Fredrikstad

Rygge-ledige Daniel ble helserekrutt

Daniel Nybakk (32) fortvilte over å miste jobben på flyplassen. Nå kan han juble for omskolering fra vakt og sikring til helsevesenet, hvor han håper å gi eldre en aktiv hverdag.

– Dette var en god melding å få, stråler Daniel Nybakk, en av de flere hundre tidligere ansatte som mistet ved Moss lufthavn Rygge da flyplassen ble lagt ned i 2016.

Praksisplass

Nybakk er en av fem som nylig fortalte sin historie om livet etter Rygge i Dagsavisen Østfold.

Les: - Jeg har ikke vært kresen, men 2017 var ikke noe godt år

Han har inntil vært en av dem som fortsatt går arbeidsledige og sliter i arbeidsmarkedet. Men bare dager etter at han lot seg intervjue, er livet snudd på hodet i positiv forstand for vestlendingen, som er bosatt på Torp i Fredrikstad.

– Jeg har fått beskjed om at jeg er kommet inn på intensivprogrammet for å bli helsefagarbeider gjennom organisasjonen Menn i helse – med fortsatt støtte fra Nav minus det jeg selv tjener. Først er jeg med i et 12 ukers praksisprogram, før de siler ut dem som ikke er med videre. Men jeg akter jo å vise meg fra min beste side.

Var ikke kresen

Nå har han det meste i egne ender.

– Dette gir meg frihet til å forme min egen framtid og stå rustet til å klare meg uten Nav, smiler han.

Les også: Landet i London: - Rygge-nedleggelsen ble et spark tilbake til studier
Les også: Hadde drømmejobben - nå står Reidar og det vonde kneet i en umulig spagat
Les også: Gikk på psykisk smell: - Alle visste at jeg skulle miste jobben på Rygge
Les også: «Må vi flytte nå?»

Nybakk var en av «traverne» i staben da flyplassen ble lagt ned, etter å ha vært ansatt siden 2009. Han var sikkerhetsmann og kvalitetsansvarlig for Securitas. Ett år med søking på nye jobber ga dårlig avkastning.

– Jeg har ikke vært kresen, men 2017 var ikke noe godt år, slo han fast sist vi traff ham.

Aktivitør

Han var samtidig optimistisk og løsningsorientert, og så på omskolering som en spennende mulighet – en mulighet han nå har fått.

– Dersom jeg får sjansen til å fullføre toårig intensivutdanning og blir helsefagarbeider, håper jeg å kunne jobbe som aktivitør for eldre, folk i opptrening og folk med nedsatt funksjonsevne. I en slik jobb bidrar du til å gi mennesker mestringsfølelse, som er godt å kjenne på. Det er en liten rus i seg selv å kunne hjelpe folk på den måten, synes Nybakk, som også har vært inne på tanken om fysioterapi når han etter hvert får muligheten til å videreutdanne seg.

Mistet ikke motet

Selv om det har vært tøffe tider etter at han ble Rygge-ledig, uten napp i jobbsøkingen og kun tilbud om småjobber innen bransjen han kommer fra, har han aldri mistet motet.

– Man kan jo ikke kapitulere helt, selv om det selvsagt har vært både opp- og nedturer siden jeg mistet jobben. Jeg måtte bare finne en måte å takle hverdagen på.

Mer fra Dagsavisen