Varsler kronerulling for bøtelagt bompenge-aksjonist

Bompenge-aksjonist må betale 25.000 kroner etter å ha kuppet bystyremøte. Nå står bompenge-motstandere klare til å bidra økonomisk.

Sør-Vest politidistrikt vil bøtelegge mannen som forrige mandag tok talerstolen under bystyremøtet i Stavanger. Det skriver Stavanger Aftenblad.

– Vi har i dag gitt forelegg, en bot på 25.000 kroner, til aksjonslederen som gikk opp på talerstolen, sier politiadvokat Sondre Hauge i Sør-Vest politidistrikt, til avisen.

Den bøtelagte mannen var en del av et følge på 50 bompengeaksjonister som gikk inn i salen og avbrøt bystyremøtet, som RA først omtalte.  Grunnen til at politiet vil ilegge ham det store forelegget, er at de mener at mannen med hans opptreden satte lokaldemokratiet til side, skriver NRK Rogaland

– Den siktede som har fått forelegget, ble på talerstolen til tross for at ordføreren gjentatte ganger ba ham om å gå ned igjen. Politiet mener at han har overtrådt grensen for hva som er vernet av ytringsfriheten, og beveget seg over i det straffbare, sier Hauge til NRK.

LES OGSÅ: Demonstranter kuppet bystyret

Bistår med 2500 kroner

Nå står bompengemotstandere klare til å bidra økonomisk. Rune Høydalsvik fra Sandnes er en av dem. I et innlegg på Facebook-gruppen «Bomfritt Jæren - NOK er NOK» skriver han at han vil bistå aksjonisten med 2500 kroner, enten forelegget vedtas eller saken går til retten. 

– Jeg synes hele denne bompengeinntrengingen er helt vanvittig. Selv befinner jeg meg i en økonomisk situasjon hvor jeg har mulighet til å betale bompenger, men det er ikke alle som har det. Systemet er blodig urettferdig og rammer så tilfeldig. I og med at noen står på og kjemper for saken så vil jeg være med å betale, sier han til RA.

– Men er det riktig fremgangsmåte å avbryte et bystyremøte for å få slutt på bompengebetaling?

– Nei, det er jo veldig spesielt, men folk er samtidig frustrerte. Kan jeg bidra med noen kroner til den som kanskje vil slite litt med å betale den boten, så gjør jeg det med største glede, sier Høydalsvik. 

LES OGSÅ: Bompengemotstander må betale 25.000 kroner etter å ha kuppet bystyremøte

Ber bidragsytere smøre seg med tålmodighet

Administratorene av gruppen «Bomfritt Jæren - NOK er NOK» og «Bomfritt Norge - NOK er NOK» ber på sin side folk holde igjen på pengene - inntil videre. Mandag ettermiddag skriver de dette i et innlegg i begge Facebook-grupper:

«I lys av at Politiet har besluttet å ilegge aksjonisten som gikk opp på talerstolen i Stavanger Bystyre, ser vi oss nødt til å komme med litt informasjon. Vi ser at det er en stor iver etter å starte innsamlinger for å hjelpe aksjonisten. Dette ber vi om at ikke blir gjort, da det ikke kan styres at pengene kommer inn riktig plass, samt at forelegget ikke er godtatt enda. Dette er nå til juridisk vurdering hos advokaten til aksjonisten.

Hvis forelegget blir stående, skal vi selvfølgelig starte kronerulling for å hjelpe til med både advokat utgifter og evnt. forelegg.

I mellomtiden ber vi om tålmodighet.»

RA har vært i kontakt med Sigurd Sjursen, som står bak gruppene. Han ønsker foreløpig ikke å gi noen kommentar til pressen. 

– Vi kommenterer ingenting i dag, men kaller inn til pressekonferanse i morgen, sier han til RA.

Konferansen er tirsdag klokken 11 på Lura Turistheim på Ålgård, melder «Bomfritt Jæren - NOK er NOK» i en pressemelding mandag kveld. 

LES OGSÅ: Stavanger-ordføreren om møtekuppingen: – Et angrep på demokratiet

Varslet mulig anmeldelse

Tirsdag forrige uke varslet Stavanger-ordfører  Christine Sagen Helgø en evaluering av hendelsen, hvor flere tiltak skal vurderes, uttalte hun til RA.

– Vi vil vurdere om vi skal anmelde hendelsen. Vi vil også vurdere hvilke sikkerhetstiltak vi skal sette i gang for å hindre at hendelser som dette skjer igjen i framtidige bystyremøter, sa hun til avisen. 

Dagen etter kunne politiet melde at de på eget intitiativ har startet etterforskning etter mandagens aksjon i bystyret i Stavanger, skrev RA.

LES OGSÅ: Politiet etterforsker bomaksjonister