Ishockey

Madla-gutt vant universitetsgull: – Hadde heldigvis en siste sjanse

Ishockeyspilleren Vegard Faret (24) fra Madla har vært med på å vinne den amerikanske collegeligaen ACHAs sluttspill.

Det har vært en skikkelig jubelsesong for Madla-gutten, som forrige uke var med på å sikre sluttspillseieren i universitetsligaen ACHAs øverste divisjon. Vingen, med en fortid i Oilers’ juniorakademi i Stavanger, har ikke klart å lande helt etter mesterskapet ble sikret.

– Det å vinne ACHA var helt sykt. Første året mitt her hadde vi et lag som vi trodde skulle vinne alt, men med koronapandemien så ble det avlyst. Det gjorde at vi aldri fikk sjansen til å gjøre det. Junioråret mitt tapte vi veldig tidlig, og når du spiller på et lag som virkelig kan gjøre det bra så svir det ekstra mye. Jeg hadde heldigvis en siste sjanse, og vi klarte det. Jeg har aldri vunnet noe i hele mitt liv, og har man sjansen å oppleve det så bør man ta den. Det er en følelse man ikke kan kjenne på uten å erfare det, sier Faret til RA.

Universitetslaget i Lindenwood holder til i den amerikanske delstaten Missouri. Der bor Faret og spiller nå, men neste sesong blir det etter alt å dømme endret.

Satser på ECHL

Laget skal videre til den øverste universitetsligaen, NCAA, og det var noe som egentlig fristet Madla-gutten å prøve. Den ligaen har flere av spillerne Oilers henter til Europa spilt for, men nå blir det sannsynligvis endringer i planene til 24-åringen som studerer business administration.

– Jeg tenkte først å spille et år med NCAA, men det å kombinere skole og ishockey er så utrolig mye arbeid og gir lite frihet. Jeg har lyst å prøve å spille profesjonelt mens jeg har sjansen, så nå tror jeg at jeg setter målet om å spille som proff. Hvor det blir er jeg usikker på. Jeg snakker med et par folk, og om jeg får sjansen vil jeg prøve meg i ECHL, sier Faret.

ECHL er nivå tre i Nord-Amerika, og flere av Oilers-spillerne har tidligere spilt der. Senest nyankomne Tristan Thompson har kamper i ligaen.

Vegard Faret

Nivået på universitetsligaen ACHA kan være vanskelig å definere, men Faret beskriver det som en sterk liga og mener nivået er høyt. Han mener det er høyere enn den norske U20-ligaen, men samtidig er de beste lagene i Fjordkraft-ligaen bedre.

– Vi kunne nok konkurrert med et par lag i Fjordkraft-ligaen, sier han.

Det å spille for Oilers er noe Faret en dag håper skal bli virkelighet.

– Jeg håper å spille for byen min en dag, men det er noe jeg må fortjene. Vi får se hvordan det går framover, sier Faret.

Stavanger-spillere i USA

I USA er det flere Stavanger-gutter som spiller til daglig. «Sniperen fra Vigå», Christian Rødne, spiller i toppligaen for universiteter, NCAA, for Niagara University. Backen Johan Olsen, som gikk på toppidrettslinjen i Skien og spilte der under tidligere Oilers-keepertrener Sam Liebkind, spiller denne sesongen i NA3HL for Butte Cobras.

Den kommende sesongen skal Stavanger-gutten Julius Kvandal spille NCAA divisjon tre for Curry College. Han spiller nå for New England Wolves.

Felles for de amerikanske universitetsligaene er at spillerne må ha amatørstatus. Det betyr at for eksempel Christian Rødne, som hadde kontrakt med Oilers og har 37 kamper i Fjordkraft-ligaen, måtte søke dispensasjon og vente én ekstra sesong før han fikk slippe inn på universitetslaget til Buffalo.

---

FAKTA

Navn: Vegard Faret

Født: 23. oktober 1997

Posisjon: Ving

Lag: Lindenwood University (USA)

Tidligere lag: Stavanger Hockey og Stavanger Oilers (U20).

---






Mer fra Dagsavisen