- og mellomamerikansk fotball, mens Napout er CONMEBOL-president, forbundet i Sør-Amerika.

Begge er visepresidenter i FIFA og en del av eksekutivkomiteen som har hatt reformmøter i Zürich siden onsdag.

– De høytstående FIFA-delegatene er mistenkt for å ha tatt imot penger i forbindelse med salg av tv-rettigheter til fotballturneringer i Latin-Amerika og VM-kvalifiseringskamper, skriver det sveitsiske justisdepartementet i en pressemelding. FIFA bekreftet selv navnene på de to visepresidentene.

New York Times skrev torsdag morgen at mer enn tolv personer tilknyttet FIFA var pågrepet av sveitsisk politi. Organisasjonen bekreftet senere opplysningene.

– FIFA er klar over aksjonen som er initiert av amerikanske myndigheter. FIFA vil fortsatt samarbeide fullt ut med den amerikanske etterforskningen, som er tillatt ifølge sveitsisk lov, og også samarbeide med den sveitsiske etterforskningen, ledet av statsadvokaten, skriver forbundet i en uttalelse til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge avisens kilder i politiet vil de pågrepne siktes for utpressing, hvitvasking og svindel. De nye pågripelsene rammer i første rekke representanter fra Sør- og Mellom-Amerika, skriver den amerikanske avisen.

Luksus

Noen av pågripelsene skal ha skjedd på det samme luksushotellet hvor det ble gjennomført razzia og flere pågripelser i mai. Sveitsisk politi skal ha tatt seg inn på hotellet Baur au Lac rundt klokken seks. Ifølge en ansatt på hotellet ble gjestene bedt om å forlate hotellet på grunn av «en ekstrem situasjon».

Det er amerikanske myndigheter som leder etterforskningen, men det var sveitsisk politi som gjennomførte aksjonen torsdag morgen.

Verken Sepp Blatter, FIFAs suspenderte president, eller generalsekretær Jérôme Valcke, også han suspendert, var blant de pågrepne.

FIFAs eksekutivkomité er i disse dager i Zürich for å diskutere reformer i den skandalerammede organisasjonen. Aksjonen skjedde timer før dag to av samlingen skulle starte. De 40-50 delegatene var onsdag kveld ute på luksusrestauranten Sonnenberg for en storslått middag.

Dobler antallet

Dersom over et dusin nye personer siktes i den korrupsjonsskandalen, stiger antallet siktede til nesten det dobbelte.

I mai ble 18 personer fra 12 land siktet i den omfattende skandalen som ble rullet opp like før presidentvalget. Sepp Blatter ble gjenvalgt, men måtte få dager senere trekke seg.

Det skal holdes ekstraordinær kongress 26. februar hvor det viktigste punktet på agendaen er å velge ny president. (NTB)

FAKTA

Slik har FIFA-skandalen utviklet seg siden mai:

* 27. mai: Sveitsisk politi, i samarbeid med FBI, pågriper sju FIFA-delegater i en razzia på et luksushotell i Zürich. Mistankene gjelder hvitvasking og bedrageri. Totalt siktes 14 personer.

* 28. mai: Skandalen blir verdenspolitikk når Russlands president Vladimir Putin kritiserer USA for å ha blandet seg i saker landet ikke har noe med. Samtidig innledes FIFA-kongressen i Zürich.

* 29. mai: Sepp Blatter gjenvelges som president til tross for skandalen. Utfordreren prins Ali bin Al Hussein fra Jordan erklærer seg slått etter den første stemmerunden.

* 2. juni: Sepp Blatter offentliggjør at han trekker seg, men at han først vil gjøre det ved en ekstraordinær kongress. Beskjeden kommer timer etter at New York Times publiserte en sak hvor de hevdet at Blatters nærmeste, generalsekretær Jerome Valcke, var innblandet i skandalen.

* 3. juni: Etterforskerne offentliggjør et forhør der tidligere FIFA-delegat Chuck Blazer erkjenner at han har tatt imot betaling forbindelse med at Sør-Afrika ble valgt til VM-vert i 2014. Flere medier melder at FBI også etterforsker Blatter.

* 20. juli: FIFA forteller at en ny president skal bli valgt på en ekstraordinær kongress 26. februar i Zürich. Samtidig tvinges Blatter til å avbryte pressekonferansen da en mann kaster sedler på sveitseren.

* 29. juli: UEFA-president Michel Platini lanserer seg som presidentkandidat.

* 3. august: Blatter offentliggjør at han trekker seg som medlem fra Den internasjonale olympiske komité (IOC).

* 10. september: FIFA presenterer en handlingsplan som har til hensikt å komme til bunns i organisasjonens problemer. Blant annet foreslås det en makstid på tolv år i FIFA.

* 18. september: FIFAs generalsekretær, Jerome Valcke, som er blitt beskrevet som Blatters nærmeste, suspenderes. Franskmannen anklages for å ha solgt billetter svart under VM i 2014.

* 25. september: Den sveitsiske påtalemyndigheten forteller at Sepp Blatter er mistenkt for korrupsjon. Blatter har utført en ureglementert pengetransaksjon til Platini på rundt 17 millioner kroner.

* 28. september: Dager senere sender Blatter og Platini ut en pressemelding hvor det hevdes at pengene var for arbeid Platini utførte for FIFA i 1998 og 2002. Den siste utbetalingen på 17 millioner kroner ble gjort i 2011. Blatter insisterer på at han fortsatt kommer til å gå av etter presidentvalget i februar.

* 2. oktober: To av FIFAs største sponsorer, Coca-Cola og McDonalds, krever at Blatter går av umiddelbart.

* 7. oktober: Trykket på FIFA-toppene øker da det blir kjent at den etiske komiteen vil utestenge Blatter i 90 dager.

* 8. oktober: FIFAs etiske komité utestenger Blatter og Platini i 90 dager. I tillegg utestenges Chung Mong-joon, en av presidentkandidatene, i seks år. Også generalsekretær Jerome Valcke blir utestengt, for 60 dager.

* 18. november: FIFA avslår Blatters og Platinis anke.

* 24. november: Platinis advokat bekrefter at FIFAs etiske komité ønsker å utestenge franskmannen på livstid.

* 3. desember: Sveitsisk politi gjennomfører en større aksjon og pågriper flere FIFA-representanter. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen