Sport

OL-festens skyggeside

Også i år kommer skurkene til å komme i fokus i OL. Professor Peter Hemmersbach tror problemet med doping er umulig å bli helt kvitt.

- Før fikk jeg ofte spørsmål om hvordan det føltes å løpe etter utøverne. Vi har fulgt med i utviklingen og kommet oss i kapp på flere områder. Likevel er doping et fenomen som har bestått i lang tid - og det vil fortsette å bestå, sier Peter Hemmersbach til Dagsavisen.

Hemmersbach er laboratorieleder ved Norges laboratorium for dopinganalyse. I tillegg har han fulgt ulike OL fra nært hold i en årrekke.

- Dette blir første gang på 20 år jeg ikke er på et OL. Denne gangen skal to av mine medarbeidere over for å bistå med analysene, sier dopingeksperten.

Doperne kan slippe unna

I går var Hemmersbach på plass da Antidoping Norge holdt et seminar for pressen i anledning lekene i London. Fra Antidoping Norge var Anders Solheim, Mads Drange og Halvor Byfuglien til stede. Sistnevnte kunne vise fram en oversikt med utøvere tatt for doping bare den siste uka. Eksemplene var mange, og den marokkanske mellomdistanseløperen Mariem Alaoui Selsouli er siste OL-uttatte utøver på den lange lista. Hun skal ha testet positivt for et vanndrivende middel i juli.

- Marokko har ikke noen tradisjoner for antidopingarbeid. Da har man heldigvis de internasjonale særforbundene som kan gjøre en jobb, forklarer Drange.

Det er ikke til å legge skjul på at forskjellene er store fra land til land med tanke på antidopingarbeidet. Også fra idrett til idrett varierer det stort.

- Utøverne i risikoidrettene blir testet fra fire til ti ganger hvert år. Vi kan ikke garantere for at nordmenn ikke doper seg, men vi tar dem hvis de gjør det, sier Stange.

Ingen i Antidoping Norge kan garantere for et dopingfritt London-OL.

- Det er fortsatt mulig å dope seg uten å bli tatt.

Likevel er dopingjegernes arbeidskår bedre enn noen gang. Bloddoping er blitt spesielt vanskelig å slippe unna med.

- Blir du tatt for å bruke EPO i London er du enten dum, har dårlige rådgivere, eller så har du tatt en kjempesjanse, sier Stange.

- Bedre enn Beijing

Anders Solheim er daglig leder for Antidoping Norge. Han kan fortelle om stor framgang i antidopingarbeidet de seneste årene.

- Mye har bedret seg bare siden OL i Beijing. Vi har fått et nytt regelverk på plass, og det er blitt drevet grundigere forebyggende arbeid. Nye analysemetoder er også kommet på plass.

Solheim er opptatt av samarbeid både på tvers av nasjoner og idretter.

- Det er spesielt viktig at de internasjonale særforbundene går inn der utøverne ikke er under nasjonale antidopingordninger.

Peter Hemmersbach forteller at OLs geografiske plassering har mye å si.

- Hvor OL legges, påvirker antidopingarbeidet. Det er også grunnen til at Spania ikke har blitt tildelt OL. De driver ikke noe ordentlig antidopingarbeid for øyeblikket.

- Fristende å dope seg

Dopingeksperten sier det er en krevende jobb hele tiden å være på vakt for ulovlige medikamenter.

- Vi får fulgt bedre og bedre med i utviklingen, men det kommer hele tida nye ting. Det er mange produkter som ikke er utviklet som kommer til å stå på dopinglista i framtida.

Han mener idretten har en jobb å gjøre med tanke på det forebyggende arbeidet.

- Det er mulig å gjøre noe med holdningene til utøverne. Med tanke på hvor kommersiell idretten er blitt, er det også blitt veldig fristende å dope seg for å bli best, sier Peter Hemmersbach.

are.kolstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen