Nyheter

Stavanger kommune droppet offentlig anbud

Attføringsbedrifter er blitt tildelt kontrakter i millionklassen av Stavanger kommune, uten konkurranseutsetting. Nå skal kommunen gjennomgå egne rutiner.

– Vi synes ivaretakelsen av denne gruppen er svært viktig, men vi skal selvfølgelig trå juridisk rett når vi tildeler kontrakter til dem, sier Per A. Thorbjørnsen, leder for Stavanger kommunes kommunalstyre for miljø og utbygging (KMU), til RA.

Han har lenge ivret for at de 15 utviklingshemmede i attføringsbedriften Attende skal få beholde oppdraget med å rydde Stavangers friområder. Jobben ble tildelt Attende av kommunen i fjor. I desember ble den også sikret gjennom et omdiskutert vedtak i KMU.

Høyre, Ap, Venstre, Frp, FNB og Sp bestemte da at Attende skal direktetildeles kontrakter for å slippe konkurranse.

Vedtaket ble imidlertid møtt med innvendinger fra administrasjonen. Dette oppdraget bør konkurranseutsettes ved bruk av reserverte kontrakter, påpekte direktør for bymiljø og utbygging i Stavanger kommune, Leidulf Skjørestad, før vedtaket.

LES OGSÅ: Allservice fikk kontrakt: – Dette betyr veldig mye for oss

– Brudd på loven

Også i Allservice, som i likhet med Attende tilbyr arbeidsplasser for mennesker som trenger varig tilrettelagt arbeid (VTA), har saken vært klar:

– Direkte tildeling av en rekke av disse oppdragene er et brudd på reglene om offentlige anskaffelser, uttalte direktør i Allservice, Ståle Johan Knutsen, til RA for to uker siden.

Både Attende og Allservice er eid av de omliggende kommunene, samt fylkeskommune med Stavanger kommune som hovedaksjonær. Knutsen har lenge ment at kommunen forskjellsbehandler sine attføringsbedrifter. Vedtaket i desember ble utløsende for at han like før jul valgte å klage kommunen inn til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA).

LES OGSÅ: – Dette er forskjellsbehandling

Ny kontrakt

Denne uken kom imidlertid kommunen ham i møte, og tildelte både Allservice og Attende ryddekontrakter på 500.000 kroner hver. Kontraktene innebærer rydding i Stavangers friområder til våren, skrev RA på torsdag.

Men heller ikke disse kontraktene ble lyst ut på anbud – og er dette lov?

Leder for KMU, Per A. Thorbjørnsen, ønsker nå å få klarhet i om kommunen har loven i hånd når de i framtidige saker skal tildele nye kontrakter til VTA-bedrifter.

– Løsningen med Attende og Allservice er ikke en endelig løsning på de utfordringer vi står oppi med tanke på en formell anbudsprosess. Jeg vil derfor be administrasjonen om at vi tar disse spørsmålene opp i en generell sak hvor vi kan få en nærmere avklaring av lovverket og hva vi kan tillate oss i framtidige tildelinger, sier han, som hele tiden har vært åpen om at politikerne – inkludert ham selv – opererte i mørkt farvann da de vedtok å direktetildele kontrakter til Attende.

Varaordfører Bjørg Tysdal Moe sier til RA at hun ikke «vil overprøve KMUs vedtak» på spørsmål om KMU har handlet i tråd med loven når de har tildelt kontrakter direkte til attføringsbedriftene.

– KMU har handlet i god tro når de har gjort dette. Den generelle saken som nå skal opp, får avgjøre hvor stort handlingsrom de har, sier hun.

LES OGSÅ: Allservice ønsker å drive sykehjem og hotell

Allservice trakk klage

Torsdag forrige uke møtte Allservice i dialogmøte med Stavanger kommune. Til stede var representanter fra kommunalstyret for miljø og utbygging (KMU) under ledelse av varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF). Bakgrunnen for møtet er klagen som Allservice sendte til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) før jul.

– Et helt nødvendig møte for å oppklare situasjonen, opplyser KMU-leder Per A. Thorbjørnsen til RA.

Det var i arbeidsutvalget til KMU, uken før, at ønsket om et møte kom på bordet. Der anmodet politikerne også Allservice om «å stille brevet til KOFA i bero». Dagen etter dialogmøtet valgte Allservice å trekke KOFA-klagen.

«Med bakgrunn i momenter som kom fram i dette møtet ønsker nå Allservice AS å trekke sin klage», skriver direktør Ståle Johan Knutsen i brevet til KOFA.

LES OGSÅ: Tar over Boganes-drift

Sikrer likebehandling

Direktør for bymiljø og utbygging, Leidulf Skjørestad, mener fortsatt at direktekontraktene til VTA-bedriftene ikke er i tråd med nasjonale innkjøpsregler. I stedet burde de lyses ut som reserverte kontrakter, som betyr at leverandørene skal være bedrifter som oppfyller kravene som tiltaktsarrangør til Varig tilrettelagt arbeid (VTA) og Arbeidspraksis i skjermet virksomhet (APS/AFT).

Samtidig er han klar på at administrasjonen må gjennomføre de vedtak som fattes av de folkevalgte og har forståelse for den argumentasjon som anføres for å tildele kontrakter direkte.

– Med den løsningen som nå er valgt sikres likebehandling av de to aktørene som vi vet har vært interessert i slike oppdrag. Det er gledelig at vi nå slipper å vente på en saksbehandling i KOFA før vi kan starte arbeidet, slik at vi kommer i gang med vegetasjonsryddingen før viltfredningssesongen slår inn 1. april. Så vi er veldig fornøyd med at vi får gjort arbeidet nå, sier han til RA.

Ståle J. Knutsen i Allservice sier at han er glad for at Stavanger kommune har kommet bedriftens innsigelser i møte. Han henviser til kommunen på spørsmål om tildelingene er i tråd med loven.

Mer fra Dagsavisen