Stavanger

Stavanger Forums formidlingspris til Klaus Mohn

Professor Klaus Mohn fikk på dagens semesteråpning Stavanger Forums formidlingspris for 2015, for sin formidlingsevne i både tradisjonelle og sosialer medier det siste året.

Da Universitetet i Stavanger (UiS) hadde semesteråpning i dag, ble tradisjonen tro Stavanger Forums formidlingspris delt ut. Prisen er på 35.000 kroner og et diplom. Årets prisvinner, Klaus Mohn, er en av de mest profilerte forskerne ved UiS, og juryen trakk fram at han blir mye brukt av pressen til å kommentere og analysere forhold knyttet til energiøkonomi.

– Jeg vil ikke fornærme juryen ved å si at tildelingen er ufortjent, men jeg kan ikke ta hele æren selv. Ved Handelshøgskolen på UiS har jeg nytt godt av oppmuntring og støtte fra ledelsen og fått stor inspirasjon fra interessante diskusjoner i et fabelaktig fagmiljø, sa Mohn i sin takketale.

Konge på Twitter

Direktør Jan Hauge i Stavanger Forum delte ut prisen, og sa at hans tilstedeværelse i det offentlige rom både gjennom tradisjonelle medier og sosiale medier er blant grunnene til at Mohn får prisen som i år ble delt ut for 20. gang.

– Prisvinneren har gjennomført 99 intervjuer med lokal og nasjonal presse, 12 seminarpresentasjoner, seks offentlige konferanser og debattmøter og han skrev 3500 tweets om energi og petroleum på Twitter, sa Hauge om Klaus Mohns arbeid.

Prisvinneren selv har alltid lagt stor vekt på formidling i sitt eget arbeid, både fordi han brenner for faget sitt og fordi han mener formidling er viktig.

– Universitetet kan ikke leve i et vakuum. Kvaliteten på vår egen undervisning og forsking er kritisk avhengig av god kontakt med samfunnet rundt oss. Bare slik kan vi utvikle relevante forskingsproblem og undervising som studenter og arbeidsgivere kan kjenne seg igjen i, sa Mohn.

På vakt mot visvas

Han mener universitetsansatte har en viktig rolle å spille i medieverdenen.

– Uavhengige kilder til kompetanse og innsikt blir stadig sjeldnere. Uhildet ekspertise nærmer seg å bli verneverdig, sa Mohn.

Han avsluttet med en appell til studentene.

– Vær våkne for hvordan deres eget fag griper inn i de store sammenhengene i samfunnet rundt oss. Vær på vakt mot visvas og ikke nøl med å snakke ut mot tullprat, avsluttet Mohn takketalen sin med.

Mer fra Dagsavisen