Sport

Mindre vold når finalen flyttes

Med flytting av mesterligafinalen til lørdager håper UEFA å

Det bokstavelig talt kokte i Roma foran finalen i går kveld, og problemet var ikke bare at engelske supportere ofte virker provoserende på sine omgivelser. I går ble to Manchester United-supportere innlagt på sykehus etter å ha blitt stukket i låret utenfor hotellet de bodde på. Den ene av dem var amerikansk statsborger. Flere andre ble arrestert for fyll og ordensforstyrrelser.

– Når finalen spilles på en onsdag, er det de mest hardbarkede supporterne som kommer. Når vi nå flytter finalen til lørdager, er det et håp om å få en litt annerledes appell rundt finalen, sier UEFA-president Michel Platini, som selvsagt var ringside under finalen mellom United og Barcelona i går kveld.

Verdens største

Men det er også andre hensyn som ligger bak flyttingen av sesongens mest sette fotballkamp i verden utenom mesterskapsårene. Mesterligafinalen er blitt en så stor begivenhet at UEFA mener den har et enda større TV-potensial. Derfor ønsker man at finalelagene også får bedre tid til å forberede seg. Denne sesongen kunne i teorien både Manchester United og Barcelona spilt avgjørende kamper om ligagullet bare tre dager før. Tilfeldigheter gjorde at begge lagene avgjorde seriemesterskapet en uke tidligere og kunne hvile mange av spillerne foran gårsdagens avslutning. Og selv om kampen gikk på en onsdag, var det nesten 50.000 supportere på plass fra de to finalelagene.

Bare de største

Gårsdagens publikumsbråk blir også knyttet til valget av vertsby. Italienske fotballsupportere liker å provosere briter på besøk. Det var fjerde gang Olympiastadion hadde en Europa-finale, i tillegg ble VM-finalen i 1990 spilt der. I 1997 ble flere United-supportere utsatt for vold under en mesterligakamp i samme by.

– Det er ikke verre her enn andre steder. Men slike begivenheter er alltid en stor sikkerhetsrisiko, sier ordføreren i Roma, Gianni Alemanno. Mange tusen politifolk patruljerte Roma i går.

Neste i Madrid

Tidenes første mesterligafinale på en lørdag går på Santiago Bernabeu i Madrid 22. mai neste år. Klokkeslettet blir det samme, avspark klokka 20.45. Det er liten garani for at det blir mindre bråk da.

– Det vil alltid finnes bråkmakere, men publikums sikkerhet er blitt bedret de siste årene, sier Michel Platini.

Mer fra Dagsavisen