Nyheter

Sjekk de frekke smuglertriksene

– Det er ingen grenser for hvor utspekulerte og kreative smuglerne er, sier tollsjef Valborg Bishop.

Bilde 1 av 4

I fjor beslagla Stavanger tollsted 235.870 sigaretter. Året før ble 746.181 sigaretter beslaglagt. I 2014 tok tollvesenet lokalt 121.958 sigaretter fra smuglere i distriktet.

– Antall sigaretter hvert år varierer fordi det kommer an på hvor vi setter søkelyset. 2015, hvor vi beslagla nesten 800.000 sigaretter, var et toppår fordi vi konsentrerte oss om smuglersigaretter det året. Selv om antall sigarettbeslag går opp og ned, er det ingenting som tyder på at det smugles mindre av den grunn, forklarer Valborg Bishop, seksjonssjef i
tollregionen Vest-Norge.

Kreative metoder

– Vi har sett personer som har limt sigaretter og snus på kroppen. Smuglere har gjemt tobakk i bleier og i mat. Det er ingen grenser hvor utspekulert smuglerne er. De er kreative, og er stadig på let etter nye måter å lure tollerne på. Vi må hele tiden tenke utenfor boksen, lære av kolleger i Norge og utlandet, for å følge med utviklingen, sier Bishop, som har et kreativt eksempel fra toppåret 2015.

Sigaretter var gjemt inni havregrynsesker. I toppen var det havregryn, i bunnen var det gjemt sigaretter.

– Smuglerne hadde gjort en skikkelig jobb. Pakkene så helt fine ut, og så ikke tuklet med i det hele tatt, men vi har våre metoder for å se om noe ikke stemmer.

Tollvesenet klarer ikke ta alt. Det smugles via fly, ferje og vei. Tollvesenet må prioritere hvor de skal sette inn ressursene.

– Det handler til enhver tid om hvilke type miljøer vi prioriterer å jobbe mot, forteller Bishop.

LES OGSÅ: Tatt med 687.520 sigaretter i Sandnes

Link til narkotika

Det er flere veier til Stavanger-regionen for smuglersigaretter.

Bishop trekker fram kurerer med stappfulle sigarettkofferter på Stavanger lufthavn, varebiler fulle av smuglervarer på veiene og ved havna i Risavika, samt tobakksparti gjemt i lastebiler. Det smugles også via pakkeleveringstjenester.

LES OGSÅ: Hadde 1,4 kilo heroin i magen

Etablerte ruter

Uten å ville gå i detaljer, sier Bishop at det finnes etablerte smuglerruter til distriktet.

– Det er viktig at smuglerne ikke vet helt hvordan vi jobber, men de store lastene kommer gjerne via de samme rutene. Ofte er de samme rutene som brukes til å smugle narkotika. Av og til kan det kan være de samme bakmennene som smugler både sigaretter og narkotika. Ofte finansierer tobakkssmugling narkotikasmugling. Det er noe folk bør være klar over, poengterer Bishop.

– Tobakk er farlig i seg selv, men falske smuglersigaretter kan også inneholde andre, farligere stoffer enn tobakk.

LES OGSÅ: Selger tobakk og alkohol på Facebook (RA+)

Faste mottakere

Aktørene er ofte fra Øst-Europa. Tollerne ser både enkeltkurerer som kommer alene, og aktører som opererer ut fra et større nettverk. Kjøperne er personer i alle samfunnslag, ifølge Bishop. Ifølge tollvesenet finnes det faste mottakere i distriktet, som videreselger smuglervarene.

– Varene blir antakeligvis solgt videre av folk som oppholder seg fast i landet. Noen ganger vet vi hvor lasten skal leveres. Andre ganger vet ikke engang kureren hvem mottakeren er. Kureren har gjerne kun et telefonnummer de skal ringe når de har ankommet, sier Bishop og legger til:

– Tobakkssmugling har høy fortjeneste. Samtidig er risikoen for å bli tatt, og straffen i forhold til narkotikasmugling lavere, sier Bishop.

LES OGSÅ: Tatt med 85.800 sigaretter

172 saker

Siden 1. januar 2015 er det opprettet 172 smuglersaker hos politiet. 101 av disse var saker fra Stavanger lufthavn, samt noen fra Risavika.
– Minst 43 av disse sakene var sigarettrelatert, forteller politibetjent Maxim Linkevidch ved Stavanger politistasjon.
Strafferammene for sigarettsmugling avhenger av mengde.
– Saker med sigaretter opptil 5000 avgjøres i utgangspunktet med forelegg. Deretter risikerer man betinget og ubetinget fengsel, sier politiadvokat Marita Hagen.

LES OGSÅ:Innførsel av 114.400 sigaretter

Mer fra Dagsavisen