Stavanger Oilers

Kissel fikk nei til norsk pass nå

Dan Kissel (34) har nå passert 500 poeng og nærmer seg stadig tittelen som tidenes poengkonge i Oilers. Samtidig har drømmen om VM-spill for Norge fått seg en knekk. UDI sa nylig nei til å utstede norsk pass nå.

Stavanger — Kissel blir 35 i januar og vinduet er ikke nødvendigvis åpent for evig tid. VM i Finland, som skal spilles fra 13. mai til 29. mai neste år, er et naturlig siktepunkt. Norge spiller i Tampere. Gruppe B inneholder motstandere som Sverige, Finland – og Kissels fødeland USA.

Jeg mener det er momenter som gjør at jeg bør ha krav på norsk pass nå.

—  Dan Kissel

Det er lett å skjønne at det klør hos veteranen.

Skal han kunne representere Norge er han selvsagt avhengig av to ting. Det er at Petter Thoresen vil ha ham med – og et norsk pass. Det siste har han fortsatt ikke fått og nylig støtte han på motgang.

– Jeg har fått avslag på norsk pass av Utlendingsdirektoratet (UDI) nå. Reglene sier at jeg må ha vært i Norge sju av de siste ti årene. Så må tre av dem har vært sammenhengende. De to sesongene mine i Sveits er problemet og ifølge UDI kan jeg ikke få det norske passet før neste august, sier Kissel til RA.

Er fortsatt ønsket

Blir det slik får han ikke spilt VM i 2022. Det vil være synd, for det virker å være en veldig reell mulighet til å bli med. Kissel har selvsagt gjort forarbeidet sitt.

– Jeg har pratet med Petter Thoresen og det virker som om han fortsatt liker meg, sier Oilers-legenden om sin gamle trener.

Skal han rekke mesterskapet likevel er han avhengig av å gå en annen vei. Saken er nå klaget inn for Utlendingsnemnda (UNE).

– For skal vi krangle på avgjørelsen til UDI så mener jeg at det er andre momenter som gjør at jeg bør ha krav på statsborgerskap nå som ikke er hensyntatt. Jeg har vært gift med en norsk dame siden 2016. Kontrakten min med klubben løper også ut neste sesong.

Det er heller ikke bare de sportslige tingene som spiller inn for at Kissel har anket saken videre for å overprøve UDI. Han har norske barn og vil naturlig nok ha bygge seg opp samme utgangspunkt og rettigheter som alle andre familiefedre.

– Det handler klart også om alle tingene som vil gjøre livet mitt lettere med norsk pass. Blant annet i forhold til familien. Så ønsker jeg naturlig nok å starte med å bygge pensjon som alle andre, sier Kissel.

Nærmer seg legendene

At Kissel fortsatt holder høyt nivå sportslig er det liten tvil om. Han står med 22 poeng på 18 kamper i år. Nylig passerte angriperen 500 målpoeng for Oilers. Nå står han totalt med 502 på 400 kamper i alle konkurranser. Det har ført ham opp på 4. plass på listen over klubbens beste poengplukkere i historien. Foran ligger kun Martin Strandfeldt (508 poeng), Jari Kesti (537 poeng) og Christian Dahl-Andersen (615 poeng). Han er fort nummer to før denne sesongen er over.

– Jeg kikker litt hos Eliteprospects i ny og ne, men der er kun seriekampene inne på oversikten. De totale tallene har jeg ikke oversikten på før jeg får en telefon som dette fra deg. Jeg er et stykke unna «CDA», men det er kult at jeg har fått muligheten til å være i klubben så lenge at sjansen ligger der. Det er ganske så potente navn foran. Litt surrealistisk å tenke på at jeg er i ferd med å passere flere av dem alt nå etter at jeg kom til 2012-2013-sesongen.

Kissel mener også at årets Oilers-lag etter hvert har vist seg å være veldig solid – tross tapet for Storhamar lørdag. Det gir muligheter for både nye titler og flere målpoeng

– Dette laget er meget godt. Spesielt med tenke på alle skadene. Det har vært et jevnt sig hele tiden. Sist uke var Steve Whitney ute og Ludvig Hoff syk. Selv om dette er hockey, virker det alltid å være noe. Tenk så gode vi hadde vært om alle var skadefrie! Folk tar rollene, det er en bra garderobe og vi vant nylig åtte på rad. Jeg liker hvor vi står nå, sier Oilers-legenden.

---

FAKTA

Flest målpoeng i Oilers-historien:

1. Christian Dahl-Andersen 615

2. Jari Kesti 537

3. Martin Strandfeldt 508

4. Dan Kissel 502

5. Tomi Suoniemi 397

6. Fredrik Sundin 273

7. Lars-Peder Nagel 264

8. Josh Soares 261

9. Juha-Pekka Loikas 257

10. Mathias Trettenes 243

Kilde: Oilers.no

---






Mer fra Dagsavisen