Handball

Tøff motstand for Sola i European League

Jubelen sto i taket hos Sola-spillerne i håp om noen soldager i desember da Rocasa Gran Canaria kom opp av EHF-hatten. Den stilnet fort da man fikk orientert seg litt mer om hvilke spillere motstanderen har.

Tirsdag ble den tredje og siste kvalifiseringsrunden for EHF European League i håndball trukket. Opp av bollen i Wien til Sola kom en motstander fra det som er et velkjent ferieparadis for mange nordmenn.

De gule og svarte skal møte Rocasa Gran Canaria om retten til å delta i gruppespillet i turneringen også i 2022/2023-sesongen.

– Det blir litt sol! Jentene jublet, men jeg tror ikke helt de viste hva som møter dem av spillere. Silvia Navarro i mål har 200–300 landskamper og Marta Mangué er en velkjent og merittert spiller. Dette er et meget godt lag og spansk håndball er på vei opp, slår trener Steffen Stegavik fast til RA.

Steffen Stegavik

Han advarte før trekningen først og fremst mot danske Nykøbing Falster og tyske Thüringen.

Dess lengre trekningen gikk, og med disse to borte tidlig, håpte han å unngå spanjolene.

– Før trekningen ville jeg sagt de Rocasa Gran Canaria var sånn midt på treet, men vi ville nok heller hatt noen trege russere eller serbere. Det var to-tre lag igjen i potten som var plankekjøring. Spansk håndball er mye mer likt oss i forhold til spillestil. Det går mer på fart, sier Stegavik.

Åpner borte

Forrige sesong hadde Sola stor suksess i turneringen. Det til tross for at de var med for første gang. Laget kom seg helt til kvartfinalene og var først suverene i en ganske tøff gruppe.

I år er underdog-stempelet kanskje ikke like sterkt for Sola.

– Jeg mener vi er underdogs i år også. Det har kommet med noen bedre lag i European League, mens tre-fire tullelag har rotet seg opp i mesterligaen. Ser vi bak resultatene i fjor hadde vi også veldig flyt. Både med skader, korona hos motstandere og to hjemmekamper mot ungarerne på grunn av det.

Den første kampen i 3. kvalifiseringsrunde spilles 3. desember eller 4. desember på Gran Canaria. Returen går påfølgende helg her hjemme.

Rocasa Gran Canaria, eller Remudas som klubben tidligere var kjent som, vant EHF European Cup i 2016 og 2019 og 2022. Det er nivå-tre turneringen blant Europa-cupene i håndball. European League, som nå skal spilles, er nivå to. Klubben vant den spanske eliteserien i 2019.

Sola regner med at de også i år får lov å spille den siste kvalifiseringsrunden hjemme i Åsenhallen. Kommer de seg til gruppespillet må de nok en gang skifte hjemmebane på grunn av EHF sine arenakrav.

Da laget gjorde det samme forrige sesong satte de ny publikumsrekord for et klubblag på kvinnesiden i Stavanger idrettshall – og vartet opp med en skikkelig håndballfest.

Bedre med mange kamper

Etter at kampene mot Romerike Ravens er unnagjort denne uken skal Steffen Stegavik prøve å fiske ut noen videoer av Rocasa fra tidligere spanske lagkamerater. Da er det over en måned mesterskapsfri og alle muligheter til å forberede seg godt.

Selv om han ser på trekningen som tøff er han samtidig klar på at målet er gruppespill igjen. Skulle derimot Sola ryke ut på direkten, etter kun to kamper, kan han leve med det – dersom motstanderen er bedre.

– Dere har startet svakere i serien i år. Kan spill i Europa bli en distraksjon?

– Jeg tror det kan bli en positiv greie. Det kan gi oss noe annet å tenke på. Dessuten var vi gode til å spille onsdag og søndag i fjor. Vi har hevet oss dess flere kamper vi har spilt og blitt svakere med pauser. Jeg håper vi kan bli bedre med mange kamper igjen, sier Stegavik.



Mer fra Dagsavisen