Stavanger Oilers

Oilers-gutter kan ta VM-gull før jul

Stavanger Oilers-spillerne André Bjelland Strandborg og Jonas Slettebø Haughom (utlånt til Ringerike) er i Danmark og spiller VM.

Stavanger / Rungsted — Alle landslagssamlinger i ishockey ble avlyst da regjeringen la fram strengere restriksjoner tirsdag kveld, utenom én. Det var U20-landslaget, som for tiden befinner seg i den danske byen Rungsted og spiller VM.

Det norske juniorlandslaget spiller i 1. divisjon gruppe A, som betyr at det er nivå to i VM. Det gjør at de store ishockeynasjonene som Canada, USA, Finland, Sverige og Russland ikke er motstandere i år. Norge var en del av det gode selskap i 2013/14-sesongen, men rykket ned.

I jakten på gull og opprykk er to Oilers-spillere med. Center André Bjelland Strandborg og den utlånte backen Jonas Slettebø Haughom (Ringerike) er en del av Tobias Johanssons VM-tropp. Stavanger-guttene spiller vanligvis fast i Fjordkraft-ligaen, men nå er det kun VM-gull som står i tankene.

– Vi vil rykke opp, sier André Bjelland Strandborg til RA.

Jonas Slettebø Haughom

Han får raskt støtte av Jonas Slettebø Haughom.

– Det er litt opp til oss selv nå. Spiller vi gode kamper har vi full mulighet å rykke opp, sier backen.

Strandborg om gullsjansen: – Ikke umulig

Selv om det er nivå to av VM deles det ut gull, sølv og bronse. Det er ordinært gruppespill som avgjør hvem som vinner i Bitcoin Arena.

Bjelland Strandborg tror det skal være mulig å gå for opprykk til det gode selskap.

– Vi hadde en tung kamp i åpningen mot Latvia, men spiller resten av kampene som vi gjorde mot Kasakhstan er det ikke umulig, sier han.

Norge tapte åpningskampen, men har etter det vunnet mot både Kasakhstan og Ungarn. Onsdag kveld venter Danmark, og lørdag avsluttes mesterskapet for de norske juniorene med den foreløpige lederen Hviterussland. De har foreløpig vunnet tre av tre kamper.

Slettebø Haughom: – Bra hockey

Internasjonalt står U20-VM sitt høyeste mesterskap sterkt, og flere vil hevde det er mer oppmerksomhet rundt det enn et ordinært VM for seniorer. Det arrangeres etter den europeiske sesongen, mens NHL-sluttspillet ruller. Derfor glimter ofte de beste spillerne med sitt fravær i VM, mens det for juniorenes mesterskap er høy deltakelse blant de største talentene i verden. Midt i sesongen er det også enklere for en klubb å slippe enkeltspillere for et mesterskap, enn om det skulle skjedd i ishockeyens høytid – sluttspillet.

André Bjelland Strandborg

Stavanger-guttene har lenge sett fram til turneringen.

– Det er alltid kjekt å spille med flagget på brystet, men VM er noe helt spesielt. Det har vært et mål lenge om å bli tatt ut til VM, sier Slettebø Haughom.

Backen, som til daglig måler krefter med Fjordkraft-ligaens beste løpere, beskriver nivået som høyt.

– Veldig bra hockey. Det går sykt fort, og er mange spillere med veldig bra ferdigheter. Jeg er imponert over nivået, tempoet og hele pakken. På laget vårt er det flere spillere som har store roller i sine hjemklubber. Det er mange gode spillere, sier Slettebø Haughom.

André Bjelland Strandborg og Jonas Slettebø Haughom - U20-landslaget ishockey

Hans romkamerat i den strenge smitteboblen, Bjelland Strandborg, synes det var ekstra kult det ble arrangert VM i år. Forrige sesong ble det nemlig avlyst grunnet koronapandemien. Han setter pris på opplevelsen.

– Det er jo selvsagt helt sykt. Det er en stor opplevelse. Det er noe man ser fram til hele året, og jeg setter pris på. Det er stort å spille for Norge, sier 19-åringen.

Mer fra Dagsavisen