Fredrikstad

Fortsatt arbeidsledig etter Rygge, går Daniel Nybakk målrettet inn for en omskolering

Arbeidsledig og med avslag på skoleplass, fikk Daniel Nybakk (32) kontakt med organisasjonen Menn i helse. Kanskje er det starten på et nytt eventyr, håper han.

Han var en av «traverne» i staben da flyplassen ble lagt ned, etter å ha vært ansatt siden 2009. Der var Daniel sikkerhetsmann og kvalitetsansvarlig for Securitas.

– Vi trodde nesten ikke hva vi hørte, da bomba slo ned om at flyplassen var historie. Men vi måtte jo bare stå på til siste slutt, forteller han.

Les også: Legger ned Rygge

Ett år med søking på nye jobber ga dårlig avkastning.

– Jeg har ikke vært kresen, men 2017 var ikke noe godt år, slår han fast.

Venter på svar

Men ved årsskiftet fikk han en telefon fra Nav, som kan ha vært den telefonen for Daniels del. Den Nav-ansatte spurte om han hadde hørt om organisasjonen Menn i helse, som arbeider for å få flere menn inn i helsevesenet. Nav ga også grønt lys. Han har ett år igjen med arbeidsavklaringspenger, og ble presentert for en rekke tiltak han kan søke om støtte fra i tillegg. Så blir han trukket i støtte mot det han tjener inn selv.

– Ja, hvorfor ikke, tenkte jeg, og i starten av mars var jeg inne til intervju for en plass i en toårig intensivskolering med praksis for å bli helsefagarbeider. Da kan jeg eksempelvis jobbe innen eldreomsorg og med folk som har nedsatt funksjonsevne. Kanskje som aktivitør for ulike brukere, beboere og pasienter. Det har jeg mest lyst til. Så vil jeg etter hvert se hva jeg kan videreutdanne meg til. Fysioterapi kunne vært riktig for meg, smiler han optimistisk, mens han venter på resultatet av intervjurunden.

Les også: Landet i London: - Rygge-nedleggelsen ble et spark tilbake til studier
Les også: Hadde drømmejobben - nå står Reidar og det vonde kneet i en umulig spagat
Les også: Gikk på psykisk smell: - Alle visste at jeg skulle miste jobben på Rygge
Les også: «Må vi flytte nå?»

Om å endre kurs i arbeidslivet, sier Daniel:

– Det er spennende. Man kan jo ikke kapitulere helt, selv om det selvsagt har vært både opp- og nedturer siden jeg mistet jobben. Jeg måtte bare finne en måte å takle hverdagen på.

Ga fengsel en sjanse

Han var en av mange som var sinte og frustrerte over prosessen som endte med at Moss lufthavn Rygge gikk inn i historiebøkene høsten 2016.

– Politikken var feilslått. Eierne måtte vel bare gjøre som de gjorde, da det sto mellom å tape masse penger eller å trekke seg ut, sier han.

Rygge-eier: - Målet er fortsatt 2019

Etter flyplassens kapitulasjon, begynte Daniel å trene seg opp for å kunne klare de fysiske kravene på fengselsskolen. Han gjorde et forsøk på å komme inn, og ville snart vært i virke som fengselsbetjent, men der fikk han ikke plass. Nå håper den gifte tobarnsfaren på Torp i Fredrikstad i noen dager til at helsefag skal gi livet en positiv retning.

– Jeg har ett år på meg før situasjonen blir kritisk, slutter han.

Mer fra Dagsavisen