Sport

Peder Kongshaug sikter mot OL i Beijing

Et­ter de­bu­ten i VM er skøy­te­ta­len­tet Pe­der Kongs­haug fra Stavanger klar i ta­len. Nå er OL nes­te sto­re mål for 19-år­in­gen.

Følg RA Sporten på Facebook!

I hel­gen VM-de­bu­ter­te Pe­der Kongs­haug. Det før­te til per­son­lig re­kord på 1000 me­ter, og en er­fa­ring ri­ke­re. Han ten­ker ikke så mye på det som gjen­står av in­ne­væ­ren­de se­song, for nå er ho­ved­se­son­gen over. Han har løf­tet blik­ket og ser fram mot OL. Når il­den ten­nes i Bei­jing øns­ker Kongs­haug å være blant de nors­ke del­ta­ker­ne i den ki­ne­sis­ke ho­ved­sta­den.

– Jeg ten­ker egent­lig på nes­te se­song al­le­re­de, og det kom­mer nye ver­dens­cu­per. Blant an­net i Stavanger. Hå­per det blir mye folk og trykk der. Så er det OL, som jeg har lyst å kom­me til, sier Kongs­haug til RA.

– Er det rea­lis­tisk?

– Det vil jeg si. Det er et lag­tem­po­lag som jeg vil være med på. Jeg ble nummer åtte på 1500 me­ter i ver­dens­cu­pen to gan­ger. Vi som na­sjon er ster­ke der, men jeg har stort håp, og drøm­mer om å kom­me til Bei­jing, sier han.

LES OGSÅ: Snart er han iskonge på haugen

To se­kun­der fra

I VM-de­bu­ten på 1000 me­ter var det kun to se­kun­der som skil­te ham fra gull­vin­ne­ren Kai Verbij. Selv er Kongs­haug ty­de­lig på at det ikke nød­ven­dig­vis er en am­bi­sjon om å ta igjen se­kun­de­ne til ver­dens­ene­ren på 1000 me­ter. Han har en an­nen dis­tan­se å jobbe med.

– På 1000 me­ter er to se­kun­der mye, så hvis jeg skal inn i kam­pen om me­dal­je­ne der må jeg bli ras­ke­re og få høy­ere maks­fart. Sis­te­run­den min i VM er på høy­de med de beste, og er egent­lig god nok. Sam­ti­dig er det ikke 1000 me­ter jeg sat­ser mest på. Jeg vil bli en all­round­er, og har nok mer på en 1500 me­ter å gjø­re. Jeg kom­mer nok ikke til å jobbe mye med sprint de nes­te åre­ne. Men hvem vet, plut­se­lig blir jeg ras­ke­re og bedre på 1000 me­ter også, sier Kongs­haug.

Hans før­s­te mes­ter­skap ga blan­de­de fø­lel­ser. Opp­lad­nin­gen var van­ske­lig med syk­dom.

– Jeg var ikke sik­ker på å stil­le til start i 5000 me­ter, sier Kongs­haug – før han fort­set­ter:

– Jeg sit­ter igjen med en er­fa­ring der­fra, og kjen­te tid­lig at krop­pen ikke var der den skul­le. Jeg tren­te fredag, og prøv­de på come­back lør­dag. Det var gan­ske dumt med fei­len jeg fikk i and­re­svin­gen un­der lør­da­gens 1000 me­ter. Jeg tror jeg kun­ne kom­met ned på 1.09, så jeg mis­tet en del fart i den svin­gen. Det er dumt. Uan­sett er jeg for­nøyd med å ha full­ført mitt før­s­te VM, sier 19-år­in­gen.

LES OGSÅ: Debuterte med personlig bestetid

Mer fra Dagsavisen