Nyheter

Står foran svært viktig Lervig-valg

Stavanger-politikerne står foran et svært viktig valg: Bygge alt samlet eller trinnvis i Lervig? Rådmannen ønsker å bygge alt i ett.

Rådmann Per Kristian Vareide og hans stab legger nå to alternativer for skole, idrettshall, bydelsfunksjoner, kontorer, butikkarealer, parkering og barnehage på tomten øst og sør for REMA 1000 og Johannes Læringssenter.

Rådmannen ber om en avklaring nå, for ikke å forsinke bygging av skolen.

– Det har tidligere vært lagt opp til at området kan utvikles som to uavhengige prosjekter, men ved nærmere utredning viser det seg at dette ikke er mulig, anfører rådmannsstaben overfor kommunalstyret for miljø og utbygging, som behandler saken i forkant av formannskapets avgjørelse.

Parkering må på plass

Skolen og idrettshallen kan ikke bygges uten at det samtidig bygges parkeringskjeller under området i sør, som er tiltenkt til barnehage og næringsformål. Knapphet på areal gjør også at løsningene må ses i sammenheng.

– En helhetlig utvikling av området vil bidra til bedre økonomi og løsninger som fungerer godt sammen, både i gjennomføringen av prosjektet og i driftsfasen, fastslår Vareide.

Alternativet er å bare bygge skole, idrettshall og parkeringskjeller i sør, en kjeller som det kan bygges over senere.

Flertallsplaner

Felles utbygging er også i tråd med det flertallspartiene la fram av planer for Lervig-utbygging etter en mulighetsstudie i fjor vinter.

LES OGSÅ: Enige om skole, park og idrettsanlegg

Rådmannen og hans stab lister opp en rekke årsaker til at samlet bygging i ett trinn er bedre og som kan gjøre bygging billigere:

Rør, kabler og andre tekniske installasjoner kan samles i en felles kulvert. Den kan også brukes til intern transport av varer mellom bygg og til vedlikehold og utskifting av komponenter i driftsperioden.

LES OGSÅ: – Storhaug trenger penger, ikke tegninger

Enklere drift 

Det blir dessuten redusert behov for graving i området, inn- og uttransport av tekniske installasjoner blir enklere å løse, det blir enklere vedlikehold og drift, for eksempel med en litt større varmepumpe i stedet for mange små, felles parkeringsanlegg, bare én renholdssentral, arealeffektive løsninger og gode energi- og effektløsninger ved deling.

Hvis alt bygges på én gang vil det også bli mindre trafikkfarlig i området, fordi det blir færre av- og påkjørsler enn det ellers ville blitt.

Kommunale kontorer?

Rådmannen antyder også at kontorlokalene i byggeprosjektet kan bli brukt av kommunens egne virksomheter. Rådmannen mener at det kan være regningssvarende å bytte fra leide til eide lokaler.

– Lokaliseringen er velegnet for flere virksomheter. Å bygge egne virksomhetslokaler her, til erstatning for innleie, bidrar også til god utnyttelse av en kostbar tomt, anføres det i saksdokumentene, der det pekes på at dette er avhengig av både økonomi, tidsperspektiv, lokasjon og behov for dekning av bydelsfunksjoner på Storhaug.

Kommunalstyret for miljø og utbygging behandler saken 9. april, og den står på sakskartet til formannskapet 9. mai.

Politikere avventer

I flertallspartiene vil Høyre avvente, mens Frp går for Lervig-utbygging i ett trinn.

Prinsippavgjørelsen om ett eller to trinn for storutbyggingen av skole, hall, butikk, kontorer og bydelshus i Lervig er nylig lagt fram for politikerne, og utfallet er ennå ikke avklart.

– Politisk har intensjonen alltid vært bare ett byggetrinn, det er det naturlige, det sparer nok penger og vil etter alle solemerker bli valgt, men jeg vil ikke slå fast noe før et fellesmøte mandag, sier Per A. Thorbjørnsen (V), leder i kommunalstyret for miljø og utbygging, til RA.

Budsjettendringer i nytt kommunestyre

Han peker også på at endringene må forankres i handlings- og økonomiplanen som skal til høsten skal behandles av det nye kommunestyret etter sammenslåingen.

– Jeg vil vente til mandag før jeg uttaler meg om hva jeg og Høyre vil gå for, sier KMU-representant Kristen Høyer-Mathiassen. 
Frp signaliserer imidlertid at partiet ønsker å gå for ett byggetrinn.

– Vi har fått signaler om at det er vanskelig å gjennomføre dette i to byggetrinn, og ikke minst at byggingen vil bli mye dyrere hvis den gjennomføres i to trinn. Det er også viktig at skolen står klar raskt, sier Leif Arne Moi Nilsen (Frp), nestleder i KMU.

Han framholder også at samlet utbygging har en rekke praktiske fordeler.

– Vi har et eldresenter å ta hensyn til der, også, sier Moi Nilsen, som får full støtte av gruppeleder Christian Wedler.

– Rask framdrift viktigst fra Ap

Det signaliseres også fra opposisjonen et ønske om gjennomføring i ett byggetrinn.

– For Arbeiderpartiet er rask framdrift det aller viktigste. Storhaug har den dårligste barnehagedekningen i byen, noe som gjør at vi har en lav andel barn med innvandrerbakgrunn i barnehagene. Derfor er det viktig at barnehagen ikke blir utsatt, sier Jone Laursen, som er Aps fraksjonsleder i KMU.

Han savner nøyere anslag for kostnadene.

– Uansett, Storhaug trenger både skole og barnehage raskt, og det ser også ut til å bli billigere på denne måten, sier Laursen.

Mer fra Dagsavisen