Sport

KFUM vant toppkampen, VIF2 knuste Lyn

(KFUM - Stabæk 2. lag 2-0). KFUM troner alene øverst på 2. divisjonstabellen, og skal bli vriene å vippe av pinnen. Stabæk gjorde det tøft for tabellederen mandag kveld, men "Kåffa" vant fortjent. I andre enden av tabellen sliter Lyn med ett poeng etter 0-5 mot VIF 2 i Vallhall.

Bilde 1 av 2

Av Per Erik Moen

KFUM ARENA (Dagsavisen):  Stabæk stilte med toppet 2. lagmandag kveld. Flere av spillerne har vært innom det suksessfulle 1. laget. Og i de første par minuttene fikk hjemmelaget knapt låne ballen. Disse to lagene har lik fotballfilosofi, og ballen gikk fra mann til mann, primært langs bakken.

Førsteomgangen ble tett og jevn, med mange knallharde dueller og få målsjanser. Kaptein Eivind Sæther viste kraft og styrke da han gikk opp og stanget inn ledermålet etter corner.Drøye halvtimen var spilt, og ut omgangen kontrollerte "Kåffa" greit.

Midtbanetrioen med Erik Lundanes Jonvik, Christoffer Dahl og Stian Sortevik kjenner hverandre ut og inn, og til tider er det en fornøyelse å se hvordan de jobber sammen og styrer mye av banespillet.

Store sjanser

Rett før pause var Stabæk meget nær utlikning. Marco Hjort ble spilt nydelig igjennom. Skuddet ble imidlertid flott parert av KFUMs gode keeper Orhan Simsek. Og da Stabæks Hjorth skulle sette sin egen retur inni nettmaskene, kom kaptein Sæther i hundre og fikk klarert. Men på ulovlig vis? Ikke mange hadde reagert om dommeren hadde dømt straffe til gjestene der, men lagene gikk til pause med 1-0 til hjemmelaget.

Banespillet var jevnt også etter hvilen. Stabæk presset hjemmelaget noe mer ned mot egen 16-meter, men klarte ikke å spille seg til de helt store sjansene før i sluttminuttene.

Før det hadde KFUM en kjempesjanse til å øke ledelsen til 2-0. Ballen gikk meget kjapt i lengderetningen. Spissen Torstein Andersen Aase kom alene mot keeper fra skrått hold, men skuddet med høyrebeinet fikk ikke samme snert som det nok ville fått om spissen hadde kunnet fyre av med favorittfoten.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Ek avgjorde

Fire minutter før slutt var hjemmelaget nær igjen. Banens etter vårt syn beste spiller, KFUMs Erik Lundanes Jonvik, slo en herlig stikker til kjappe Dennis Obeng. Men også denne gang ble skuddholdet fra litt vel skrå vinkel, og ballen suste inn i nettveggen.

Stabæks største sjanse i kampen kom to minutter på overtid (det ble lagt til fire minutter). Andreas Schølberg Hanche-Olsen fikk gå uforstyrret opp etter corner, men fra en meters hold klarte han å nikke ballen over. Det fortjener dessverre beskrivelsen "godt bommet". For slike sjanser skal settes.

Så skjedde det som så ofte skjer i dette spillet. I neste angrep scorer motstanderen. Dennis Obeng ser hurtigtoget Sindre Ek starte i nøyaktig riktig sekund, sistnevnte får ballen i beina, og runder keeper med den største selvfølge og punkterte kampen bare sekunder før toppkampen var slutt.

- Jeg lukter hva som skjer, og starter rent intuitivt. Pasningen er perfekt, og det er en grei jobb å runde keeper og sette den, sier målscorer Ek til Dagsavisen etter kampslutt.

- Hva sier du ellers om kampen?

- Vi møtte et godt trent lag med stor løpskapasitet. Vi styrer 1. omgang, så kommer de i perioder etter pause. Til tider var de skumle. Men jeg mener vi vant fortjent, sier målscorer Sindre Ek.

LES OGSÅ: Markus Nakkim (18) er Vålerengas vinnerskalle

Lyn venter i neste

KFUM-trener Ståle Andersen var også godt fornøyd. Greit, hans lag har vunnet samtlige kamper, men Andersen er en trener som er detaljorientert, og uten å ha sett opptak av kampen, sa han i går kveld:

- Vi spiller en god kamp, hvor vi gjør det vi er enige om. Jeg syns nok vi var mer heldige som slo Grorud (2-1).

- Det er tidlig i sesongen, men snakkes det om opprykk?

- Nei, overhode ikke. Vi vil bare utvikle oss, og holder fokus på arbeidsoppgaver og neste kamp.

- Lyn venter i neste serieoppgjør, allerede torsdag. Topp mot bunn..?

- Det blir tøft. Vi skal spille på naturgress, som vi faktisk ikke er så vant til (kampen spilles på Bislett stadion). Lyn vil kjempe med nebb og klør for å få poeng. Vi må nullstille og være mentalt forberedt, avslutter KFUMs suksessrike trener Ståle Andersen.

Vålerenga utklasset Lyn

I mandagens andre kamp i "trikkeserien" slo Vålerenga2 Lyn 5-0 i Vallhall. I den kampen ble VIFs Simen Hestnes den store spilleren med ekte hat trick før pause. Moussa Njie økte etter 58 minutter, mens islendingen Elias Mar Omarsson avsluttet med den femte scoringen tolv minutter før slutt. Vålerenga stilte sterkt med flere A-lagsspillere (Markus Nakkim, Herman Stengel og Morten Berre) i startelleveren. Dette var Vålerengas første seier i 2. divisjon, mens Lyn fikk forverret tabellsituasjonen sin ytterligere. De ligger helt sist med ett poeng og 2-12 i målforskjell.

- Jeg er veldig fornøyd med gutta fra a-stallen. Av og til kan det være en nedtur for dem å komme ned og spille 2. divisjonskamper, men disse gutta er superproffe. Herman Stengel herja på midtbanen i dag og Morten Berre gjorde dette skikkelig. Vi merket det på kampmøtet og oppvarminga at a-lagsspillerne virkelig hadde lyst til å spille denne kampen. De var den forsterkningen de skal være når de kommer ned et nivå, sier Vålerenga-trener Gard Holme til VIF.no.

Nesten 400 tilskuere hadde tatt turen til Vallhall og skapte en atmosfære man ikke er vant til i 2. divisjon. Men det er langt igjen til publikumstallet Lyn samlet i serieåpningen mot Grorud da 1711 tilskuere kom til Bislett.