Sport

Karanba – for en trener

To ganger har Carlos Cesar gjort Brasils U20-lag til VM-mestere. I går sto han på sidelinja med sydlandsk engasjement som trener for Tommy Nilsens brasilianske Karanba.

EKEBERGSLETTA: Tommy Nilsens Karanba måtte se seg utslått i gårsdagens kvartfinale mot Klemetsrud etter straffekonkurranse, og etter å ha ledet 1-0 til like før ordinær tid var omme. Derfor var det en trist gjeng som forlot sletta i går kveld.

Men de er likevel en slags vinnere – gutta fra slummen i Rio.

Dagsavisen har tidligere omtalt Karanba, laget som Tommy Nilsen fra Oslo startet opp i slummen i Rio for å få barna bort fra gatene og gi dem håp om et bedre liv enn det de daglig er vitner til i en by der drap og gjengoppgjør et dagligdags.

Denne uka har de spritet opp Norway Cup med sambafotball.

I år er mange av spillerne med for andre gang i Norway Cup. Nilsen selv er altmuligmann; motivator, manager og til og med fysioterapeut når det trengs. Med seg på laget har han fått med seg en, for oss nordmenn, relativt ukjent fotballtrener. Hjemme i Brasil er Carlos Cesar stor.

Kaká-trener

To ganger har han altså trent Brasils U20-lag til VM-gull. Han har coachet spillere som Kaká, Ronaldinho og Adriano – alle blant verdens beste fotballspillere den dag i dag.

– CV-en hans hadde gitt ham jobb i enhver eliteserieklubb her hjemme i Norge, mener Nilsen bestemt.

Carlos Cesar, som også har vært trener for Brasils største fotballklubb Flamengo, er lærer, noe som passer filosofien til Nilsen veldig bra. I tillegg til at Karanba-guttene spiller fotball, har Nilsen fått til en ordning der guttene også undervises i blant annet matematikk mellom balløktene. Seks ganger i uken samles de på fotballbanen og over bøkene i regi av den tidligere Lyn-spilleren.

Uansett er oddsen for en lys framtid ikke høy for de aller fleste av dem.

– Muligheten for at disse gutten skal få seg en anstendig jobb er minimal, sier Nilsen.

Han gir det han kan for likevel å gi guttene så mange lyspunkt som mulig i livet.

– Min filosofi er at fotball utvikler mennesker.

Triller

Karanba har to lag med i Norway Cup i år – et gutte- og et juniorlag, som begge har ferske turneringsseirer på samvittigheten. Guttene vant Plussbankcup i Kristiansand, mens juniorene vant Dana Cup i Frederikshavn før de kom til Norge.

Nilsen understreker at resultatene ikke er all verdens viktig for ham, men var lettere rød i toppen og svært lettet etter at juniorlaget hadde avgjort 16-delsfinalen mot Frøya på straffesparkkonkurranse. Karanba åpnet kampen med å slippe inn sine to første mål i Norway Cup i løpet av sju minutter, men tok etter hvert over spillet totalt. Den avgjørende straffen ble satt i mål av kaptein Davi Wanderley da Silva som overlegent fintet høyre og trillet ballen i mål bak en kavende Frøya-keeper.

– Dette var dramatisk, erkjente Nilsen.

Mer fra Dagsavisen