Norge vant EM-gullet

Det ble norsk seier mot Frankrike i EM-finalen i håndball.

Silje Solberg fylte en tom Boxen-arena med herlige redninger da Norge tok EM-gullet i håndball. Tittelforsvarer Frankrike ble slått 22-20 etter en thriller.

Sanna Solberg-Isaksen og Nora Mørk bidro med viktige scoringer i sluttfasen etter at Frankrike hadde vært oppe i ledelse på 19-18.

Silje Solberg, med mange sesonger i Paris bak seg, stoppet på nær 50 i redningsprosent i 1.-omgangen. Det var det største bidraget å vei mot norsk 14-10-ledelse ved pause.

Solberg kom til EM noen dager inn i mesterskapet etter å ha vært koronasyk ukene før. Hennes spill den første halvtimen søndag, var på et nivå ikke mange har gjort før henne.

Hun flørtet med 60 prosent redninger etter vel 20 minutters spill.

STEM PÅ ÅRETS SPORTSNAVN 2020

Trøbbel

Norge vasset i tekniske feil i starten av kampen, og det var nesten naturstridig at de norske jentene hang med i kampen. Men Solberg reddet og reddet og ble livlinen inntil utespillerne kom seg tilbake på skinnene i angrep. Forsvarsmessig var 1.-omgangen meget solid av Norge.

En strålende periode for Norge snudde tendensen i finalen. I løpet av seks minutter kom det fem norske scoringer, og 2-4 var plutselig 7-4.

Frankrike ble stresset, startet å gjøre enkle feil og måtte jage for å holde følge.

Hva venter?

Solberg startet med å redde Frankrikes to første skudd i andreomgangen. Veronica Kristiansen økte ledelsen til 15-10. Samme høyrehånd ordnet 16-11.

Det ble til 16-15 bare noen minutter senere. En av EMs beste spillere, Stine Skogrand, scoret så på straffe. Frankrike ga seg ikke og kom opp på 17-17 etter 49 minutter.

Dermed var det klart for ren dramatikk i resten av oppgjøret.

Etter pause kom Frankrikes andrekeeper Cleopatre Darleux inn og stengte nesten fullstendig. Det bidro til at de franske jentene klarte å være med lenge nok til at kampen levde helt inn i sluttfasen.

Likevel endte kvelden med det åttende norske EM-gullet på 14 forsøk.

Hva venter?

Neste mesterskap for Norge kan bli Tokyo-OL til sommeren. Det venter en overkommelig kvalifiseringsturnering i mars mot Montenegro (vert), Romania og Kasakhstan. De to beste får OL-plass.

I desember neste år avgjøres VM i Spania med 32 lag. Til det mesterskapet er Norge allerede kvalifisert.