Sport

Skaper mer med Søberg på isen

Det fin­nes man­ge sta­tis­tik­ker som kan be­nyt­tes i is­ho­ckey. En av dem er det Markus Søberg som top­per i Oilers.

Følg RA Sporten på Facebook!

Kunn­ska­pen rundt id­rett vok­ser sta­dig, og med ny tek­no­lo­gi blir enda mer in­for­ma­sjon raskt til­gjen­ge­lig for både spil­le­re, tre­ne­re og fan­sen. I is­ho­ckey er «cor­si» en av sta­tis­tik­ke­ne som må­les.

En­kelt for­klart er det an­tall skudd­for­søk laget ska­per mens du er på isen, mi­nus skudd­for­søke­ne mot­stan­de­ren la­ger. Enda enk­le­re er det å si at det er skudd­ba­lan­sen mel­lom lage­ne med en­kelt­spil­le­ren på isen i or­di­nært spill fem mot fem.

I Oilers er det Markus Søberg som top­per sta­tis­tik­ken, med 126 i sum så langt den­ne se­son­gen.

– Folk føl­ger med på sta­tis­tikk, og det er klart jeg leg­ger litt stolt­het i det. Jeg har tatt steg de­fen­sivt gjen­nom åre­ne mine i klub­ben, og øns­ker ikke å slip­pe til mot­stan­der­ne, sier Søberg til RA.

Han kom selv til Oilers i 2016, etter et veldig kort opphold i Vålerenga. 25-åringen begynte å lære defensivt spill i Sverige, hvor han for første gang var å finne i 2010/11-sesongen for Modos 18-årslag. De tre neste sesongene tilbrakte han i Göteborg for Frölunda, hvor han også fikk en kamp i SHL.

LES OGSÅ: Hockeypresidenten om koronaåpningen

Analyse

Bak tal­le­ne lig­ger det selv­sagt man­ge fak­to­rer som spil­ler inn. Hvem en spil­ler blir plas­sert i rek­ke med, hvil­ken rek­ke mø­ter han og hvor­dan pres­te­rer laget ge­ne­relt, er noen av pa­ra­me­ter­ne som ikke tas hen­syn til i ut­reg­nin­gen av cor­si.

Det var en an­satt i fi­nans­av­de­lin­gen til NHL-klub­ben Chi­ca­go Blackhawks, Tim Barnes, som laget reg­ne­for­me­len. Han had­de hørt Buf­fa­lo Sabres’ sports­di­rek­tør, Dar­cy Re­gi­er, snakke om skudd­ba­lan­sen, og så en mu­lig­het til å lage en for­mel på det.

En annen måte å regne skuddbalansen på er det som kalles «Fenwick». I den utregningsvarianten er det nærmest den samme utregningen som corsi, men det tas ikke med blokkerte skuddmuligheter.

LES OGSÅ: Dette mener Todd Bjorkstrand kan bli den største utfordringen

Mye in­for­ma­sjon

Hos Oilers er Dan Kis­sel nummer to på cor­si-sta­tis­tik­ken, med 107. Bak ham føl­ger Chris Rum­ble (106), Pat­rick Ul­rik­sen (101) og Ni­co­lai Bryh­ni­sve­en (96).

Søberg for­tel­ler at spil­ler­ne får til­gjen­ge­lig mye in­for­ma­sjon et­ter kam­per.

– Vi får lis­ter fra InStat et­ter hver kamp, blant an­net med in­for­ma­sjon om over­tall og un­der­tall. Vi bru­ker også en over­sikt over hvor mål blir sco­ret i NHL, sier han.
Oslo-gut­ten har selv en for­tid i både svensk og ca­na­disk is­ho­ckey. Hans inn­trykk er at de fles­te klub­be­ne føl­ger med på avan­ser­te sta­tis­tik­ker.

– SHL og and­re li­ga­er føl­ger med, sier Søberg.

I Norge er ikke cor­si en del av de of­fi­si­el­le sta­tis­tik­ke­ne, da det ikke tel­les blok­ker­te skudd og når puc­ken går uten­for må­let. Klub­be­ne får den­ne ty­pen in­for­ma­sjon fra ana­ly­se­verk­tøy og egne sta­tis­tik­ker.

LES OGSÅ: Endelig er han tilbake på isen

Mer fra Dagsavisen